Kisa työvoimasta kiihtyy: Ruotsalainen Northvolt palkkaa 2 500 Suomesta

2:07img
Uutisjuttu: Ruotsalainen akkutehdas rekrytoi väkeä Suomen puolelta
Julkaistu 19.01.2023 12:24
Toimittajan kuva

Outi Airola

Ruotsin työvoimapulan vuoksi katseet kääntyvät Suomeen.

Tuuli, aurinko ja vesi. Äiti maan uusi aika. Puhtaan energian vallankumous. Make oil history!

Northvoltin rekrytointitapahtuma Kokkolassa on täynnä tulevaisuuden uskoa, uskoa vihreään siirtymään ja uuteen maailmaan, jossa öljy jää taakse ja maapallo pelastuu.

"Haluatteko olla tässä mukana?" kysyy yritys virkeiden rekrytoijiensa suulla.

Northvolt on ruotsalainen akkualan jättiyritys, joka kasvaa kohisten. Ruotsissa on jo työvoimapula, joten katseet kääntyvät Suomeen. Rekrykampanja ulottuu Turusta Poriin, Vaasaan, Kokkolaan ja Ouluun. Paikkakunnille, jossa on runsaasti vientiteollisuutta ja länsirannikon luontaista kielitaitoa.

– Etsimme teollisuuden työntekijöitä, jotka haluavat olla kanssamme ja tehdä vaikuttavaa työtä vihreän siirtymän parissa, kertoo Northvoltin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Sanna Bäckström.

Lähtijöitä riittää

Arviolta 100-200 ihmistä tuli keskiviikkona Kokkolassa paikan päälle kuulemaan, millaista työtä lahden takana Ruotsissa olisi tarjolla. Jo nyt Northvoltin akkutehdas työllistää Skellefteåssa 1 500 ihmistä. Kolmen vuoden päästä heitä on 4000. Nyt etsitään 2 500 uutta työntekijää Suomen puolelta.

– Sekä Suomessa että Ruotsissa meillä on hyvin alhainen työttömyys ja työvoimapula koettelee molempia maita. Uskon kuitenkin, että tämä on enemmän mahdollisuus kuin uhka, kertoo Bäckström.

Hän esittelee yritystä ja sen tarjoamia tehtäviä. Niitä riittää paitsi prosesseissa, tuotannossa, suunnittelussa, henkilöstö- ja toimistotöissä, myös markkinoinnissa, laitoshuollossa ja kovissa asiantuntijatehtävissä – pomoportaassa yleensäkin. Tuhansien ihmisten yritys tarvitsee sekä miehiä että naisia, koulutettuja ja vähemmän koulutettuja.

– Meillä on tällä hetkellä noin kolmannes työntekijöistä naisia. Jatkossa tavoittelemme viidenkymmenen prosentin osuutta, kertoo projektikoordinaattori Matthias Laven.

120 kansallisuuden yritys

Northvoltilla työskentelee ihmisiä, jotka edustavat 120 eri kansallisuutta. Työkieli on englanti.

Mukana on jo nyt jonkin verran suomalaisia. Yksi heistä on oulaistelainen Ville Huhtanen, joka toimii prosessien kehitys- ja suunnittelupäällikön tehtävässä. Työuraa Northvoltilla on nelisen vuotta.

– Voin suositella työtä Ruotsin puolella lämpimästi. Kyseessä on uusi ja mielenkiintoinen teollisuuden ala, jota kehitetään nyt lahden molemmin puolin. Ruotsin puolelta voi ainakin käydä hakemassa kovaa oppia, vinkkaa Huhtanen.

Ruotsissa ollaan hiukan edellä, jos verrataan akkuteollisuuden kehittymistä Pohjanlahden tällä puolen. Northvoltin tehdas käynnistyy entistä laajempana vuonna 2026, jolloin 2 500 ihmisen tarve tulisi olla täytettynä.

Suomen puolella suuret investoinnit ovat vasta paperilla, mutta täälläkin niitä on. Pelottaako työvoiman karkaaminen Ruotsiin?

– Ei se pelota. Onhan se hienoa, että ala kehittyy molemmin puolin lahtea. Olemme siinä määrin eri vaiheessa, että toki voi lähteä hakemaan työkokemusta Ruotsin puolelta ja palata tänne reppu täynnä kokemuksia ja ajatuksia, vinkkaa Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä.

Northvolt3

Ville Huhtanen jakoi käyntikortteja kiinnostuneille.

Suomen puolelle 12 miljardin investoinnit

Työvoimasta tulee pula meilläkin, se on selvä. Lähivuosina länsirannikko pistää uuden vaihteen päälle ja johdattaa Suomea uusille urille.

– Kokkolan ja Kristiinankaupungin akselille on tulossa vuosikymmenen loppuun mennessä 12 miljardilla investointeja. Niistä valtaosa liittyy vihreään siirtymään, kertoo Erkkilä.

Kaksitoista miljardia on valtava summa. Työpaikoiksi muutettuna puhutaan noin 4 000 työpaikasta. Northvoltilla ollaan hyvin tietoisia myös Suomen hankkeista.

– Meidän täytyy pyrkiä yhdessä satsaamaan koulutukseen, jotta työvoima riittää. Tämä on myös eurooppalainen haaste, tietää Sanna Bäckström.

Kansainvälisyys on saanut myös ulkomaalaisopiskelijat paikalle.

– Olen hyvin kiinnostunut! Skellefteå ei ole liian suuri paikka, voisin hyvin lähteä, kertoo insinööriksi valmistunut Stephanie Nkwonji.

Myös Kokkolassa teollisuudessa työskentelevä Michael Hakola tuli kuuntelemaan akkutehtaan tarjousta. Jäikö hän harkitsemaan lähtöä Ruotsiin?

– Kyllä, kiinnostavaa on. Jään harkitsemaan.

Northwolt 2

Yleisössä innostuttiin työstä Ruotsin puolella. 

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi