Kiira Korpi elää erilaista arkea USA:ssa koronaepidemian keskellä – "Pelottaa ja ahdistaa, että miten tästä ylipäätään elämä jatkuu"

Taitoluistelija Kiira Korpi on asunut New Yorkissa yli kolme vuotta miehensä Arthur Borgesin kanssa. Noin puolet Yhdysvaltain koronaviruksen aiheuttamista kuolemista on tapahtunut New Yorkissa ja miljoonakaupungin tunnelma on ollut synkkä. Sairaaloissa on ollut jatkuva pula hoitohenkilökunnasta ja suojavarusteista.

– Tosi draamaattista ja ikävää. Minullakin on kavereita, joiden vanhemmat ovat sairastuneet ja jopa menehtynyt koronavirukseen, se tosi surullista, Korpi kertoo MTV Uutisille New Yorkissa.

Yhdysvalloissa koronakriisi on korostanut epätasa-arvoa. Suuret tuloerot ja epätasa-arvoinen terveydenhoitojärjestelmä huolettavat myös Korpea.

– Erityisesti jakauma, miten tummaihoiset ja latinot sairastuvat ja menehtyvät todennäköisemmin koronaan. Suomessa pitää ihan itsestäänselvyytenä, että kaikilla on oikeus terveydenhoitoon. Täällä kaikilla ei sitä ole, Korpi kuvailee. 

Trumpin johtamistaidot eivät herätä luottamusta

Muiden newyorkilaisten tapaan Korpi seuraa säännöllisesti New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomon lehdistötilaisuuksia. Korpi luottaa Cuomon johtamiseen kriisin keskellä, presidentti Donald Trumpin johtamistaidot eivät ole vakuuttaneet.

– Minulla on ollut ihan luottavainen olo New Yorkin osavaltion johdon kriisiviestintään ja johtamiseen, mutta samaa en voi sanoa valtion johdon puolesta.

– Tuntuu, että se on vähän sellaista tuuliviirimäistä toimintaa, että mitä presidentti milloinkin päättää laukoa suustaan. Se ei herätä henkilökohtaisesti suurta luottamusta, Korpi sanoo.

Korpi on opiskellut New Yorkissa pysykologiaa The New School -yliopistossa. Korpi valmistautuu keväällä. Erityisesti urheilijoiden ja urheiluseurojen asema kriisin keskellä huolettanut.

– Toivottavasti sekä täällä että Suomessa urheilua ja kulttuuria tuetaan. Olen yrittänyt käyttää tämän ajan hyödyksi ja visioinut, miltä urheilumaailma voisi näyttää esimerkiksi viiden vuoden päästä. Jos tämä aika käytettäisiin siihen, että opittaisiin epäkohdista ja rakennettaisiin lapsiystävällistä urheilua. Se on minun kiinnostuksen kohde.

"Pelottaa miten elämä jatkuu"

Itseään Korpi motivoi pitäämällä yllä rutiineja ja kiitollisuuspäiväkirjaa. New Yorkin ihmismäärän vuoksi Korpi hakeutuu lenkkipoluille jo aikaisin, jotta voi varmasti pitää huolta turvaväleistä.

Rakkaan kotikaupungin tulevaisuus kuitenkin huolettaa.

– Pelottaa ja ahdistaa, että miten tästä ylipäätään elämä jatkuu, päästäänkö me jonkinlaiseen "normaaliin" ja kuinka pian. On suru siitä, kun New York on niin ihana kaupunki, ihmiset on niin tiivisti, kulttuuri- ja urheilutarjontaa on paljon, ihania ravintoita ja baareja, ja koko kaupunki elää tiiviistä sosiaalisesta elämästä.

– Nyt kun sitä ei enää ole, mietin, että miten tämä kaupunki palaa sellaiseksi New Yorkiksi, mitä ihmiset rakastaa, mitä minäkin rakastan ja varmaan sinäkin, Korpi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat