Kissat kyllä ymmärtävät nimensä – lemmikki ei reagoi kutsuun yksinkertaisesta syystä

1:50imgTiedätkö, miksi kissa kehrää?
Julkaistu 13.08.2019 06:32

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kissoilla on maine omapäisinä ja varautuneina lemmikkeinä. Käsitys saa vahvistusta japanilaistutkimuksesta, joka paljasti, että kesykissat kykenevät tunnistamaan nimensä. Jos siis lemmikki ei reagoi kutsuunsa, syynä lienee ymmärtämättömyyttä ennemmin puhdas välinpitämättömyys.

Kissat kykenevät erottamaan nimensä sattumanvaraisista äänistä, osoittaa Scientific Reports -julkaisussa ilmestynyt Sophia-yliopiston tutkimus. Mikäli siis kehräävä lemmikki ei tunnu korvaansa letkauttavan kutsumiselleen, on syy mitä ilmeisimmin se, ettei sitä vain yksinkertaisesti kiinnosta viettää aikaansa omistajansa kanssa.

– Kissat eivät ole kehittyneet vastaamaan ihmisten vihjeisiin. Ne kommunikoivat ihmisten kanssa, jos haluavat. Sellainen kissa on, sanoo tutkimusta johtanut evoluutiopsykologi Atsuka Saito New Scientist -tiedesivustolle.

Lue myös: Näistä merkeistä tiedät, että kissasi rakastaa sinua

Kotikissat tunnistivat nimensä – kissakahviloissa tapahtui sekaannuksia

Päästäkseen selville kissojen ymmärryksen tasosta, tutkijat tekivät lukuisia testejä kotikissoilla sekä kissakahviloissa elävillä kissoilla. Yhteensä kissoja oli tutkimuksessa 78.

Tutkijat valitsivat äänteitä, jotka kuulostivat karkeasti samoilta kuin kissojen nimet. Äänteet nauhoitettiin niin kissojen omistajien kuin kissoille tuntemattomien ihmisten lausumina. Tutkijat soittivat äänteet kissoille 15 sekunnin välein. Viimeisenä nauhalta tuli kissalle annettu nimi.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

shutterstock_500139712Kissat kommunikoivat ihmisen kanssa, jos haluavat, evoluutiopsykologi sanoo. Kuvituskuva.Shutterstock

Riippumatta lausujasta suurin osa kotikissoista reagoi omaan nimensä jollain kissamaisella tavalla. Ne saattoivat kääntää päätään, liikuttaa korviaan, heiluttaa häntäänsä tai maukua nimensä kuullessaan. Kotikissat näyttivät tunnistavan nimensä myös samankaltaiselta kuulostavista sanoista.

Jos siis kotikissa ei reagoi nimensä kutsumiseen, sitä ei mitä todennäköisimmin vain kiinnosta ihmisen seura.

Kissakahviloissa elävät kissat puolestaan eivät tunnistaneet omia nimiään muiden samassa kahvilassa elävien kissojen nimistä. Asia saattaa selittyä elinympäristöllä, jossa kissat kuulevat ihmisten kutsuvan kissoja monilla eri nimillä, jolloin oman nimen erottaminen muiden kissojen nimistä tulee hankalammaksi. Kahviloissa elävät kissat kuitenkin tunnistivat nimensä muista äänteistä.

Lue myös: Miksi kissat kietovat häntänsä tassujensa eteen? Tässä kolme eri syytä!

Hyötyä kissanomistajille?

Voi kuitenkin olla, että kissan reagointi nimeensä ei ole merkki kissan kyvystä tunnistaa siitä itsensä, huomauttaa yhdysvaltalainen uutissivusto CNN. On mahdollista, että kissa ajattelee nimensä lausumisen kertovan myös jostain erityisestä asiasta, joka ei liity kissan yksilöimiseen. Kissat saattavat esimerkiksi ajatella nimensä viittaavan ruokaan, silittämiseen tai leikittämiseen.

Japanilaistutkijat kuitenkin uskovat löydöksensä voivan jonain päivänä auttaa kesykissojen elämänlaadun parantamisessa. Kissojen tunnistamiskyvyn hyödyntäminen voisi esimerkiksi auttaa lemmikkejä tunnistamaan paremmin vaaralliset esineet tai paikat, kun ihminen käyttäisi erityisiä äänteitä kissan kohdatessa vaaranpaikan.

Lue myös: Jos katse voisi tappaa – Annan räpsäisemä kuva Jaska-kissasta kylvyn jälkeen on kaikki, mitä sinun tarvitsee tänään nähdä: "Jaska-setä on hyvin, hyvin vihainen"

Lue myös: Mies asensi kameran makuuhuoneeseensa selvittääkseen, miksi nukkuu niin huonosti – videolta paljastui jotain todella yllättävää

Lähteet: New ScientistCNNScience Alert, Scientific Reports

Tuoreimmat aiheesta

Kissat