Urheilulääkäri Pippa Laukka sanoo MTV uutisille tienneensä, että kilpafitnessin kritisoiminen on tabu ja tulee herättämään pahaa verta. Laukka kokee kuitenkin aiheesta puhumisen lääkärin näkökulmasta velvollisuudekseen.
– Lajin harrastajilta on tullut yksittäisiä palautteita ja niissäkin on pidetty hyvänä, että joku puhuu asiasta.
MTV.fi kirjoitti sunnuntaina Sunnuntaisuomalaisen haastattelusta, jossa Laukka kertoi kilpafitnessiin kuuluvan kisadieetin olevan elimistölle erittäin haitallinen suoritus, jonka aiheuttamat ongelmat näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua.
Seurauksena voi olla muun muassa hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan ongelmia, kuukautisten poisjäämistä, vatsavaivoja ja kilpirauhasen toiminnan häiriöitä sekä mahdollisesti jopa luukatoa ja lapsettomuutta.
Lajin suosio liittyy ajan henkeen
Laukka arvioi lajin suosion kasvun liittyvän ajan henkeen, jossa halutaan saavuttaa hyviä tuloksia ja pärjätä monella eri saralla.
– Halutaan saada nopeasti omaa silmää miellyttävä keho, mutta kehonkuva on nykypäivänä aika vaativa. Kun tähän lisätään elämisen yleinen hektisyys, niin se menee osalla suorittamiseksi. Helposti hurahdetaan siihen treenaamiseen ja treenataan liian lyhyessä ajassa liikaa.
Laukka toteaa fitnessurheilun olevan lajina vielä nuori, joten valmennuspuolellakaan ei välttämättä ole tietämystä ja kokemusta siitä, miten kisadieetti ja treenaaminen olisi hyvä tehdä, jotta siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa elimistölle.
– Fitnessistä on tulossa tutkimustietoa ja odotan mielenkiinnolla millaisia havaintoja sieltä saadaan. Muun muassa painoluokkalajeihin liittyy suurentunut riski esimerkiksi syömishäiriöihin.
– Fitness-urheilussa haasteet ovat omanlaisiaan siksi, että siinä kilpaillaan nimenomaan ulkonäöllä ja omalla keholla.
Levon puute on trendi
Laukka sanoo levon puutteen olevan trendi niin fitnessin parissa kuin muutenkin. Hän mainitsee hyvin yleiseksi ongelmaksi sen, että ihmiset eivät osaa ajatella saamaansa kokonaiskuormitusta.
– Kuormitusta tulee muustakin kuin pelkästä treenistä. Kun käy töissä, on perhettä tai matkustelee, kokonaiskuormitus on se mikä ratkaisee palautumisen. Kuormitus kasvaa liian suureksi, jos on koko ajan monta rautaa tulessa.
Urheilulääkäri muistuttaa, että jos elimistö ei palaudu työpäivän tai arkiaskareiden lomassa, on syytä huolehtia riittävästä taukojen määrästä.
– Tietysti on hyvä syödä ravintorikkaasti ja pääsääntöisesti terveellisesti. Ei kuitenkaan tulisi stressata liikaa elintavoista, vaan tehdä pääsääntöisesti hyviä valintoja. Vaikka olisi itselleen armollinen, se ei tarkoita ettei välittäisi mistään. Pitää osata höllätä ilman, että olisi piittaamaton omasta terveydestään. Myös riittävästä unen määrästä huolehtiminen on todella tärkeää.
6:30