Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on yksi maailman kiistanalaisimmista ja kiehtovimmista vaikuttajista. Uutiskanava CNN on listannut asioita, jotka nuoresta diktaattorista tiedetään.
Mikä pitää paikkansa ja mikä ei? Tätä kysymystä pitää miettiä yleensä Pohjois-Korean johtajasta Kim Jong-unista puhuttaessa. Kuvaavaa on, että edes hänen syntymäpäiväänsä ei tiedetä varmasti.
– Hänen syntymäpäiväänsä on ilmeisesti muutettu, jotta se sopisi paremmin hänen isoisänsä Kim Il-sungin ja isänsä Kim Jong-ilin syntymäaikoihin. Myöskään siitä ei ole varmuutta onko hänellä kolme lasta vai ei, CNN kirjoittaa Kimistä laatimassaan laajassa henkilökuvassa.
Ex-tyttöystävä: Kim on temperamenttinen
Kimin entisen tyttöystävän mukaan hän on temperamentiltaan tulinen. Pariskunta seurusteli Kimin opiskellessa Sveitsissä.
Kimin elämää tiiviisti seuranneet tarkkailijat sanovat miehen olevan sairas ja kärsivän kihdistä. Heidän mukaansa hän on ihmisenä eristäytynyt ja heikko ja on jatkuvassa vaarassa joutua pilkan kohteeksi ja jopa salamurhatuksi. Heidän mukaansa Kim ei elä pitkään.
Pohjois-Korean hallituksen antamat "luotettavat" tiedot ovat osoittautuneet usein vääriksi. Esimerkiksi vuonna 2015 raportoitiin laajasti Kimin teloittaneen arkkitehti Ma Won Chunin koska Kim ei pitänyt tämän suunnittelemasta Pyongyangin uudesta lentokentästä. Ma ilmestyi kuitenkin julkisuuteen myöhemmin ilmiselvästi elävänä ja hyvinvoivana.
Lue myös:
Nuoruusvuodet
1990-luvulla Kim ja hänen kaksi sisarustaan lähetetiin kouluun Berniin Sveitsiin. Siellä he opiskelivat muun muassa saksaa ja ranskaa ja olivat tekemisissä muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa.
Heidän tätinsä Ko Yong Suk, jonka luona he asuivat, muutti myöhemmin Yhdysvaltoihin. Ko ja hänen miehensä vuosivat amerikkalaistiedustelulle salaperäisestä Kimin perheestä sellaista tietoja, joita viranomaiset eivät ole voineet saada muualta.
– Minä rohkaisin lapsia tuomaan kotiin heidän parhaita ystäviään, koska halusin heidän elävän normaalia elämää ja tein heille pikkupurtavaa. Meillä he söivät kakkua ja leikkivät Legoilla, Ko Yong Suk kertoi Washington Postille antamassaan haastattelussa.
Kim Jong-un oli tuolloin 12-vuotias.
Koripallo pakkomielteenä
Suk kertoo perheen vierailleen Sveitsin vuosina Disneylandissa Pariisissa, uineen Ranskan Rivieralla, syöneen ravintoloissa Italiassa ja hiihtäneen Alpeilla. Ulkomailla odotettiinkin paljon, kun Kim Jong-un nimitettiin isänsä seuraajaksi vuonna 2010.
Monet toivoivat länsimaisen koulutuksen saaneen johtajan aloittavan avoimuuden aikakauden Pohjois-Koreassa.
Ko Yong Suk vahvisti lehtihaastattelussa sen, minkä monet Kim Jong-unista tiesivätkin: hänellä on pakkomielle koripallosta. Hän pelasi aina. Hän jopa nukkui koripallo sylissään.
Kon mukaan Kim oli tiennyt 8-vuotissyntymäpäivästään asti, että hänen kohtalonsa oli kuitenkin ihan toisaalla.
"Mahdotonta kasvaa tavalliseksi ihmiseksi"
Kimin täti Ko kertoo, että juuri 8-vuotissyntymäpäivillään Kim sai lahjaksi kenraalin uniformun. Juhlissa kenraalit poukkoroivat kahdeksanvuotiaan Kimin edessä.
Ko arvioi, että Kimin on ollut mahdotonta kasvaa tällaisessa ympäristössä niin sanotuksi tavalliseksi ihmiseksi.
– Se oli täysin mahdotonta, kun ihmiset hänen ympärillään kohtelivat häntä niin.
Yhdysvaltoihin aviomiehensä kanssa loikannut Kon mukaan päätös Yhdysvaltoihin lähdöstä syntyi, kun hänen siskollaan, siis Kimin äidillä, diagnosoitiin rintasyöpä.
Sisarensa kuoleman jälkeen Ko ei uskonut perheensä kanssa kuuluvansa enää niin sanottuun sisäpiiriin. Muutos tarkoitti tippumista suojelun ulkopuolelle. Ko kertoo Washington Postin haastattelussa haaveilevansa mahdollisesta paluusta Pohjois-Koreaan.
Vain vähän armoa
Ko ja hänen perheensä tuskin saavat sydämellistä vastaanottoa, mikäli he päättävät palata kotimaahansa.
Valtansa ensiaskelista lähtien Kim on toiminut häikäilemättömästi. Kimin toimet ovat vain vauhdittaneet yhä mielikuvituksellisempia teorioita hänen persoonallisuudestaan ja motiiveistaan.
Toisin kuin isällänsä, Kim Jong-unilla oli hädin tuskin vuoden julkinen koulutus ennen kuin hän astui suuriin saappaisiin isänsä ja isoisänsä seuraajana.
Ennen isänsä Kim Jong II kuolemaa joulukuussa 2011 Kim oli kohonnut jo neljän tähden kenraaliksi ja varapuheenjohtajaksi puolueen sotilasasioissa.
Pohjoiskorealaiset saivat silti mahdollisuuden tutustua etäältä parikymppiseen nuoreen seuraajaan: Kim kulki ruumisauton vierellä kantaen isänsä arkkua tämän hautajaisissa Pjongjangissa.
Kim ei peitellyt tunteitaan hautajaistilaisuudessa. Kimin kerrotaan pyyhkineen kyyneleitään samalla, kun ihmiset hänen ympärillään kaatuivat surustaan polvilleen.
Kimin täytyi toimia nopeasti perehtyäkseen uuteen rooliinsa kansan johtajana. Joidenkin arvioiden mukaan Kim olisi toiminut nukkehallitsijana vanhojen eliitin edustajien pitäessä käsissään naruja.
Kyseiseen ryhmään lasketaan kuuluvaksi Kimin setä Jang Song-taek ja hänen vaimonsa.
Lähipiiri pois tieltä
Kuitenkin kun Kim aloitti kautensa, niin hän siirsi heti kymmeniä viranomaisia syrjään tehtävistään. Sitä seurasi Kimin sedän eristäminen ja teloittaminen. Saman kohtalon koki myös Kimin entinen mentori. Vuonna 2015 seurasi lisää Kimin järjestämiä puhdistuksia.
Oletettavasti Kim ei koskaan tavannut velipuoltaan Kim Jong-namia, isänsä vanhinta poikaa. Kim Jong-nam pyyhkäistiin pois kuvioista, kun isän oli aika nimetä seuraajansa.
Vain vajaa kuukausi sen jälkeen, kun Kim oli noussut Pohjois-Korean johtoon, japanilainen toimittaja julkaisi useita veljesten keskenään vaihtamia sähköpostiviestejä.
Tässä kohtaa Kim Jong-nam eli jo maanpaossa Kiinan hallinnoimalla Macaun alueella. Viesteistä kävi ilmi, että Kimin velipuoli esitti huolensa uuden johtajan "kyvyistä tyydyttää kansan tarpeet".
