Taitoluistelun viisinkertainen Suomen mestari ja kolminkertainen EM-mitalisti puhui Huomenta Suomen haastattelussa avoimesti kamppailustaan masennuksen kanssa.
Ex-taitoluistelija Kiira Korpi jatkaa uusien aluevaltausten tekemistä saamastaan kritiikistä huolimatta. Hiljattain hän räväytti leikkaamalla siilitukan.
– Tämä tuntuu ihan oudolta, mutta kyllä tähän uuteen tyyliin tottuu, hän sanoo nauraen.
Korpi kertoo, että hänen viime vuotensa ovat olleet täynnä muutoksia sekä itsetuntemuksen lisäämistä.
– Viime aikoina itsetutkiskelun vaihe on tullut vielä intensiivisemmäksi. Siihen liittyy oman vihan ja kaikkien muidenkin tunteiden tunnistaminen ja tunteminen, hän kuvailee.
Vihan ilmaiseminen esimerkiksi tanssimalla, liikkumalla tai huutamalla ovat olleet keinoja päästää tunne ulos rakentavalla tavalla.
– Lisäksi sen pohtiminen, mitkä ovat vaikka ne rajat, jotka on rikottu. Miten voisin kommunikoida ne selkeästi, mutta rauhallisesti ja määrätietoisesti.
Korpi opiskeli psykologiaa The New School -yliopistossa New Yorkissa. Valmistumisen jälkeen hän on jatkanut opiskelua positiivisen psykologian parissa.
Positiivinen psykologia keskittyy tutkimaan sitä, mikä saa ihmisen voimaan hyvin. Lisäksi suuntaus keskittyy esimerkiksi myötätunnon ja merkityksellisyyden teemoihin.
Kiira Korpi antoi pään sisäiselle äänelleen nimen Marjatta: "Älytön kriitikko"
Taitoluistelu-uran lopettaminen taitekohtana
Korpi kertoo, että taitoluistelu-uran lopettaminen on ollut hänelle käännekohta.
– Taitoluistelu-ura oli ensimmäinen elämäni. Se lehdistötilaisuus, jossa kerrottiin, että aion lopettaa kilpailemisen, tuntui ihan omilta hautajaisilta.
Ex-taitoluistelijan mukaan hänen kilpauransa ja miljoonien ihmisten katseiden alla oleminen opetti sietämään pettymyksiä ja kritiikkiä.
Siksi myöskään Korven esikoisrunoteoksen "Hyppää vaan" saama murska-arvostelu musiikki- ja kirjallisuuskriitikolta Arttu Seppäseltä Helsingin Sanomissa ei hetkauta häntä. Arvostelussa kritisoidaan erityisesti kustantamoa Otavaa teoksen julkaisemisesta.
– Monet runoistani ovat päiväkirjamaisia. Runot syntyivät omaksi terapiaksi kirjoitetuista teksteistä. En aio vaihtaa tyyliäni siksi, että joku kriitikko sanoo jotain.
Korpi kertoo, että pitää "pelkistetystä tyylistä". Hänen mukaansa pieneen määrään sanoja voi sisällyttää paljon merkityksiä ja tunnetta.
– Lisäksi minulle tärkeämpää on lukijoiden palaute. Se lämmittää mieltä. Viimeksi eilen sain palautteen, että kirjaani oli luettu kyyneleet silmissä.
Lääkkeistä apua
Korpi on puhunut avoimesti kokemastaan ahdistuksesta sekä perfektionismista. Viime lokakuussa ex-kilpaurheilija joutui vakavaan onnettomuuteen ja kaatui portaissa. Onnettomuudesta seurasi aivotärähdys, murtunut nenä sekä useita tikkejä kasvoihin.
Kiira Korpi pahassa onnettomuudessa New Yorkissa
Onnettomuudesta alkoi myös jyrkkä alamäki henkisen hyvinvoinnin osalta. Erityisesti viime vuoden loppu oli hänelle raskas masennuksen vuoksi.
Korven Pika-koira on ollut hänelle "enkeli" ja tuki vaikeina aikoina.
– Saan edelleen apua lääkkeistä masennukseen. Nyt olen paljon paremmassa kunnossa, hän kertoo selkeästi herkistyneenä.