Ilman kunnollista tukea liikunta voi aiheuttaa kipua rintoihin, vaikka rintarauhasten turvotukseen urheilu usein auttaakin. Taistele arkuutta vastaan ja lue AVAn kokoamat vinkit kivuttomaan liikkumiseen.
Liikunnasta voi äityä suunnattoman epämiellyttävä kokemus, jos rinnat kipeytyvät heiluvan ja pomppivan liikeradan sekä rasituksen takia. Naisten rinnat saattavat liikkua jopa yhdeksän senttiä jokaisella juoksuaskeleella ilman kunnollista tukea. Mitä suuremmat rinnat, sitä suurempi liikerata – ja usein myös sitä suurempi kipu.
Liikunta voi myös löystyttää rintoja tukevia kudoksia sekä aiheuttaa ikäviä hiertymiä, jotenka on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota rintojen kunnolliseen tukemiseen sekä huolenpitoon ennen ja jälkeen liikunnan. Rintojen huolenpidon voisi ajatella olevan osa urheilua ja liikuntavarustusta.
Rintojen anatomiaa
Monesti unohtuu, mikä noiden ulokkeiden eli rintojen todellinen tarkoitus on: rinnat ovat tarkoitettu imettämiseen. Vaikka sinulla ei olisikaan lasta tai et olisi koskaan rintaruokkinut vauvaa, rintojen ensisijainen tarkoitus ei siitä kaikkoa. Naisen rinnat muodostuvat useasta rasvakudoskerroksesta, maitorauhasista ja sidekudoksesta, jotka tukevat rintoja. Keskivertorinnat painavat noin viitisen kiloa.
Kivun syyt
Kipu, jota saattaa tuntea liikunnan aikana ja jälkeen, ovat usein kahden eri syyn seurausta. Ensimmäinen syy on rintojen paino ja liike liikunnan aikana. Jos rinnat liikkuvat vapaasti juostessa ja hyppiessä, lopputuloksena on usein kipeät lihakset ja sidekudokset.
Toinen syy on kitka herkkien nännien ja vaatteiden välillä – näitä kutsutaan "juoksijan nänneiksi". Monet maratoonarit suojaavatkin nänninsä teipillä, niin naiset kuin miehetkin. Etenkin kylmällä ja vetisellä säällä nännit voivat hankautua herkemmin. Hankaus voi aiheuttaa rintoihin ihottumaa ja arkuutta. Muista siis .
Myöskin kuukautiskierto voi vaikuttaa rintojen arkuuteen, jolloin kipu ja turvotus voivat tuntua voimakkaammilta liikkuessa tai juostaessa. Jos tiedät rintojen arkuuden johtuvan kuukautiskierrosta, älä käytä tuolloin salilla rintalihaksiin vaikuttavia laitteita ja unohda rankemmat juoksulenkit pariksi päiväksi.
Mikä avuksi?
Hyvät, tukevat ja oikeankokoiset urheiluliivit on paras keino hillitä rintojen pomppimista ja näin ollen kipeytymistä. Kunnon urheiluliivit kannattaa käydä mittauttamassa alan asiantuntijalla, joka osaa myös neuvoa oikean kokoisten liivien ostossa. Kokeillessasi erilaisia urheiluliivejä liikehdi, nostele käsiäsi ja taivuta itsesi erilaisiin asentoihin testataksesi liivien istuvuutta ja sitä, hiertävätkö ne. Kokeile eri materiaaleja, kuten esimerkiksi puuvillaa ja elastaania, sekä erimallisia liivejä.
Tavalliset rintaliivit vaimentavat rintojen liikkeestä noin puolet, hyvät urheiluliivit puolestaan yli 70 prosenttia. Urheiluliivejä kannattaa käyttää myös kevyemmässä treenissä, kuten vaikkapa reippaalla kävelylenkillä. Jos mahdollista, hanki monet erilaiset urheiluliivit eri aktiviteetteihin: erittäin tukevat juoksemista varten, venyvämmät joogaa ja pilatesta ajatellen. Huomioi myös, että urheiluliivejä kannattaa päivittää tasaisin väliajoin: rintojen koko saattaa muuttua elämän aikana useaan otteeseen painonnousujen ja -laskujen, raskauden ja muiden elämäntapamuutosten myötä.
Vaikka rinnat olisivat pienet tai vasta kasvuvaiheessa, on urheiluliivien käyttö siltikin erittäin suositeltavaa. Isorintaisten naisten kannattaa suosia urheiluliivejä, jotka samalla tukevat ja kohottavat rintoja. D-kuppikoon rinnat voivat nimittäin painaa jopa 7–10 kiloa. Yksi neuvo onkin, ettei hyviä urheiluliivejä pysty venyttämään yläkautta pään yli päälleen – kangas ei saisi olla liian venyvää.
Jos rutiinitreenisi tekee rinnoistasi arat ja kipeät, on aika vaihtaa kaavaa. Jos rinnat kipeytyvät hyvienkin urheiluliivien ja liikuntatapojen muuttamisen myötä ja kipu haittaa päivittäistä elämää, kannattaa varata aika lääkärille.
Pyyhkeeseen kääritty jää- tai kylmägeelipussi helpottaa heti treenin jälkeen rintojen turvotusta ja turruttaa kivun.
AVA
Lähteet: Livestrong.com, terveyskirjasto.fi
Kuvat: Shutterstock