Kriittisesti Kim Jong-nam kyseenalaisti maassa vallitsevan perinteen, jonka mukaan johtajuus kulkee suvussa. Kirjan julkaisemisen jälkeen Kim Jong-nam piti mediatietojen mukaan matalaa profiilia – oletettavasti Kiinan suojeluksen alla.
Kimin käsi ulottui kuitenkin oletettavasti myös merten taakse.
Määräsi velipuolensa murhattavaksi?
Helmikuussa 2017 Kuala Lumpurin lentokentällä Malesiassa turvakameroiden kuvaan tallentui, kuinka kaksi naista painaa Kim-Jong-namin kasvoille VX-hermomyrkyllä kastellun liinan. YK on luokitellut VX:n joukkotuhoaseeksi.
Pohjois-Korean mukaan sillä ei ollut mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.
Etelä-Korean tiedustelupalvelun kertoman mukaan Kim Jong-un määräsi murhan täytäntöönpanon. Kaksi naista, jotka suorittivat teon, kohtaavat Malesiassa murhasyytteet.
Arvioiden mukaan velipuolen eliminoimisen taustalla oli sekä vallan lujittaminen Kimin omiin käsiin että sellaisen ihmisen syrjäyttäminen, joka olisi saattanut olla myötämielinen länttä kohtaan.
Hyökkäsi elokuvayhtiötä vastaan
Pilkka, kritiikki tai suuren johtajan vähättely ei kannata Kimin ollessa vallassa. Tästä sai esimakua Sony Pictures vuonna 2014 ensi-iltaan tulleen The Interview -elokuvan kohdalla.
Elokuvassa kaksi toimittajaa lähtee CIA:n ohjeistamana Pohjois-Koreaan haastattelemaan maan johtajaa, tarkoituksenaan salamurhata hänet. Pohjois-Koressa elokuvaa ei kuitenkaan nähty humoristisessa valossa.
Sonya vastaan tehtiin kyberhyökkäys ja muun muassa elokuvayleisöä uhkailtiin. Tiedustelulähteiden mukaan hyökkäykset ja uhkailut olivat lähtöisin Pohjois-Koreasta.
Pohjois-Korea oli jälleen kieltäytyväisellä linjalla. Sen mukaan sillä ei ollut mitään tekemistä Sonyyn kohdistuneen valtavan kyberoperaation kanssa.
Isoisänsä seuraaja
Melkeinpä alusta alkaen Kim Joung-un on jäljitellyt isoisänsä, Kim Il Sungin tyyliä niin vaatetuksessa kuin hiusmallissa. Arvioiden mukaan monet pohjoiskorealaiset näkevät tässä toivottuja yhtäläisyyksiä pintaa syvemmältä.
Kimin isän, Kim Jong Ilin aikana 90-luvulla maa kärsi nälänhädästä, jonka aikana arviolta 3 miljoonaa ihmistä kuoli aliravitsemukseen.
Kim kuvataan usein kansalaisten keskellä. Kuvissa Kim muun muassa kättelee ihmisiä ja kyselee työläisiltä heidän töistään. Kuvattu käytös on päinvastaista, mitä maassa nähtiin Kimin isän aikana. Viimeisten vuosiensa aikana Kim Jong Il eristäytyi lähes täysin, ja vuosi vuodelta hänen julkiset esiintymisensä vähenivät.
Kim Jong-un kantaa harteillaan isoisänsä perintöä myös toisessa asiassa: niin Kimin isä kuin isoisä halusivat maasta ydinasevallan.
Pohjois-Korean ydinaseohjelma aloitettiin Kim Il Sungin aikana ja se sai jatkoa Kim Jong Ilin aikana. Kim Jong-unille ydinaseohjelma on näyttäytynyt keinona säilyttää hylkiövaltio pitkäikäisenä.