Suomalaisyrittäjillä riitää haasteita Afrikassa, Kiinasta lähtien: "Vauhtia ja vaarallisia tilanteita enemmän kuin HIFK:n matsissa"

2:03img
Julkaistu 13.09.2018 22:35
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Afrikka yritysympäristönä vaatii kärsivällisyyttä ja valmiutta yllätysten kohtaamiseen. Sen ovat suomalaisetkin kokeneet. On korruptiota, raaka-aineiden hintojen yllättäviä laskuja ja byrokratiaa, toisaalta firman voi perustaa jopa neljässä päivässä, kuten Ruandassa.

Suomalaiset yrittäjät kilpailevat eri puolilla mannerta kone- ja laitehankinnoista huonekalukauppaan ja verkkoalustoihin. Usein haastajina ovat kiinalaisyritykset ja Kiinan valtio.

– Saharan eteläpuolisen Afrikan talous on neljä kertaa suurempi kuin vuosituhannen alussa. Merkittävää hyvää kehitystä. Afrikka ei ole vieläkään helppo ympäristö yrittäjälle, mutta mahdollisuuksia on myös suomalaisille, tietokirjailija Pasi Nokelainen sanoo MTV:n uutisille

Hän on kirjoittanut Esa Salmisen kanssa kirjan Afrikan Valloittajat. Yrittäjiä mahdollisuuksien mantereella, joka tulee pian julki. Kirja keskittyy pienempiin suomalaisyrityksiin jättimantereella.

Muun muassa kehityskysymyksiin erikoistunut Nokelainen on ulkoministeriön viestintäsuunnittelija ja Kehitys–Utvekcling-lehden päätoimittaja. Sambiassa ja Mosambikissa asunut toimittaja Salminen on erikoistunut kansainvälisiin kysymyksiin.

– Kirjassa on yrittäjien tarinoita, joissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita enemmän kuin Hifk:n matsissa. Mutta on myös yllättävän seesteisiä tarinoita, missä yrittäjä on noussut toimintamaassaan vakaaseen asemaan ja oman alansa maailmantähdeksi, Nokelainen kuvaa.

Fuzu yhyttää työnantajat ja työntekijät verkossa

Yksi ”Afrikan valloittajista” on Jussi Hinkkanen, Fuzu-yrityksen toimitusjohtaja.

Fuzu tarkoittaa swahiliksi omalla työllään saavutettua menestystä. Swahilia puhutaan paljon Itä-Afrikassa, ja yrityksen päämaja onkin Nairobissa Keniassa.

Fuzu on toiminut Keniasta käsin vuodesta 2015. Firma on kehittänyt verkossa toimivan rekrytointi-ja uravalmennusalustan vastaamaan afrikkalaisia työ- ja koulutusmarkkinoita.

– Yritämme rakentaa alustaa, joka auttaa ihmisiä eri urakierron vaiheessa löytämään seuraavan mahdollisuuden. Myös opettamaan heille uusia taitoja, joko pehmeitä tai kovaa osaamista, mikä sitten vie heitä elämässä eteenpäin. Eli emme ole pelkästään työpaikka-alusta, Hinkkanen sanoo MTV:n uutisille.

Tähän mennessä käyttäjiä on ollut noin 3,5 miljoonaa, lähivuosien tavoite on 20–25 miljoonaa. Fuzu yrittää löytää tiensä myös läntisen Afrikan työvoimamarkkinoille.

Haasteena epäviralliset työmarkkinat

Työn tarjoajan ja hakijan yhteen saattamisessa on haasteita, muun muassa mantereella tyypilliset epäviralliset työmarkkinat. Ja vaikka kouluja käydään enemmän kuin koskaan aiemmin, opetuksen tasossa on parantamisen varaa, vaikka ongelma ei Hinkkasen mukaan ole jättimäisen iso.

– Jos katsotaan vain meidän bisnestämme, haasteena on rakentaa palvelua, joka toimii afrikkalaisilla kuluttajilla ja ratkaisee juuri heidän ongelmiaan ja yritysmaailman ongelmia. Se vaatii aika paljon jumppaa, testaamista ja iterointia koko ajan.

Fuzu ei ole tuonut Hinkkasta ensimmäistä kertaa Afrikkaan. Manner on hänelle aiemmasta tuttu muun muassa Nokian leivissä.

Nokelainen sanoo, että suomaisia nopeampia Afrikan bisnesmahdollisuuksien suhteen ovat olleet lähinaapureistamme ruotsalaiset ja tanskalaiset. Erään suomalaisyrittäjän mukaan ruotsalaisiin ei voi olla törmäämättä, hän kertoo.

Eurooppaa haittaa historia, auttaa kieli

Eurooppalaisilla on pitkät suhteet Afrikkaan. Ne eivät aina ole olleet helpot, kun miettii erityisesti siirtomaahistoriaa. Yhteinen historia, hyvässä ja pahassa, on kuitenkin luonut tiettyjä siteitä, vaikka markkinat ovat maantieteellisesti ja asukasmäärältään valtavat. 

– Yksi helpottava asia on kielen – kuten englannin, ranskan ja portugalin – kautta tuleva kulttuuriyhteys. Väitän että siksi markkinat ovat monelle suomalaisellekin yrittäjälle helpompia kuin Aasia, ja jaikavyöhykkeetkin ovat lähes samoja, pohtii Hinkkanen.

Euroopassa totuttiin pitkään siihen, että Afrikka on eurooppalaisten pelikenttä myös taloudessa, vaikka esimerkiksi kylmän sodan aikana Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kävivät ideologista kamppailuaan myös Afrikassa.

Mutta nyt Vanhalla mantereella on tullut herätys ja kiire.

Juncker puhui kumppanuudesta Afrikan kanssa

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi eilen vuosittaisessa unionin tila -puheessaan, että Afrikka on EU:n talouskumppani, eikä vain kehitysyhteistyön kohde.

Yhdysvallat on havahtunut kongressia myöten pelkäämään, että Washingtonin ja yhdysvaltalaisyritysten ote luisuu Afrikasta. Venäjä puolestaan myy ainakin aseitaan.

Vaikka eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten investoinnit mantereelle ovat yhä suurimmat, idän jätti Kiina ja kiinalaiset yritykset harppovat etumatkaa kiinni. Yhdysvaltalaisen Foreign Affairs -lehden mukaan Kiina jo on Afrikan maiden suurin kauppakumppani ja suurin ulkomainen työllistäjä.

Kiinan johtajat ovat kuluneen vuosikymmenen aikana käyneet Afrikassa lukuisia kertoja, ja Afrikan maiden johtajia on rampannut Pekingissä, viimeksi tämän kuun alussa Kiinan ja Afrikan maiden välisen Focac-yhteistyöfoorumin merkeissä.

Kiina panostaa niin rautateihin kuin energiaan

– Kiinalaiset tekevät siellä ihan perusjuttuja eli perusinfrastruktuuria, oli kyse sitten energiantuotannosta, rakentamisesta tai vaikkapa teistä. Näitä eri maissa tarvitaan, ja ne työllistävät, Hinkkanen valottaa.

Hän muistuttaa kahdesta trendistä idän jättiin liittyen: se mitä Kiinan valtio tekee valtionyritystensä ja rahoitusinstrumenttiensa kanssa, ja toisaalta mitä kiinalaiset yritykset tekevät.

– Jos katsotaan vaikka konsulttiyhtiö McKinseyn viimeisimpiä tutkimuksia, niin Afrikan kahdeksassa isoimmassa taloudessa on jo noin 10 000 kiinalaisyritystä. Koko mantereen tasolla kiinalaisperäisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 180 miljardia dollaria, eli hieman alle kymmenen prosenttia koko mantereen bruttokansantuotteesta, Hinkkanen sanoo.

Vuoteen 2025 mennessä liikevaihdon uskotaan kasvavan vähintään 250 dollarin tasolle, hän jatkaa.  

Kiinalaisten puristuksen tuntevat myös suomalaisyritykset. Kiinalaiset tulevat voimalla, ja heidän rahoittamissaan infrastruktuurihankkeissa laitteet ja tavarat tulevat Kiinasta, Nokelainen kuvailee.

Hän kertoo, että eräässä eteläisen Afrikan valtiossa eräällä suomalaisyrityksellä oli jo ollut hyvin vakaa asema, muitta se menetettiin kiinalaisille. Toisaalta joskus voi päästä myös heidän mukaansa.

– Ugandassa eräs suomalaisfirma pääsi alihankkijana toimittamaan auringonvalolla toimivat katuvalot lentokentältä pääkaupunkiin johtavalle tielle.

Kiinan toiminta myös herättää kovaa kritiikkiä

Pragmaattisuus on termi, jota Hinkkanen käyttää kiinalaisten lähestymis- ja toimintatavoista.

Kiinan toiminta on herättänyt arvostelua niin luonnonvarojen riistosta arvometalleista kalaparviin, paikallisen työvoiman hyljeksinnästä, kuin korruptiosta ja ihmisoikeuksilla pöydän pyyhkimisestä.

– Pinnan alla on riskejä, kuten valtioiden mahdollinen ylivelkaantuminen, ja joissakin valtioissa kiinalaisella pääomalla rakennettavissa perusinfrastruktuurihankkeissa voi tulla ongelmia lainojen kanssa. Voi myös syntyä sidos, joka johtaa siihen, että Kiinan vaikutusvalta politiikassa syvenee entisestään.

Mahdollisuuksia ja niin kutsuttuja haasteita riittää. Hinkkanenkin pakkaa taas matkalaukkunsa ja lentää Nairobiin viikonloppuna. Hän viettää kuukaudesta puolet Suomessa, toinen puoli kuluu Afrikassa.  

Oikaisu 22.9. klo 12.15. Hinkkasen mainitsemiin lukuihin: Koko mantereen tasolla kiinalaisperäisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 180 miljardia dollaria, eli hieman alle kymmenen prosenttia koko mantereen bkt:stä, ei niin, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kiinalaisyhtiöt tuottaisivat bkt:sta kaksi kolmasosaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat