Kirja: Näin Mixu Paatelainen ajattelee nyt parjatusta ”joulukuusesta" – tunteikas paljastus potkuistaan: "Itki ja sanoi"

Mixu Paatelainen puhuu suoraan Markku Kanervan jatkopestistä 0:47
Mixu Paatelainen kertoi MTV Urheilun haastattelussa ajatuksiaan Markku Kanervan jatkopestistä Huuhkajissa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan paikalta vuonna 2015 potkut saanut Mixu Paatelainen puolustaa tuoreessa elämäkerrassaan parjattua joulukuuseksi nimettyä ryhmitystään.

Paatelaisen lähtölaskenta Huuhkajista alkoi jo loppuvuodesta 2014, kun Suomi koki EM-karsinnoissa peräjälkeen tappiot Romanialle ja Unkarille. Kevätpuolella kautta heikko trendi jatkui apaattisella 0–2-kotitappiolla Virolle.

Kesäkuussa 2015 tullut EM-karsintojen kotitappio Unkaria vastaan oli viimeinen pisara.

– Emme selvinneet EM-kisoihin, ja paskamyrsky minua kohtaan yltyi, Paatelainen kertoo Jukka Lyytisen kirjoittamassa kirjassa Mixu Paatelainen – The Fighting Big Finn (WSOY, 2024).

– Sinä päivänä, kun sain potkut, olin Helsingissä kämpässäni. Sanoin pojalleni Joelille, että saa nähdä milloin Alaja soittaa minulle, haluaa jutella ja kertoo, että tämä oli tässä ja painaa liipaisinta.

Palloliiton tuolloinen puheenjohtaja, nyt jo edesmennyt Pertti Alaja soittikin jo samana päivänä ja pyysi Paatelaista liiton toimistolle.

– Keskustelimme asian läpi täysin rauhallisesti. Se oli aika tunteikas tilaisuus. Pera itki ja sanoi, että he ovat Palloliiton hallituksen kanssa tulleet tämmöiseen päätökseen, Paatelainen muistelee.

Joulukuusesta tuli kirosana jalkapallomediassa

Vuonna 2011 Huuhkajien päävalmentajan tehtävät vastaanottanutta Paatelaista arvosteltiin loppuvaiheessa kautta 4–3–2–1-ryhmitykseen jumiutumisesta. Muodostelma tunnetaan Suomessa paremmin nimellä ”joulukuusi”.

Paatelainen muistaa saamansa kritiikin ja miten joulukuusesta alkoi tulla suomalaisessa jalkapallomediassa ajan mittaan kirosana.

Ex-päävalmentaja kuitenkin puolustaa edelleen ryhmitystä, jonka hän otti menestyksekkäästi käyttöön jo skotlantilaisessa seurajoukkueessaan Kilmarnockissa, ja jolla Huuhkajat oli ottanut muutamia maukkaita voittoja vuosien varrella.

– Pelit jatkuivat ja pidin joulukuusesta kiinni, koska analysoidessani pelejämme huomasin meidän taktiikkamme toimivan. Vain maalinteko tökki edelleen pahasti, Paatelainen tiivistää loppuaikojen ongelman.

– Näin tilastoista, että meillä oli huomattavan paljon maalintekoyrityksiä ja laukauksia maalia kohti. Meillä oli myös hyvät pallonhallintaprosentit. Ne olivat omasta mielestäni positiivisia signaaleja.

Paatelainen kertoi yrittäneensä selittää tilastojen kautta medialle, ettei vika ollut suoranaisesti joulukuusiryhmityksessä, vaan sen toteutuksessa. Joukkueesta puuttui tarvittavat maalintekijät.

– Minut kuitenkin ristiinnaulittiin lehdistössä. En halunnut alkaa mollata pelaajia sanomalla, että he eivät yksinkertaisesti pysty pistämään palloa sisään, Paatelainen kommentoi nyt.

Paatelainen myöntää myös suhtautuneensa kritiikkiin turhan jääräpäisesti. Loppuvaiheessa hän kuitenkin alkoi varioida maajoukkueen pelisysteemiä, mutta sekään ei toiminut.

– Uskoin silloin ja uskon edelleen pelilliseen filosofiaamme ja koko systeemiimme. Seison siis edelleen sen aikaisen Huuhkajien joulukuusitaktiikan takana.

Paatelaisen mukaan myös pelaajat antoivat vahvan tukensa ryhmitykselle.

Lue myös:

    Uusimmat