Kirjailija Jari Järvelä kertoo Paula Norosen haastattelussa, miten politiikka, rasismi ja suvaitsevaisuus päätyivät miehen uuden teoksen teemoiksi.
AVAn Kirjapiiri-ohjelmassa tiistaina 4. syyskuuta Paula Norosen vieraana on kirjailija Jari Järvelä, jonka teoksessa Parempi maailma on kolme keskenään risteytyvää tarinaa.
Ensimmäinen tarina kertoo ministeristä, joka menettää työnsä lausuttuaan – ainakin muun maailman mielestä – rasistisen huomautuksen. Toinen kertoo hyvin nuoresta pakolaistytöstä, joka pakenee halki Euroopan päätyen prostituoiduksi. Kolmas kertoo suomalaisesta kuvanveistäjästä 1920–1930-luvun Berliinissä, jossa natsiaate on nousussa. Hän on lähtenyt Suomesta etsiäkseen ihmisiä, jotka ymmärtävät todellista taidetta.
Politiikka on Järvelän mielestä muuttunut viime vuosina todella kiinnostavaksi.
– Politiikassa on nykyään vahvoja mielipiteitä. Kirja on kiteytys siitä, mitä nykyaikana saa sanoa ja mitä ei saa sanoa. Meidän aika on mielestäni hyvin mustavalkoinen: on halu moralisoida kaikkea ja kaikkeen pitää aina löytää joku syyllinen. Lynkkauskirves heilahtaa hyvin pienistä asioista, Järvelä kuvailee.
Katso Kirjapiirin toinen jakso: Vieraina Mirkka Lappalainen ja Jari Järvelä
Katsomo-videon id
KIRJAPIIRI
AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.
Tykkää Kirjapiiristä Facebookissa!
Kuva: Lehtikuva