Koronaviruksella salakavala tapa edetä – biologi: "Jos lieviä tapauksia on paljon, ei leviämistä voi estää"

8:32img
Julkaistu 03.02.2020 09:09
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Kiinan Wuhanista lähteneeseen koronavirukseen on tähän mennessä kuollut jo 361 ihmistä. Biologin mukaan koronavirus voi jäädä kiertämään tavallisen influenssan tavoin.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sanoo, että koronaviruksen vaarallisuutta on vielä liian aikaista arvioida. Ratkaisevaa on hänen mukaansa lievien tautitapausten määrä, kun tähän mennessä on keskitytty vakaviin tapauksiin. Myös vuodenajat vaikuttavat leviämiseen.

– Jos lieviä tapauksia on paljon, tämä voi olla hyvin samankaltainen kuin kausi-influenssa. Silloin leviämistä ei voi kontrolloida, sillä ihmiset eivät mene lääkäriin, koska pitävät sitä tavallisena influenssana. Se voi jäädä kiertämään maailmaa influenssan tavoin.

– Tätä on verrattu sarsiin, joka painottui vakaviin tautitapauksiin. Ollaan kuitenkin niin alkuvaiheessa, että lievien tapausten määrää ei vielä tiedetä, Aivelo toteaa.

Myös toimivan lääkityksen ja rokotteen kehittäminen koronavirusta vastaan voi kestää Aivelon mukaan pitkään. Thaimaassa yksi tautiin sairastunut nainen onnistuttiin parantamaan lääkkeellä, jossa oli yhdistetty influenssa- ja HIV-lääkkeitä.

Kiinan viranomaiset ovat vahvistaneet yli 2 800 uutta tartuntatapausta, joista yli 2 100 Hubeissa. Yhteensä tartuntoja on Kiinassa vahvistettu nyt yli 17 200. Kuolonuhrien määrä on 361.

Viruksista apu taistelussa superbakteereja vastaan?

Viime vuosina on puhuttu paljon niin sanotuista superbakteereista, joihin tavalliset antibiootit eivät tehoa. Taustalla vaikuttaa antibioottien liikakäyttö esimerkiksi ruoantuotannossa. Taistelussa superbakteereja vastaan viruksista voi olla yllättävää hyötyä.

– Se vaatii jatkuvaa tuotekehitystä. Nykyään esimerkiksi syöpäkasvaimia yritetään tuhota virusten avulla. Jos virukset saadaan valjastettua vihollisiamme vastaan, se on mahdollista, sanoo Aivelo.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus