Kirkon kapinajärjestöt saivat armon – arkkipiispa olisi erottanut Inkerissä seikkailleet naispappien kieltäjät

Evankelisluterilaisen kirkon kapinaliikkeet ovat saaneet armon. Piispat eivät esitä kahden naispappeutta vastustavan järjestön erottamista. Järjestöt hakivat piispoilta salaa pappisvihkimyksiä Inkerin kirkosta Venäjältä, koska heidän teologejaan ei vihitä papeiksi Suomessa. 

Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen ja Kansanlähetyksen teologien Inkerin reissusta ei kerrottu piispoille mitään, vaikka pappisvihkimykset tulee ilmoittaa heille.

Kyseiset järjestöt vastustavat yhä 1988 hyväksyttyä naispappeutta. Järjestöt ovat mukana kirkon lähetystyössä, jota ohjataan yhteisellä sopimuksella ja rahoitetaan kirkollisverolla. 

Piispat vaativat Inkerin retkestä selvityksen sekä vakuutuksen, että tällainen kiertotien käyttäminen loppuu. Jos tätä ei luvata, kirkon parlamentti, kirkolliskokous saisi eteensä esityksen järjestöjen erottamiseksi lähetysyhteistyöstä.

Piispat selvästi erimielisiä

Piispat lopulta hyväksyivät järjestöjen selitykset, mutta eivät yksimielisesti. Kymmenen piispan joukko ei ollut armossaan yksimielinen. 

Äänin 7–3 piispat päättivät, että järjestöjä ei eroteta, vaikka selvitykset eivät ole tyydyttäviä. Arkkipiispa Tapio Luoma, Turun piispa Mari Leppänen ja Mikkelin piispa Mari Parkkinen esittivät erottamista.

Piispojen päätöksessä todetaan muun muassa, että "järjestöjen selvitykset korjaavista toimista ovat osittain puutteellisia ja vaarantavat vakavasti järjestöjen aseman kirkossa."  Tästä huolimatta selkeä enemmistö piispoista hyväksyi selvitykset.

Järjestöt vaativat tilityksissään edelleen rinnakkaisia vihkimisjärjestelyjä teologeille, jotka eivät "omantunnon syistä" voi mennä alttarille naispapin kanssa. Niin ikään järjestöt toteavat, että ne eivät ota vastuuta, jos heidän työntekijänsä hakee yksityisesti pappisvihkimystä ulkomailta.

Päätös oli viimeinen varoitus

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoo MTV Uutisille, että hän ei ole tyytyväinen tämän sävyisiin tilityksiin. Hänen mukaansa tällaiset lausunnot jättävät takaportteja auki.

– Edelleen näen, että järjestöt varaavat itselleen oikeuden toimia kuten tähänkin asti, eli korjaavia toimenpiteitä ei ole sittenkään tehty.

Arkkipiispa Luoma kertoo, että piispainkokous tiukensi järjestöille toimitettavan päätöksen muotoilua. Kansanomaisesti sanoen armahtava päätös oli viimeinen varoitus. 

Siis jos järjestöt vielä kerran käyttävät kiertoteitä pappisvihkimyksessä, piispat aloittavat välittömästi erottamismenettelyn.

– Meillä on vain yksi papin virka, joka ei ole sidottu papiksi vihittävän sukupuoleen, painottaa arkkipiispa Luoma.

Lue myös:

    Uusimmat