Kirsi saa "kymmeniin vuosiin reiluimman" korotuksen, kun hän jää eläkkeelle jo ennen vuodenvaihdetta – eläkeyhtiö kertoo, kannattaako sinun tehdä samoin

2:23img
Eläkehakemuksia tulee eläkeyhtiöihin nyt jopa kaksinkertainen määrä – syynä roima indeksikorotus ensi vuoden eläkkeisiin
Julkaistu 09.10.2022 15:30
Toimittajan kuva

Outi Airola

Työpaikoilla on kuhistu viime aikoina eläkeyhtiöiden tiedotteiden pohjalta: Jos aiot jäädä eläkkeelle ensi vuoden alussa, kannattaa ehkä jäädä jo tämän vuoden puolella. Tällaisen viestin perusteella myös myyjä Kirsi Peltonen lähti selvittelemään asiaa. Nyt hän pistelee K-Marketin hyllyyn tavaraa hymy huulilla: loppuvuonna alkaa pyöriä osittainen vanhuuseläke.

– ­Päädyin siihen, että minun kannattaa jäädä eläkkeelle jo tänä syksynä. Se indeksikorotus on niin hyvä, perustelee Peltonen.

Fakta on se, että jos haluaa hyötyä arviolta 6,5 prosentin indeksikorotuksesta ensi vuonna, on eläke saatava pyörimään jo tämän vuoden puolella.

– Enpä usko, että näin suurta indeksikorotusta heti tulee. Ja onko koskaan aiemmin tullut, epäilenpä! miettii Peltonen. 

Kirsi2 kopio

Kirsi Peltonen työskentelee kaupan myyjänä. Jatkossa hän saa osittaista eläkettä ja aikoo jatkaa työntekoa.

Kuluttajahintojen nousu syynä

Normaalisti indeksikorotukset liikkuvat vuosittain yhden-kahden prosentin tuntumassa. Ne seuraavat elinkustannusten nousua, kuten­ kuluttajahintojen ja esimerkiksi sähkön hinnan nousua. Nyt inflaatio on ollut sen verran rajua, että indeksi nousee monta yksikköä.

– Kyllä tämä indeksikorotus näkyy meillä, kertoo Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen.

– Joulukuulle on tulossa normaalia enemmän hakemuksia, vaikka perinteisesti joulukuu ei ole ollut suosittu eläkkeelle jäämisen kuukausi. Normitilanteeseen verrattuna meillä on tällä hetkellä tuplamäärä hakemuksia ja oletan, että niitä tulee vielä enemmän.

Kuntien eläkevakuutusyhtiön lisäksi hakemuksia satelee myös yksityisen sektorin työntekijöiden eläkeyhtiöille.

Eläkelaskurit kuumana

– Meille tulee nyt tosi paljon yhteydenottoja asiakkailta, jotka miettivät omaa eläkkeelle jäämistään. Eläkelaskurit tuolla meidän verkkopalvelussa ovat kyllä tosi kovassa käytössä, kertoo eläkejohtaja Outi Pekkarinen Ilmariselta.

Hän ei ihmettele asiaa: indeksikorotus on suurempi kuin pitkään aikaan.

­– Ei ehkä kymmeniin vuosiin ole ollut näin reilua korotusta.

Ei siis ihme, että työeläkettään kartuttanut suomalainen nyt katsoo etuansa. Etenkin, kun työntekoa voi jatkaa eläköitymisen jälkeenkin.

– Onhan se suuri vaikutus juuri nyt tulevassa vuodenvaihteessa, kun maksussa olevia eläkkeitä korotetaan tämän hetken arvion mukaan kuusi ja puoli prosenttia, sanoo Pekkarinen.

Kirsi3 kopio

Jo tuplamäärä Kevan asiakkaista on hakenut eläkettä joulukuussa alkavaksi. Kirsi Peltonen selvitti indeksikorotuksen merkitystä ja päätyi samaan oman eläkeyhtiönsä kautta.

Korotus kiinnostaa yli kuusikymppisiä

Erityisesti indeksikorotus kiinnostaa nyt osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyjiä. Ne suomalaiset, jotka ovat syntyneet vuonna 1961 tai aiemmin, ovat oikeutettuja hakemaan osittaista varhennettua vanhuuseläkettä – lyhyemmin sanottuna osittaista vanhuuseläkettä. Sen nostaminen pienentää lopullista eläkettä, mutta toisaalta reilu indeksikorotus nostaa eläkettä selvästi.

– Itse kävin siellä eläkeyhtiön sivulla katsomassa, mitä tämä vaikuttaa lopulliseen eläkkeeseen. Vaikutus oli aika pieni, kertoo myyjä Kirsi Peltonen.

"Palkka on aina isompi kuin eläke"

Eläkeyhtiöt kuitenkin muistuttavat, että eläkkeelle ei kannata rynniä indeksikorotuksen vuoksi, jos palkkatöissä vielä jaksaa.

– Palkka on aina isompi kuin eläke. Miettisin itse, mitä ne omat menot ovat ja miten eläke vaikuttaa omaan elämään. En tekisi ratkaisua indeksin perusteella, jos töissä vielä jaksaa, sanoo Korhonen.

Pekkarinen on samoilla linjoilla.

– ­Ehkä indeksin miettimisen sijaan kannattaa paremminkin arvioida oma tilanne, että milloin se oma eläköitymisen aika olisi. Indeksikorotukselle ei kannata laittaa kohtuuttoman suurta painoarvoa, sanoo Pekkarinen.

Myyjä Kirsi Peltonen on tehnyt ikänsä kovasti töitä, joten osittaisen eläkkeen ottaminen tuntuu jo luontevalta. Töitä hän ei silti aio lopettaa.

– ­Teen töitä niin kauan kuin vain jaksan. Kun tuo eläke ei vaikuta työnteon määrään, niin saan tehdä töitä niin paljon kuin haluan, kuittaa Peltonen.

Tuoreimmat aiheesta

Eläke