Parkettilattian omistajan tulee olla tarkkana esimerkiksi huoneilman kosteuden kanssa. Asiantuntija vinkkaa lattian pilaavista virheistä.
Onko kotonasi parkettilattia? Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjaustiimin työnjohtaja Tuomo Hänninen muistuttaa tiedotteessa, että parkettilattian omaavat eivät useinkaan ole perehtyneet lattiansa ominaisuuksiin tarpeeksi. Tämän vuoksi lattiaan voi päästä syntymään vaurioita.
– Valitettavan yleinen virhe on se, että huoneilman kosteuteen ei kiinnitetä lainkaan huomiota. Lähes parketin tyypistä riippumatta asunnon suhteellinen kosteusarvo tulisi olla vuoden ympäri 30–60 prosentin välillä. Liian usein arvo jää kuitenkin tämän alle, mikä saattaa aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia alkaen naksumisesta ja kitinästä aina vääntymiin ja pahoihin halkeamiin asti, Hänninen toteaa tiedotteessa.
Asiantuntija suositteleekin parkettilattialla tallusteleville tarvittaessa erillistä ilmankostutinta.
– En ole urallani juuri koskaan törmännyt asuntoon, jossa tällainen olisi nimenomaan lattiaa varten. Tästä voitaneen vetää sellainen johtopäätös, että moni parkettilattian omistaja seilaa niin sanotusti tuurilla, ja jossain vaiheessa ongelmia saattaa ilmetä. On hyvä tiedostaa, että lattiaremontit eivät koskaan ole sieltä halvimmasta päästä.
Lue myös: Tällaisiin tuholaisiin voit törmätä kodissasi – epämiellyttävin vierailija vaatii apua ammattilaiselta: "Niistä ei kaupan sumutteilla pääse eroon"
Saumat herkillä
Lattiaa tulee huoltaa pesemällä se usein, mutta silläkin on väliä, kuinka pesun suoritat. Hänninen muistuttaa lattian saumojen olevan herkin kohta, olipa lattia sitten parkettia, laminaattia tai vinyyliä.
– Pahin virhe siivotessa on heittää suoraan lattialle vettä ja alkaa siitä moppaamaan.
Hänninen kertoo, että laudan keskiosa kestää pientä vesilammikkoa suhteellisen lyhyen hetken, mutta saumojen kohdassa vesi imeytyy heti sisään ja turvottaa materiaalin.
– Saumojen kanssa kannattaa siis olla tarkkana, asiantuntija muistuttaa.
Myös Martat muistuttavat sivuillaan, ettei puulattialla tule seisottaa vettä. Puulattiaa tulee huoltaa imuroimalla ja pyyhkimällä nihkeällä säännöllisesti. Likaantunut pinta tulisi puhdistaa mahdollisimman kuivaksi kierretyllä mopilla.
Ohjeet eri lattiatyyppien siivoukseen löydät täältä.
Lue myös: Milloin viimeksi imuroit täältä? Kiinnitä huomiota yhden tietyn paikan siivoukseen
"Kovin moni ei ole lattian kohdalla hirveästi tutustunut valmistajan ohjeisiin"
Oikeita ohjeita noudattamalla lattia pysyy kunnossa.
– Uskallan väittää, että kovin moni ei lattian kohdalla hirveästi tutustunut valmistajan ohjeisiin, mistä on esimerkkinä tuo aiemmin mainittu ilmankosteus, Hänninen sanoo.
Asiantuntijan mukaan myös lemmikit ja märät kengät ovat omiaan tekemään tuhojaan lattiassa, etenkin siinä tapauksessa, että kenkien mukana kulkeutuu sisään pieniä kiviä. Hänninen suositteleekin lapsiperheitä ja lemmikkitalouksia pohtimaan parketin sijaan muita kovempaa kulutusta kestäviä lattiavaihtoehtoja ainakin kaikkein arimpiin paikkoihin.
Aiotko myydä asuntosi? Nappaa siivoustärpit videolta. Juttu jatkuu videon alla.
0:40
– Parketin voi asentaa halutessaan myös myöhemmässä elämänvaiheessa, jolloin se ei ole niin altis kulutukselle. Joka tapauksessa valmistajan ohjeisiin tutustuminen lattian huollossa on ensisijaisen tärkeää, sillä se pidentää lattian käyttöikää parhaimmillaan vuosia ja lisäksi välttyy kalliilta korjausremonteilta.
Lue myös: Mitkä työt ovat oikeasti taloyhtiön vastuulla? Nämä osakkaalle kuuluvat kustannukset herättävät eniten ihmetystä: "Hämmentää monia"
Ärsyttääkö pieni roskakasa rikkalapion jäljiltä? Testaa tämä simppeli kikka:
0:37
Lähteet: JM Suomi, Martat