Nykynuoret haaveilevat pääsevänsä eläkkeelle varhain, työeläkeasiantuntija kertoo tämänhetkisen arvion eläkeiästä

7:39img
Millä ehdoilla nykynuoret pääsevät aikanaan eläkkeelle?
Julkaistu 14.10.2022 06:15
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ripsa Koskinen-Papunen

ripsa.koskinen-papunen@mtv.fi

@RipsaKP

Millä ehdoilla nykynuoret pääsevät aikanaan eläkkeelle ja riittääkö eläkkeiden maksajia? MTV:n Viiden jälkeen kysyi laskelmia ja arvioita asiantuntijalta ja eläkeajatuksia vasta työelämään suuntaavilta nuorilta.

Onko työelämänsä tällä viikolla aloittaneella nuorella eläketurvaa 40 vuoden kuluttua ja jos on, mistä rahat eläkkeeseen tulevat? Kuka maksaa nykynuorten eläkkeet?

Eläketurvakeskus julkaisi tänään raportin tulevaisuuden eläkkeiden kehittymisestä. Siinä on tarkasteltu vuosia 2022–2090.

Lue myös: Eläketurvakeskus varoittelee: Epävarmuus tulevasta eläkemaksusta kasvanut, vaikka hyvät sijoitustuotot kohentaneet rahoitusnäkymiä

Laskelma on kiinnostava erityisesti siksi, että koronapandemia ja Ukrainan sota ovat tehneet maailmasta ja maailman taloudesta epävakaan.

Työeläkevakuuttaja TELAsta yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen kertoo, että lyhytaikaiset kriisit eivät eläkejärjestelmän kestävyyttä tosin heilauttele. Kehitys on ollut jopa päinvastainen.

– Sijoitusmarkkinoilla on mennyt aika hyvin ja työeläkerahastot ovat kasvaneet, Pelkonen toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Lue myös: Eläkkeet kasvavat lähivuosina palkkoja nopeammin: "Hyvä, että vaikeassa tilanteessa tulee edes jotain"

"Vähän epävarmuuksia"

Suomen lakisääteiset eläkkeet muodostuvat työ-, kansan-, takuu- ja erityisturvan eläkkeistä.

Pelkosen mukaan Suomen eläkejärjestelmä on edelleen kestävällä pohjalla.

– Vähän epävarmuuksia on siitä, miten sijoitukset jatkossa kehittyvät, mutta tällä hetkellä kestävyys on vahvalla tolalla.

Nuortenkaan ei tarvitse siis olla huolissaan tulevista eläkkeistään, Pelkonen vakuuttaa.

"Toivon, että olisi kivaa aikaa viettää loppuelämää vanhempana"

Viiden jälkeen -ohjelman haastattelemat nuoret toivovat pääsevänsä eläkkeelle, kun ovat vielä hyvässä kunnossa, jotta voivat esimerkiksi omistautua rakkaille harrastuksilleen.

He uskovat myös saavansa ansaitsemansa eläkkeen aikanaan.

– Kyllä uskon ja toivon tosi paljon. Itse harrastan suunnistusta ja se on laji, jota harrastetaan vanhuuteen asti. Esimerkiksi minun isoisäni juoksee vielä SM-kisoja ja kavereiden kanssa matkustaa Euroopassa suunnistamassa, Veera Turakainen sanoo.

– Itse haluaisin vähän samanlaista, että pääsisi eläkkeelle ja kavereiden kanssa suunnistamaan eri puolille maailmaa, Turakainen toteaa ja nauraa. 

Turakainen arvioi pääsevänsä eläkkeelle noin 67-vuotiaana. Samansuuntainen arvio on Lenni Urolla omasta eläkeiästään.

– Toivon, että jäisin aika nuorena eläkkeelle, että olisi kivaa aikaa viettää loppuelämää vanhempana, mutta luulen, että se menee 70 vuoden ikään loppujen lopuksi, Uro uskoo.

Lue myös: Joka kolmas nainen elää Suomessa alle 1250 euron eläkkeellä – tuleva talvi pelottaa: "Ei ole puskuria"

”Nuorten ajatukset realistisia”

Janne Pelkosen mukaan nuorten ajatukset eläkkeistä ovat realistisia.

– 2000-vuonna syntyneellä ihmisellä alin eläkeikä on 68 vuotta ja risat. 

Pelkonen kehottaa nuoria tavoittelemaan unelmiaan myös ennen eläkeikää.

Viime vuonna keskieläke oli 1 784 euroa kuukaudessa. Pelkonen kertoo, että summa nousee, jos Suomessa riittää ihmisille töitä ja talous kasvaa.

Pelkonen toivoo vielä, että siirtymä töistä eläkkeelle ei ole enää kellään joko tai -tyyppinen.

– Nykyiset järjestelmät mahdollistavat sen, että eläkkeelläkin voi käydä töissä, ja tiettyä kasvua jo on. Kun on työvoimapulaa, myös eläkeläisiä vedetään takaisin töihin. 

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret