Metsäkeskuksen arvion mukaan Kiira-myrsky kaatoi puuta noin kolmen miljoonan euron arvosta. Paikallisesti tuhot ovat merkittäviä, mutta kovimpien myrskyjen joukkoon Kiira ei yllä.
Kiiraksi nimetty myrsky teki suurinta vahinkoa Etelä-Suomessa, tarkemmin itäisellä Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa.
– Tässä meidän metsänhoitoyhdistys Uusimaan alueella Kiira teki tuhoja lähes 50 000 kuution verran, eli puhutaan mittavasta ja isosta tuhosta, kertoo toiminnanjohtaja Timo Leirimaa metsänhoitoyhdistys Uusimaasta.
MTV
Kokonaisuudessaan myrskyn vaikutusalueella puustoa vahingoittui 100 000 kuution verran.
– Viime vuoden Rauli-myrsky oli samaa suuruusluokkaa ja 2010 oli Asta-myrsky, joka oli Kiiraa suurempi. Siinä välissä on sitten ollut vaihtelevasti myrskyjä. Eli Kiira ei ollut pahimmasta päästä, mutta aiheutti silti merkittäviä vahinkoja etenkin yksittäisen maanomistajan kohdalla, arvioi Metsäkeskuksen valmiuspäällikkö Mikko Kallioinen.
MTV
Vahinkojen lopullinen määrä riippuu siitä, miten paljon puusta voidaan vielä käyttää arvokkaimpana tukkipuuna ja miten paljon kelpaa enää kuitupuuksi, jonka hinta on noin kolmannes tukkipuusta.
– Puusta saatava rahamäärä laskee myös sen vuoksi, että puita on kaatunut pienillä alueilla kerrallaan ja sikin sokin. Työkustannukset korjuusta nousevat huomattavasti korkeammiksi kuin jos metsä olisi kaadettu hallitusti, kertoo Timo Leirimaa.
Vahinkoja lisää myös se, että kaikki puut eivät ole saaneet kasvaa siihen mittaan ja kokoon, jossa ne normaalisti olisi kaadettu.
Vaikka Kiiran välittömät vaikutukset onkin jo saatu korjattua, puiden korjuu metsistä jatkuu pitkälle talveen.
MTV