Kiusallinen haaste brittihovissa varjosti prinsessa Dianan hautaamista 27 vuotta sitten: "Oltiin ongelman edessä"

Kiusallinen haaste varjosti Dianan hautaamista brittihovissa – kuninkaallisasiantuntijat raottavat vaietun päätöksen taustoja 1:42
Kuninkaallisasiantuntijat käyvät läpi taustoja vaietusta päätöksestä sen suhteen, minne prinsessa Diana lopulta haudattiin

Prinsessa Dianan äkillinen menehtyminen vuonna 1997 asetti brittihovin suuren ongelman äärelle. Kruunun takaa -jaksossa käydään läpi tapahtumien ketju. 

Prinsessa Dianan  traaginen kuolema auto-onnettomuudessa Pariisissa järkytti laajasti ympäri maailman 31. elokuuta vuonna 1997. Diana oli kuollessaan 36-vuotias, ja samassa onnettomuudessa menehtyi myös hänen miesystävänsä Dodi Al-Fayed

Kruunun takaa-sarjan jaksossa kuninkaallisasiantuntija ja kirjailija Satu Jaatinen sekä MTV Uutisten toimittaja Aino Haili käyvät läpi sitä, millaisia haasteita prinsessa Dianan kuoleman jälkeinen aika aiheutti brittihoville. Yhdeksi erittäin suureksi ongelmaksi muodostui prinsessan hautaaminen. 

Kruunun takaa on MTV Uutisten uusi sarja, jossa toimittaja Aino Haili käy läpi kuninkaallisiin liittyviä uutisia ja kohuja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen kanssa. MTV Katsomosta löydät sarjan kaikki jaksot.

– Kun Diana kuoli, ei kenelläkään ollut oikein suunnitelmaa, että mitä ihmettä nyt tehdään. Ei tällaista nuoren ihmisen äkillistä poismenoa osannut kukaan suunnitella. Oltiin sen ongelman edessä, että häntä ei enää laskettu kuninkaallisen perheen jäseneksi avioeron jälkeen, niin mihin ihmeessä hänet haudattaisiin, kun tiedettiin, että hänen haudallaan tulee käymään palvojia, Jaatinen kertoo.  

Prinsessa Diana oli itse esittänyt Jaatisen mukaan eläessään toiveen, että hänet haudattaisiin isänsä John Spencerin viereen. Spencerin suvulla oli perheen kotitilan läheisessä pienessä kirkossa hautakappeli. 

Nopeasti selvisi kuitenkin, ettei tämän toiveen toteuttaminen voisikaan olla mahdollista. 

– Käsittääkseni nimenomaan seurakunta teki siellä selväksi, että on mahdotonta, emme voi ottaa näin palvottua henkilöä siihen pieneen kirkkoon, että se on liikaa sille seurakunnalle. 

Lopulta Dianan veli Charles Spencer oli päättänyt, että prinsessa haudattaisiin kotitilalleen Althorpin kartanon maille. Tilan mailla on pieni tekojärvi, jossa on saari. Sinne Diana haudattiin niin, ettei haudasta näe jälkeäkään, mikäli saarta tarkastelee vastarannalta käsin. 

– Jos joku Dianan palvoja haluaa käydä Dianaa katsomassa, niin lähimmäksi pääsee niin, että olisiko se kotitila muistaakseni joka kesä kuukauden verran auki, ja siellä pääsee sen lammen rannalle. Siellä on semmoinen erillinen Dianan muistoseinä myös. 

– Mutta saarelle ei ole mitään asiaa kenelläkään ja siellä ei myöskään ole näkyvillä mitään hautakilpeä tai ristiä. Tämä on varmasti ollut myös kuninkaalliselle perheelle hirveä helpotus, koska jos Diana olisi esimerkiksi Lontooseen haudatti jonnekin julkiselle paikalle, niin se olisi saattanut herättää semmoisia kiusallisia tilanteita. 

Yleisön odotukset asian julkisen käsittelyn suhteen olisivat myös todennäköisesti mutkistaneet tilannetta, mikäli Diana olisi haudattu Lontooseen. 

– Odottaisiko kansa sitä, että kuninkaallisen perheen jäsenet kävisivät joka vuosi vaikka hänen kuolinpäivänään siellä haudalla, Haili miettii. 

– Ja varsinkin, auta armias, jos sinne ei mentäisi, jos olisi tällainen skenaario. 

Jaatisen käsityksen mukaan prinsessa Dianan lapset prinssi William  sekä prinssi Harry  ovat vierailleet haudalla myös puolisoidensa kanssa. 

– Mutta mitään kuvia ei päästetä julkisuuteen, Jaatinen päättää. 

Kruunun takaa -jakson Euroopan hovien vaietuista asioista näet kokonaisuudessaan alta.

Salaisuudet 21:49

Kaikki jaksot löydät kokonaisuudessaan MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat