Perussuomalaisten rivit rakoilevat hallintarekisteriä koskevassa esityksessä, josta eduskunta äänestää ilmeisesti jo ensi viikolla.
Laki oikeuttaisi suomalaisen yhtiön valitsemaan EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin.
Hallintarekisterin osittaista sallimista kritisoivat etenkin puolueen poliisikansanedustajat. Mika Raatikainen ilmoitti keskiviikkona vastustavansa hallituksen esitystä jyrkästi ja vaati sen palauttamista lisävalmisteluun.
Raatikaisen mukaan lakiesitys sotii hänen poliisina antamaansa virkavalaa vastaan, ja se helpottaisi talousrikollisuutta ja veronkiertoa. Hän ihmettelee myös, miksi esitystä juntataan nopealla aikataululla vedoten selityksiin, jotka eivät hänen mielestään ole millään lailla uskottavia.
– Esitykseen tulee lisätä selkeä sijoittajiin kohdistuva hallintarekisteröinnin kielto myös sijoitettaessa ulkomailla liikkeeseen laskettuihin suomalaisyhtiöiden arvopapereihin, Raatikainen kirjoitti tiedotteessaan.
Ryhmäkurista ei päätöstä
Kansanedustaja Tom Packalen (ps.) katsoo Raatikaisen tavoin, että esityksessä on vielä aukkoja, jotka mahdollistavat rikollisen menettelyn.
– Olisi ollut toivottavaa, että asia olisi valmistelu paremmin ja porsaanreiät tukittu, ennen kuin se tuodaan käsittelyyn.
Packalen odottaa asian taustoihin lisävalaistusta eduskuntaryhmän torstain kokouksesta, ennen kuin lyö kantansa lukkoon.
– Hallitus on tietysti sitoutunut tukemaan tätä, mutta en ole vielä päättänyt, kuinka tässä toimin. Vaikea sen puolesta on äänestää, sanotaanko näin.
Packalenin mukaan ryhmässä ei ole vielä sovittu, edellytetäänkö äänestyksessä ryhmäkuria vai ei.
Kari Kulmala palauttaisi asian lisävalmisteluun.
– Minä en ole täällä eduskunnassa rikollisuutta lisäämässä, vaan vähentämässä sitä, Kulmala sanoi STT:lle.
Veera Ruoho sanoo turhautuneensa siihen, että poliisin ja verottajan näkemyksiä ei ole kuultu. Hän tietää jo, kuinka aikoo äänestää, mutta ei vielä kerro.
Esitys mahdollistaisi, että jos suomalaisyhtiö laskee osakkeita liikkeelle toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin.
Ehdotetaan kovaa lähdeveroa
Perussuomalaiset vaativat, että tunnistamatta jääneiltä osingonsaajilta perittävän lähdeveron pitää olla 60 prosenttia, kertoi talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) tiedotteessaan.
Turusen mukaan julkisuudessa esiintynyt 30 prosenttia ei riitä, vaan veron pitää olla niin korkea, että se varmasti kannustaa toimittamaan henkilötiedot verohallinnolle.
Tarkoitus on, että jos osingon lopullista saajaa ei tunnisteta, osingosta peritään korkea lähdevero. Tämä kannustaa tietojen julkistamiseen.
Turunen vaatii, että lähdeveron suuruudesta pitää sopia ennen kuin lakipaketista äänestetään eduskunnassa ensi viikolla.
Talousvaliokunnan hallintarekisteriä koskevaan mietintöön lisättiin lausuma, jonka perusteella valtiovarainministeriö on alkanut valmistella lakimuutosta, joka turvaa verottajan tiedonsaannin hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä.
– Kysymys on samasta veroprosentista, joka peritään työntekijältä ansiotöistä, jos henkilö ei toimita verokorttia, hän huomauttaa.