Kirkon kapinajärjestöjä uhkaa erottaminen, neljä kuukautta aikaa palata ruotuun – myös Venäjän propagandariski tiedostettu

Luterilaisen kirkon piispainkokous antaa Venäjällä seikkailleille lähetysjärjestöille neljä kuukautta aikaa "korjata toimintansa". Järjestöt rikkoivat kirkon lähetystyön sopimusta vihkimällä naispappeutta vastustavia teologejaan papeiksi Inkerin kirkossa. Piispainkokouksen mukaan tällaisen kiertotien käyttämiselle on tultava loppu. 

Jos järjestöt eivät muuta toimintaansa, ne voidaan erottaa sopimuksesta, jolloin ne menettäisivät oikeutensa toimia lähetysjärjestöinä.

Naispappien välttelylle tultava stoppi

Viisi naispappeutta vastustavaa Kansanlähetyksen ja Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) miesteologia päätyi syyskuun alussa Inkerin kirkkoon Pietariin vihittäviksi, koska he vastustavat Suomen kirkon jo 37 vuotta sitten hyväksymää naispappeutta. Myös Inkerin kirkko vastustaa naisten pappeutta.

Arkkipiispa Tapio Luoma sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestöissä ei voi toimia pappeja, jotka hakevat vihkimyksensä ulkomailta vältelläkseen ev.-lut. kirkomme hyväksymää naisten pappeutta.

– Näiden kahden järjestön hallitukset ovat nyt vastuussa korjaavista toimenpiteistä, jotta tällaiselle kiertotielle tulee stoppi, painottaa Luoma.

Käytännössä kapinajärjestöjen tulisi hyväksyä naisten pappeus, jotta näiden järjestöjen työntekijät voisivat työskennellä pappeina Suomessa. Piispainkokouksen asettamat vaatimukset korjaustoimista edellyttävätkin Luoman mukaan järjestöissä tämän virkakysymyksen eli naisten pappeuden puntarointia.

Järjestöt pyytävät anteeksi

Kansanlähetys ja Sley ovat jo pyytäneet piispainkokouksen vaatimassa selvityksessä anteeksi menettelyään ja lupaavat, että "osoittavat jatkossa työntekijöilleen pappisvihkimystä Suomen ev.-lut. kirkossa".

Erottaminen lähetysjärjestösopimuksesta, siis lähetysjärjestöstatuksen menettäminen merkitsisi järjestöille vakavaa taloudellista kriisiä, koska ne saavat rahoitusta seurakunnilta ja kolehdeista. 

Kapinajärjestöt saivat toukokuun loppuun saakka aikaa antaa piispainkokoukselle todistuksen, että sopimusrikkomisia ei enää jatketa. Arkkipiispa Luoma painottaa, että päätökset ruotuun palaamisesta on tehtävä järjestöjen hallituksissa. Näin ne voisivat riittävästi vakuuttaa piispoille, että sopimusta ei enää jatkossa rikota.

Piispainkokous pui korjaustoimien uskottavuutta kokouksessaan ensi syyskuussa.

Venäjän propagandariski on tiedostettu

Arkkipiispa Tapio Luoma muistutti jo syksyllä, että pappisvihkimykset aiheuttavat myös riskin altistua Venäjän vaikutuspiiriin. Inkerin kirkko on Venäjän lainsäädännön alainen, eikä sillä ole nykytilanteessa sananvapautta esimerkiksi arvostella Venäjän aloittamaa sotaa.

Arkkipiispa  Luoma sanoo MTV Uutisille, että epävirallisissa keskusteluissa riski Venäjän hybridivaikuttamisesta on noussut esille.

– Tiedän kyllä, että tähän liittyy myös monia ulkopoliittisia ulottuvuuksia, mutta kirkon omassa prosessissa tämä asia ei ole meidän pöydällämme, vastaa Luoma.

Yhteys Inkeriin nyt vaikeaa

Suomen ev. lut. kirkon seurakunnat tukevat edelleen taloudellisesti sisarkirkkoaan Inkerissä. Piispat aloittavat piakkoin keskustelut Inkerin kirkon kanssa, miten yhteistyötä jatketaan tällaisen selkkauksen jälkeen.

– Tällä hetkellä on mietittävä, mikä on Venäjän valtion rooli Inkerin kirkossa, pohtii arkkipiispa.

– Suljettu raja vaikeuttaa tällä hetkellä yhteydenpitoamme, mutta yhteys Inkeriin on yhä olemassa, kertoo Luoma.

Idänsuhteista vastaa ensi sijassa Mikkelin hiippakunnan piispa, joka vaihtui viime syksynä. Tehtävään vihittiin Mari Parkkinen

Inkerin kirkon edustajat eivät lupauksistaan huolimatta osallistuneet Parkkisen virkansiunaamiseen, joka tapahtui samana päivä kuin suomalaisten kapinapappien vihkimykset Venäjällä.

Lue myös:

    Uusimmat