Kirkko oli tänä vuonna entistä näkyvämmin esillä Pride-viikon päätapahtumassa Kaivopuistossa. Kirkko oli yksi pääyhteistyökumppaneista.
– Kirkossa on monenlaista linjaa. Minun ja monen muun kirkon jäsenen linja on se, että kirkko on tehnyt niin paljon pahaa homoseksuaaleille ja sukupuolivähemmistöille, että nyt on aika jatkaa siihen suuntaan, ettei puhuta tekopyhiä vaan teemme todellisia tekoja. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pitää voida vihkiä avioliittoon, totesi kulkueen kärjessä marssinut Helsingin entinen piispa Irja Askola.
Aiempina vuosina kirkko on sijoitettu Pride-tapahtumassa sivummalle muista. Paikalla on ollut lapsille suunnattu pomppulinna. Tänä vuonna kirkko oli muiden yhteisöjen joukossa ja paikalle oli tuotu konttikirkko.
Toista kertaa mukana oleva kappalainen Anne Blomqvist Hyvinkään seurakunnasta on iloinen, että yhä useampi puhuu siitä, että kaikkia pitää kohdella kirkossa samanarvoisesti.
– Toivon, että pian saisimme vihkiä kaikkia kirkossa. Olen vihkinyt itsekin yhden parin. Sain silloin sekä vihapostia että positiivista palautetta, sanoo Blomqvist.
"Laiva kääntyy hitaasti"
Blomqvist otti voimakkaasti kantaa myös translain puolesta.
– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että sitä pitää parantaa ja transihmisten tulee voida säilyttää hedelmällisyyskyky. Kannatan lämpimästi, että heillä tulee olla mahdollisuus jo nuorena saada hoitoja myös sukupuolenkorjausta varten.
Kirkko tarjosi Kaivopuistossa suosittuja välittävän vanhemman halauksia, jos oma vanhempi ei ollut hyväksynyt ja halannut seksuaalivähemmistöön kuuluvaa lastaan.
– Olen ylpeä, että homoseksuaalin oikeudet menevät eteenpäin. Tämä työ mitä olemme tehneet kantaa nyt hedelmää. Uskon, että meillä on muutaman vuoden kuluessa mahdollisuus vihkiä samaa sukupuolta olevia kihlapareja, iloitsi Blomqvist.
Vuosia tapahtumassa käynyt sairaalasielunhoitaja Tiina-Susanna Hirvonen Helsingin seurakuntayhtymästä uskoo myös, että kirkko on oikeaan suuntaan menossa.
– Laiva kääntyy, mutta hitaasti, iloitsevat Hirvonen sekä Blomqvist.