Kirjeenvaihtajan kommentti: Trump antoi sympatiaa rasisteille ja sai kiitosta Ku Klux Klanin johtajalta – asiat ovat pahasti pielessä

Kommentti Mari Karppinen uusi
MTV
Julkaistu 16.08.2017 07:16(Päivitetty 16.08.2017 07:49)
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

Tämä viikko alkoi mukavasti Ku Klux Klanin ja muiden rasistien kannalta. Sen varmisti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiistaina lehdistötilaisuudessa New Yorkissa.

Entinen KKK:n johtaja David Duke kiirehtikin kiittelemään presidenttiä Twitterissä:  ”Kiitos presidentti Trump rehellisyydestäsi ja rohkeudestasi kertoa totuus Charlottesvillen tapahtumista ja tuomita vasemmiston terroristit Black Lives Matter/Antifa” (Antifa = anti-fasistit).

Duke koki kiitollisuutta, koska Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole vuosikymmeniin antanut valkoisen ylivallan aatteelle sellaista sympatiaa kuin Trump. Myös Charlottesvillen mielenosoituksiin osallistunut Alt-right -liikkeen johtohahmo Richard Spencer kutsui Trumpin lausuntoa Twitterissä ”reiluksi”.

0:22img

Mitä Trump siis oikein sanoi? Trump Towerissa pitämässään tiedotustilaisuudessa Trumpin piti puhua alun perin infrastruktuurista, mutta tilanne karkasi käsistä. Trump päätyi toimittajien kysymyksien jälkeen puolustamaan Charlottesvillessä protestoinutta äärioikeistoa ja korosti, että heillä oli protestille lupa ja tarkoitus. Trump lisäsi, että mukana oli ”myös hyviä ihmisiä”.

Protestoijilla olivat luvat kunnossa, mutta tarkastellaan hieman näitä Trumpin kuvailemia ”hyviä ihmisiä”. Orjuuden ajan muistomerkin siirtämistä vastustavat valkoiset nationalistit marssivat viikonloppuna rasismin symbolina pidetyt etelävaltioiden liput ja soihdut kädessään. Mukana olivat myös Ku Klux Klan ja uusnatsit. Protestoijat huusivatkin kuin natsit: ”Juutalaiset eivät syrjäytä meitä, juutalaiset eivät syrjäytä meitä”.

Trump toisti samassa tilaisuudessa myös kantansa, että äärioikeiston mielenosoittajat ja heidän vastustajansa ovat yhtä syyllisiä puhjenneisiin väkivaltaisuuksiin. Trump muistutti, että on aiemmin tuominnut uusnatsit ja viharyhmät, mutta sijoitti kuitenkin samalla juutalaisvastaisia kylttejä kantavat fasistit ja heitä vastustamaan tulleet antifasistit samalle viivalle. Charlottesvillessä yksi kuoli, kun äärioikeistolainen ajoi autolla vastustajien päälle. Väkivaltaisuuksissa haavoittui 19 ihmistä.

Poliitikot kummastakin puolueesta ovat tuominneet Trumpin puheet ja yhä useampi yritysjohtaja on ilmoittanut jättävänsä presidentin teollisuusneuvoston. Reagointiin onkin syytä, sillä viharyhmin edes osittainen hyväksyminen presidentin tasolta on erittäin vaarallista. Äärioikeisto onkin Charlottesvillen tapahtumien jälkeen kokenut saaneensa moraalisen voiton ja ilmoittanut järjestävänsä uusia protesteja eri puolella maata.

Poistuttuaan lehdistötilaisuudesta Trump kuitenkin halusi korostaa toimittajille tietävänsä mitä juuri teki: ”Tiedän paremmin Charlottesvillen tapahtumat kuin te. Omistan yhden Yhdysvaltain suurimmista viinitiloista ja se on juuri Charlottesvillessä”.

Liittovaltion poliisi FBI on kertonut aloittavansa tutkinnan Charlottesvillen tapahtumiin liittyen:

2:11img

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat