Entinen fitness-kilpailija toivoo, että ihmiset kiinnittäisivät ulkonäön lisäksi huomiota myös henkiseen hyvinvointiin.
Useita kuukausia kestäviä dieettejä, rankkoja treenejä, nesteenpoistoa ja hiilihydraattitankkauksia. Alkuviikosta urheilulääkäri Pippa Laukka aiheutti kohua kritisoimalla kilpafitnessiä lajiksi, joka voi tulevaisuudessa aiheuttaa niin aineenvaihduntahäiriöitä kuin lapsettomuuttakin.
Entinen kilpafitness-kisaaja, yrittäjä ja bloggaaja Ulla-Riitta Koskinen uskoo, että suurin syy Laukan mainitsemiin ongelmiin johtuu halusta menestyä hinnalla millä hyvänsä.
Urheilutausta suojelee ongelmilta
Pitkistä dieeteistä on Koskisen mukaan monelle harrastajalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Naisen vartaloa ei ole luotu kisakunnon vaatimaan rasvattomuuteen, mikä voi johtaa esimerkiksi kuukautisten poisjääntiin.
– Kilpaurheilulajeista fitness on ainutlaatuinen, sillä muissa lajeissa ei vedetä pitkiä dieettejä, jotka vaikuttavat näin tuhoisesti vaikkapa hormonitoimintaan, Koskinen kommentoi MTV Lifestylelle.
Koskinen toteaa, että lajin parissa on myös todella paljon kilpailijoita, joilla on syömishäiriötaustaa.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Mielestäni se on tietyllä tapaa siirtymistä syömishäiriöstä toiseen. Kun entinen anorektikko haluaa jatkaa kontrolloimista jollain tapaa, fitness on siihen oikein oiva väylä.
Fitnessin pariin pyrkivillä tulisi naisen mielestä olla takanaan pitkä urheilutausta. Lapsuudesta saakka kilpaurheilua harrastanut Koskinen uskookin, että pitkä urheilutausta ja treenaamiseen tottunut vartalo suojasivat häntä aikoinaan näiltä lajiin liitetyiltä ongelmilta.
Kampaajana ja meikkaajana työskentelevä nainen toimii nykyisin kilpailijoiden taustajoukoissa. Vaikka lajia on naisen mukaansa hauska seurata vierestä, hän ei itse kaipaa kisalavoille.
Fitnessistä tullut yhä nuorempien haave
Lajin haittapuolista puhutaan nykyisin entistä avoimemmin, vaikka harva lajin parissa itse kisaava näitä ongelmia myöntääkään. Haittapuolista puhuminen on monille harrastajille lajin mustamaalaamista, vaikka etenkin nuorten tyttöjen tulisi ymmärtää, että lajilla voi olla vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen.
– 16-vuotiaat eivät välttämättä ajattele sitä, etteivät he voi myöhemmin saada lapsia, koska ovat pilanneet aineenvaihdunnan tai hormonitoiminnan rankoilla dieeteillä, Koskinen pohtii.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Nainen toteaa, että nykypäivänä monen pikkutytön haave on vaihtunut kauneuskilpailuista kisalavoille. Nyt jokaisen pitää ainakin kerran elämässään osallistua bikini fitness -kisoihin.
– Monet ajattelevat, että se on tie julkisuuteen. Sen takia sitä ei kannata lähteä tekemään. Pitää olla palo liikkumiseen ja kovaan treeniin, ennen kuin alkaa edes miettiä lajia.
Henkinen hyvinvointi tärkeässä roolissa
Koskisen mukaan ihmiset sekoittavat usein kilpaurheilulaji fitnessin ja hyvinvointiliikunnan, vaikka näistä kahdesta asiasta ei hänen mukaansa voida puhua edes samassa lauseessa.
– Sellaisessa ei ole mitään huonoa, että käydään salilla, syödään terveellisesti ja treenataan tavoitteellisesti. Mutta jos lähdetään vetämään rankkoja dieettejä valmiiksi väsyneellä kropalla, siitä ei seuraa mitään muuta kuin huonoa.
Koskinen kokee fitness-harrastuksen olleen hänelle henkisesti erittäin raskas kokemus, varsinkin kun lajin lisäksi oli muu elämä elettävänä. Hän toivookin, että henkistä puolta korostettaisiin yhä enemmän.
– Toivon, että ihmiset olisivat enemmän kiinnostuneita henkisestä hyvinvoinnista kuin siitä, miltä näyttää. Sillähän ei ole minkään valtakunnan merkitystä, miltä näytät, jos olet sisältä aivan sekaisin, Koskinen toteaa.
Testaa treenivinkit mielelle:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.