Kirjallisuuden Nobel-palkittu 67-vuotias valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitsh on kirjoissaan käsitellyt muun muassa Afganistanin sodan ja Tshernobylin ydinvoimalaturman vaikutuksista ihmisiin.
Aleksijevitshille on tunnusomaista, että hän kirjoittaa proosaa, joka pohjautuu silminnäkijöiden haastatteluihin.
Palkintoperusteluissa Aleksijevitshin sanotaan puhuvan moniäänisesti aikamme kärsimyksistä ja rohkeudesta.
– Halusimme löytää erinomaisen kirjailijan, ja hänet me olemme löytäneet. Päätös tehtiin suuren yksimielisyyden ja innostuksen vallassa, sanoi Ruotsin Akatemian vakituinen sihteeri Sara Danius julkistaessaan palkinnon saajan nimen.
Aleksijevitshin teoksista on suomennettu muun muassa Sinkkipojat (Tammi 1991) ja Tshernobylista nousee rukous (Tammi 2000).
Palkinnon arvo on kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 863000 euroa. Se jaetaan Tukholmassa järjestettävässä juhlassa joulukuussa.
Kirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 1901. Se on jäänyt myöntämättä vain seitsemänä vuonna, muun muassa toisen maailmansodan aikana.
Viime vuonna palkinnon sai ranskalainen Patrick Modiano.
Kirjallisuuspalkinnon saajista miehiä on ollut ylivoimaisesti eniten. Tätä ennen nainen on saanut Nobelin vain 13 kertaa. Ensimmäisenä naisena se myönnettiin ruotsalaiselle Selma Lagerlöfille vuonna 1909.
Suomeen Nobelin kirjallisuuspalkinto on tullut vain kerran. Frans Emil Sillanpää sai sen talvisodan aikana vuonna 1939.