Kiirehtiikö Suomi tiedustelulakia Venäjän takia? Asian keskiössä uusi tietoliikennekaapeli

Merikaapeli kuva
Lehtikuva
Julkaistu 20.10.2016 08:24

MTV UUTISET - STT

Venäjä on saanut Sea Lion -tietoliikennekaapelin myötä uuden mahdollisuuden ohjata dataliikennettään niin, etteivät ruotsalaiset pääse siihen käsiksi.

Se saattaa selittää Suomen uuden tiedustelulain kiirehtimistä, sanoo Ruotsin tietoliikennetiedustelulakiin perehtynyt dosentti Mark Klamberg Svenska Presstjänstin (SPT) haastattelussa. 

Suuri osa Venäjän ulkomaille menevästä dataliikenteestä kulkee Suomen läpi. Aiemmin suurin piirtein koko liikenne kulki vedenalaista kaapelia pitkin Suomesta Ruotsiin.

Tänä vuonna avattu suora Sea Lion -kaapeli Suomesta Saksaan voi vaikeuttaa länsimaiden tiedusteluyhteistyötä, Tukholman yliopistossa työskentelevä Klamberg sanoo. 

Kaapeli voi hänen mukaansa olla vaikutin kiirehtiä uutta tiedustelulakia Suomessa. 

– Sehän on ilmeistä. Yhteistyötä tekevät länsimaat haluavat olla niin lähellä lähdettä kuin mahdollista, Klamberg sanoo SPT:lle. 

Työryhmän ehdotus viime viikolla

Viime viikolla Suomen oikeusministeriön asettama työryhmä ehdotti tiedusteluun lisävaltuuksia. Työryhmä mahdollistaisi luottamuksellisen viestin suojaan kuuluvan tiedon hankkimisen kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi.

Tiedustelumenetelmiä voitaisiin käyttää, kun on kyse esimerkiksi terrorismista, väkivaltaisesta radikalisoitumisesta tai ulkomaisten tiedustelupalveluiden toiminnasta. 

Ehdotus vaatisi perustuslain muutoksen. 

Mark Klamberg kuitenkin uskoo, että tarkoitus on todennäköisesti vakoilla Venäjää. 

– Äänensävyt olivat samanlaisia Ruotsissa kahdeksan vuotta sitten, kun tietoliikennetiedustelulaki (FRA-laki) tuli. Viranomaiset eivät halunneet kertoa, mitä he halusivat urkkia ja perustelivat lakia terrorismin vastaisella työllä. Mutta itse asiassa Venäjä on tärkein. Halutaan valvoa suurlähetystöä, laivaston toimintaa Kaliningradissa sekä yhtiöitä, jotka ovat lähellä Venäjän valtiovaltaa, hän sanoo SPT:lle.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa