Kiinan terveysviranomaiset ovat kertoneet kahden kylmäketjussa työskentelevän ihmisen saaneen koronavirustartunnan Tianjinin satamakaupungissa.
Maassa on alettu tarkkailla erityisen tiukasti tuontitavaroita sen jälkeen, kun ilmi on tullut ilmeisesti pakastettuihin elintarvikkeisiin liittyviä tartuntoja.
Koronaviruspandemia sai alkunsa Kiinasta, joka on kuitenkin onnistunut taltuttamaan tartunnat tehokkaasti. Nyt se syyttää maassa todetuista tartunnoista tuontitavaroita.
Valtiontelevisio on näyttänyt kuvaa työntekijöistä, jotka suihkuttavat elintarvikkeita kuljettaviin rekkoihin desinfiointiainetta ja tutkivat pakastelohipakkauksia. Maassa on myös tehty massatestauksia.
Koronaviruksen syntymäpaikkana pidetyssä Wuhanissa viranomaiset kertoivat viime viikolla löytäneensä jälkiä viruksesta brasilialaisesta pakastelihasta. Samanlaisia raportteja on tullut ilmi myös muutamasta muusta kaupungista, ja tuotteet ovat olleet esimerkiksi argentiinalaista lihaa tai intialaista kalaa.
Viime viikolla tulliviranomaiset tiedottivat, että testejä on otettu yli 800 000 näytteestä, minkä lisäksi toimitukset on keskeytetty noin sadalta ulkomaalaiselta toimittajalta.
Tianjinissa tartunnan saaneet ovat viranomaisten mukaan olleet kosketuksissa kylmäketjutuotteisiin, joissa oli todettu virusta.
Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, ettei tartunnan saamista ruoasta tai ruokapakkauksista ole todistettu. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan viruksen leviäminen pakasteruoan välityksellä on mahdollista, mutta koska sitä ei ole perusteellisesti tutkittu, leviämisen laajuutta ei tiedetä.
Kiinan valtiollinen media on myös esittänyt väitteitä, että virus olisi voinut alun perinkin alkaa levitä Wuhanissa tuontiruoasta.