Kiistelty hallintarekisterilaki tulee tänään eduskunnan käsittelyyn. Hallintarekisteri sisältyy arvo-osuusjärjestelmää koskevaan lakiesitykseen, jolla Suomi on laittamassa täytäntöön EU:n arvopaperikeskusasetusta vuodelta 2014.
Hallituspuolueista perussuomalaiset on tähän asti vastustanut hallintarekisteriä, mutta hyväksyi yllättäen talousvaliokunnan mietinnön viime viikolla hallituksen puoliväliriihen jälkeen.
Laki oikeuttaisi suomalaisen yhtiön valitsemaan EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin.
Useissa EU-maissa käytössä oleva hallintarekisteröinti sallii sen, että osakkeiden omistajaksi voidaan kirjata arvopaperin säilyttäjä, yleensä pankki, todellisen omistajan sijasta. Esimerkiksi poliitikkojen hallintarekisteröityjä omistuksia ei pysty selvittämään.
Sijoittaja ei kuitenkaan voisi edelleenkään piilottaa omistuksiaan, jos suomalaisyhtiö on laskenut osakkeet liikkeeseen kotimaassa.
Mietintöön jätetyn lausuman mukaan eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee lainsäädännön, jolla mahdollistetaan verottajan tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä.
Lausuman mukaan tunnistamatta jäävältä edunsaajalta perittävän lähdeveron tulee olla "riittävän kannustava".
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) sanoi viime viikolla mietinnön hyväksymisen jälkeen, että nykyinen avoin järjestelmä on hyvä järjestelmä, sillä myös toimittajat saavat tiedot.
– Ei muihin maihin pysty vaikuttamaan siinä, miten tiedot saa julki. Siihen voi vaikuttaa, että verottaja saa ne tiedot, hän myönsi.
Oppositio jätti mietintöön vastalauseen ja esittää lakiesityksen hylkäämistä.
– Vaadimme, että lakiesitys palautetaan kiireelliseen lisävalmisteluun ja siihen lisätään selkeä sijoittajiin kohdistuva hallintarekisteröinnin kielto myös sijoitettaessa ulkomailla liikkeeseen laskettuihin suomalaisyhtiöiden arvopapereihin, oppositio vaatii.
Viimeksi hallitus lopetti lain valmistelun joulukuussa 2015, kun muun muassa poliisi ja veroviranomainen arvostelivat sitä voimakkaasti.