Tutkijat ovat löytäneet Kiinasta uuden influenssakannan, joka voi mahdollisesti kehittyä tulevaisuudessa pandemiaksi.
Tutkijoiden mukaan tauti on kehittynyt vasta äskettäin ja sitä on havaittu vasta sioilla. Tutkijat kertovat olevansa huolissaan siitä, että tauti voi tarttua ihmisiin, muuttua ja mutatoitua ja aiheuttaa uuden maailmanlaajuisen pandemian.
Kyse ei ole juuri tämänhetkisestä ja välittömästä ongelmasta, mutta sen tunnusmerkit viittaavat vankasti siihen suuntaan, että se voisi tarttua ihmisiin, ja uutena viruksena sitä vastaan ei ole immuniteettia.
Viitteitä sikainfluenssasta
Kyseisessä viruksessa kerrotaan olevaan paljon samankaltaisuutta kuin vuonna 2009 valloillaan olleessa sikainfluenssassa, mutta täysin samasta kannasta ei kuitenkaan ole kyse.
Lue myös: Koronavirukseen liittyviä kuolemia on vahvistettu jo yli puoli miljoonaa – WHO: "Pahin on vielä edessä"
G4 EA H1N1:ksi nimetty virus ei ole vielä aiheuttanut suurta uhkaa, mutta tutkijoiden mukaan se voi kasvaa ja lisääntyä ihmisen hengitysteissä olevissa soluissa.
Tutkijoiden mukaan virusta täytyy pitää tarkasti silmällä, sillä nykyiset influenssarokotteet eivät näytä antavan suojaa sitä vastaan.
Tutkijat kirjoittavat Proceedings of the National Academy of Sciences -lehden julkaisussa, että erityisesti tarkkailun alle täytyy ottaa siat ja sikateollisuuden parissa työskentelevät ihmiset.
Korona ei viimeinen pandemiavitsaus
Maailmalla tutkijat katsovat jo pitkälle tulevaisuuteen ja mahdollisiin uusiin pandemioihin, vaikka koronapandemia kurittaa maailmaa parhaillaan. Nykyinen koronavirus ei varmastikaan tule olemaan viimeinen pandemia, joka maailmalla jyllää.
Suomen tilanne koronaviruksen leviämisen kanssa on toistaiseksi hyvissä kantamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan viikonlopun aikana Suomessa ei todettu yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa eikä tehohoidossa ollut eilisen tietojen mukaan yhtään koronapotilasta.
Lue myös: Suomessa ei yhtään uutta koronakuolemaa – uusia tartuntoja yksitoista
Suomessa on todettu kaikkiaan 7 209 koronatartuntaa ja 328 siihen liittyvää kuolemaa.
Maailmalla tilanne ei kuitenkaan ole yhtä hyvä.
Johns Hopkinsin yliopiston tietojen mukaan koko maailmassa on todettu yli 10,3 miljoonaa koronatartuntaa ja 505 000 koronakuolemaa. Pahin tilanne on tällä hetkellä Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Venäjällä.