Siivoojia ja kiinteistönhoitajia koskevassa työriidassa on annettu sovintoehdotus, laaja lakko uhkaa alkaa ylihuomenna

AOP, siivous, siivooja, rätti, pesu, kylpyhuone
Siivoojia ja kiinteistönhoitajia koskevassa työriidassa on annettu sovintoehdotus. Laaja lakko uhkaa alkaa torstaina. Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 21.03.2023 16:55(Päivitetty 21.03.2023 17:17)

MTV UUTISET – STT

Kiinteistöpalvelualan työriidassa on annettu sovintoehdotus, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat antavat vastauksensa huomenna keskiviikkona kello 10. Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen.

Kiinteistöpalvelualan toinen lakko uhkaa ylihuomenna torstaina, jos osapuolet eivät pääse sitä ennen sopuun. Lakko alkaisi torstaina heti vuorokauden alussa ja kestäisi kaksi vuorokautta. Lakko koskisi noin 25 000:ta työntekijää kaikkiaan 16 yrityksessä.

Ensi viikolle on jo annettu ilmoitus kiinteistöpalvelualan kolmannesta lakosta. Ensimmäinen lakko oli viime viikolla.

PAM kertoo, että liiton hallinto kokoontuu tänään käsittelemään sovintoehdotusta.

Työnseisauksella laajat vaikutukset

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko vaikuttaisi hyvin laajaan kirjoon erilaisia toimialoja ja -paikkoja eri puolilla Suomea.

Lakko koskettaisi esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lisäksi lakolla olisi vaikutuksia muun muassa taloyhtiöiden huoltotöiden tekemiseen sekä kotisiivoukseen.

– Noin kolmannes alan työntekijöistä on ilmoitetun lakon piirissä, tiivisti Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tänään tiistaina alkuiltapäivästä ennen työriidan sovittelun jatkumista.

Lakko koskisi kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä muun muassa ISS Palvelut Oy:ssä, Kotikatu Oy:ssä, RTK-Palvelut Oy:ssä sekä SOL Palvelut Oy:ssä.

Kohteita, joissa yritykset huolehtivat siivouksesta ja kiinteistöhuollosta, on PAMin mukaan tuhansia.

Lakko ei koskisi leikkaussalisiivousta

Lakko ei koskisi hätätyötä eikä tehtäviä, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien on tullut hakea näiden osalta erillistä poikkeuslupaa PAMista.

PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne sanoi tiistaina, että poikkeuslupia on haettu noin viiteensataan kohteeseen. Lupia on myönnetty joitakin kymmeniä.

– Poikkeuslupia on myönnetty suurella harkinnalla ja sellaisiin kohteisiin, joissa arvioidaan, että on olemassa vaara ihmishengelle tai yleiselle turvallisuudelle.

Kalliorinteen mukaan työnantajat ovat yrittäneet saada poikkeuslupia hyvin monenlaisin perustein. Syitä ovat voineet olla vaikkapa tuotantoa uhkaavat katkokset tai epäsiisteys ja likaisuus.

– Ne eivät riitä poikkeuslupaan, hän tähdensi ja lisäsi, että osa yrityksistä on yrittänyt poikkeuslupahakemuksillaan osaltaan vesittää työtaistelutoimia.

Torstaina uhkaavan lakon ulkopuolelle on rajattu erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyvät siivoustyöt, sellaiset elintarviketeollisuuden toimipaikat, joissa on eläinten teurastustoimia sekä ydinvoimaloiden siivous- ja kiinteistöhuoltotyöt.

Rahasta osapuolten välillä kiistaa

Kiinteistötyönantajien johtavan työmarkkina-asiantuntijan Katariina Tirrin mukaan on vaikea etukäteen arvioida, miten paljon kahden päivän lakko vaikuttaisi esimerkiksi siisteyteen. PAMin puheenjohtaja Rönni-Sällinen arvioi, että sotkua tulee.

– Sotkuista varmaan on, kyllähän näitä monia paikkoja siivotaan hyvin tiheästi, hän sanoi.

Sekä työtekijä- että työnantajapuolen tavoitteena on, että työkiistaan saataisiin ratkaisu ja uusilta lakoilta vältyttäisiin. Sekä PAMista että Kiinteistötyönantajista sanottiin tiistaina, että suurin erimielisyys koskee edelleen palkkoja.

– Palkankorotusmalli ja palkankorotustaso ovat ne asiat, jotka hiertävät, Tirri kertoi ennen sovittelun jatkumista.

Kiinteistöpalvelualalla oli edellinen, pienempi lakko viime viikolla. PAM on antanut lakkovaroituksen tämän viikon lakon ohella kuun vaihteeseen. Tuolloin lakon piirin kuuluisi noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Tuoreimmat aiheesta

Työtaistelut