Kuka hän oli? Kim Jong-namin elämä päättyi hermokaasuun – "Pelimies" opiskeli Euroopassa ja shoppaili myös Helsingissä

Kim Jong nam
Salatun rakkauden hedelmä Kim Jong-nam oli aluksi isänsä silmäterä, mutta joutui myöhemmin epäsuosioon ja eli suurimman osan aikuiselämästään Pohjois-Korean ulkopuolella.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 25.02.2017 22:16
Toimittajan kuva

Mika-Matti Taskinen

mika-matti.taskinen@mtv.fi

@mmtaskinen

Kim Jong-nam kuoli Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin lentokentällä hermokaasuun viime viikolla. Kim Jong-nam oli Pohjois-Korean edesmenneen johtajan Kim Jong-ilin salatun rakkauden hedelmä, jota itsevaltainen johtaja rakasti syvästi.

Kim Jong-namin elämä alkoi suhteesta, jonka ei koskaan pitänyt tapahtua. Kim Jong-namin isä, diktaattori Kim Jong-il, oli syvästi rakastunut kuuluisaan pohjoiskorealaiseen näyttelijään, Sun Hye-rimiin.

Kim Jong-nam syntyi vuonna 1971, mutta hänen isoisänsä, Kim il-Sung, suljetun maan silloinen hallitsija, ei kuitenkaan koskaan hyväksynyt suhdetta – eikä myöskään lasta.

Niinpä Kim Jong-nam kävi koulunsa Neuvostoliitossa ja myöhemmin Sveitsissä. Kimin hallitsijasuvun lähellä olleet kertovat Kim Jong-namin viettäneen lapsuutensa Moskovassa eristyksissä ulkomaailmasta.

Eristäytynyt, mutta ylellinen lapsuus

Nuori Kim ja hänen kaitsijansa eivät saaneet liikkua vapaasti julkisilla paikoilla. Satunnaisilla ostosmatkoilla he kävivät Helsingissä tai Japanissa.

Tiukassa kontrollissa elettyä lapsuutta koetettiin elävöittää kaikin mahdollisin tavoin. Hänen huoneensa oli täynnä leluja ja kirjoja. Jopa se tiedetään, että lapsena Kim Jong-nam piti eniten Annan nuoruusvuodet -klassikkokirjasta.

Kim jong nam lapsuuskuva

Kim Jong-ilin vieressä istuva esikoislapsi Kim Jong-nam oli isänsä silmäterä.

Nuoren Kimin lempikoomikkoja muistuttavia ihmisiä etsittiin ja koulutettiin poikaa viihdyttämään.

Kim Jong-namin täti, Sun Hye-rang, kirjoitti Kim-dynastiasta kertovassa kirjassaan The Wisteria House, etteivät sanat riitä kuvaamaan, kuinka paljon Kim Jong-il rakasti esikoispoikaansa.

Paluu Pohjois-Koreaan

Sveitsin Genevessä ranskaa, saksaa ja englantia oppinut Kim Jong-nam palasi lopulta Pohjois-Koreaan vuonna 1988. Hänestä tehtiin nopeasti turvallisuusministeriön upseeri.

Kim oli päävastuullinen muun muassa puhdistuksessa, jossa 40 ihmistä teloitettiin yksityisen kaupankäynnin vuoksi vuonna 1996.

Hän oli myös vastuussa Pohjois-Korean it-osaamisen kehittämisestä.

Esikoispojan erityisasema alkoi kuitenkin vähitellen hiipua, kun isä Kim Jong-il sai lisää lapsia. Kim Jong-nam on kertonut japanilaismedioille, että hänen isänsä uskoi hänestä kasvaneen kapitalistin ulkomailla opiskellessaan.

Lopullinen kapitalistin leima Tokiossa

Kun Kim Jong-nam jäi Tokion lentokentällä vuonna 2001 kiinni väärennetyllä passilla matkustamisesta, joutui hän isänsä epäsuosioon. Tästä lähtien hän eli ulkomailla, pääsääntöisesti Pekingissä ja Macaolla.

Vaikka Kim on näyttäytynyt mediassa vain harvoin, ovat ne muutamat ulostulot olleet varsin kärjekkäitä: Kim Jogn-nam on kritisoinut Pohjois-Korean sulkeutuneisuutta sekä velipuolensa kokemattomuutta johtaa valtiota.

kim jong nam

Kim Jong-nam nähtiin usein pukeutuneena rentoihin "länsimaalaisiin" vaatteisiin. Hänen käsipuolessaan olevat naiset vaihtuivat varsin tiuhaan.

Isänsä pohjattomasta rakkaudesta kuitenkin kertoo se, että Kim Jong-il oli erikseen käskenyt, ettei Pohjois-Korean agenttien täytyi jättää poika rauhaan.

Tästä huolimatta Etelä-Korea uutisoi vuonna 2004, että Kim Jong-nam olisi yritetty salamurhata Itävallassa. Tuolloin Itävallan viranomaiset kuitenkin olivat tilanteen päällä ja estivät iskun.

Kimin kerrotaan myös tulleen pahoinpidellyksi Unkarissa vuonna 2008, jolloin Unkarin hallinto vetosi Pohjois-Koreaan, ettei tällainen toistuisi.

Hermomyrkky koitui kohtaloksi

Lopulta yritys vietiin maaliinsa reilu viikko sitten Malesian lentokentällä. BBC:n mukaan salamurhasta epäilty nainen kertoi saaneensa pienen rahallisen korvauksen osallistumisesta piilokamera-ohjelmaan.

Kim Jong-nam

Kimin kuolema uutisoitiin laajasti ympäri maailmaa.

Omien sanojensa mukaan nainen luuli levittävänsä vauvaöljyä Kim Jong-namin naamaan. Vauvaöljy olikin joukkotuhoaseeksi luokiteltua VX-hermomyrkkyä. Kim kuoli matkalla sairaalaan.

Kim eli viimeiset vuotensa todennäköisesti Macaolla ja Pekingissä. Silloin kun hänet nähtiin mediassa, kulki hän tyylitietoisena vaihtuvien naisten seurassa. Hänellä uskotaan olleen perhe molemmissa kaupungeissa.

Virallista tietoa Kim Jong-namin lasten lukumäärästä ei ole, mutta yhden arvion mukaan heitä olisi ainakin kuusi. 

Heistä yhtä, Kim Han-solia, on myös haastateltu suomalaisessa mediassa. Kim Han-sol oli Elisabeth Rehnin haastateltavana vuonna 2012 julkaistussa dokumentissa.

Juttu tukeutuu paljolti  Washington Postin "Who is Kim Jong-nam?" ja Asia Timesin "North Korea: At home with Kims" -artikkeleihin. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat