Kilauea-tulivuoren voima ei näytä laantuvan. Havaijin suurimman saaren itäosiin valuvan laavan tieltä on jouduttu evakuoimaan uusia asuinalueita ja lomanviettopaikkoja.
Katsoa videolta, kuinka Kilauea purkaa voimalla laavaa maan uumenista.
Maapallon kuumiin uumeniin johtavista kraatereista syöksee pintaan loputtomia laavavirtoja. Kapohon alue joutui tulivuoren tulilinjalle viimeksi vuonna 1960 tapahtuneen tuhoisan purkauksen jälkeen.
Nyt tilanne on sama laavan hiipiessä yhä lähemmäs asuinaluetta, jossa sijaitsee noin 500 taloa. Suurin osa niistä on loma-asuntoja.
Motti pahin vaihtoehto
Jo aiemmin viikolla viranomaiset joutuivat sulkemaan yhden saaren itä-länsi suunnassa kulkevista pääväylistä (Highway 132), joka johtaa Kapohon alueelle.
Tulivuorenpurkaus on aiheuttanut myös sähkökatkoja ja joillekin alueille on vaikea saada puheyhteyttä.
Viranomaisten mukaan pahin tilanne olisi jäädä mottiin laavavirtojen keskelle.
Myrkkykaasuja ja lasinsiruja
Tulivuoren purkautuessa myös myrkylliset kaasut ja tuulen mukana etenevät pienet lasinsirut aiheuttavat ongelmia silmille ja hengitysteihin.
Kapohon alueelta länteen sijaitsevassa ja jo aiemmin evakuoidussa Leilanissa myrkkykaasut ovat edelleen suurin uhka.
Havaijin pormestari Harry Kim on jatkanut saarelle julistettua hätätilaa, joka mahdollistaa väliaikaisten suojien rakentamisen ilman aikaa vievää byrokratiaa.
TuhkahavaintojaTyynenmeren saarilla
Toistaiseksi Kilauean tupruttama tuhka liikkuu tuulen mukana suurimmaksi osaksi merelle, jonka yllä se hälvenee nopeasti.
Välillä tulivuori on kuitenkin sylkenyt tuhkaa korkeuksiin sellaisella voimalla, että purkauksesta syntyvistä aineksista on tehty havaintoja ainakin Marshall-saarilla, Micronesiassa ja Guamissa.
Kilauean tämänkertainen purkaus on avannut yli 20 uutta kraateria, joista laava on päässyt pinnalle. Kuukauden kuluessa laava on muuttunut yhä juoksevammaksi ja liikkuu entistä nopeammin.
Purkausta ovat ryydittäneet maanjäristykset. Viimeksi eilen mitattiin maanjäristys, joka oli voimaltaan 5.3.