Ministeriö antoi vientilupia Qatariin, vaikka maa on ollut kansainvälisen kritiikin kohteena muun muassa ihmisoikeustilanteen takia.
Hieman alle 40 yritystä haki viime vuonna puolustusministeriöltä lupaa viedä Suomesta ulkomaille sotatuotteita. Vientilupia haettiin lähes 60 eri maahan.
Näin lupajärjestelmä toimii
Sotatarvikkeiden vientiä, siirtoa, välitystä tai kauttakuljetusta kaavailevan on haettava lupa puolustusministeriöltä.
Lain mukaan lupa sotatuotteiden vientiin myönnetään vain, jos se on Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaista eikä se vaaranna Suomen turvallisuutta. Myös ns. kaksikäyttötuotteiden vientiin tarvitaan lupa. Näissä kyse on tuotteista, joita voi käyttää siviilikäytön lisäksi myös sotilaalliseen tarkoitukseen.
Venäjän arvostelun kohteeksi tällä viikolla joutuneet vientiluvat Ukrainaan koskivat juuri kaksikäyttötuotteita eli laseretäisyysmittareita. Vakiintuneen käytännön mukaan lupaa vaaditaan ainakin tuotteilta, jotka on lueteltu EU:n yhteisessä puolustustarvikeluettelossa.
Viime vuonna lupia myönnettiin reilut 215 ja evättiin kaksi. Jälkimmäiset koskivat Thaimaata. Evättyjen ja myönnettyjen lupien määrä ei kuitenkaan kerro kaikkea yritysten halukkuudesta viedä sotatuotteita eri maihin. Osa hakemuksista vedetään kesken prosessin pois.
Siviilikäyttöön tarkoitettujen tuotteiden, esimerkiksi urheiluaseiden viennin osalta luvat myöntää sisäministeriön poliisihallitus. Esimerkiksi Rauhanliitto on esittänyt epäilyjä, että siivililupien alla voitaisiin viedä tuotteita, jotka todellisuudessa päätyvät sotilaalliseen käyttöön. Poliisihallituksen myöntämien lupien osalta ulkopuolinen valvonta on vaikeaa, sillä päätökset on salattu.
Eniten vientilupia vuonna 2014 haettiin Aasiaan ja Eurooppaan. Niissä suosittuja vientikohteita olivat muun muassa Qatar, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Norja, Puola ja Ruotsi. Aasian ja Euroopan ulkopuolella suosittuja kohteita olivat esimerkiksi Yhdysvallat ja Etelä-Afrikka.
Esimerkiksi Britanniassa yhteistyö Qatarin kanssa on noussut kriittiseen keskusteluun. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että Qatarista halutaan aseviennin kärkimaata, vaikka samaan aikaan maassa poljetaan ihmisoikeuksia. Maa on ollut myös kansainvälisen paineen kohteena, koska sen on epäilty sallivan maassaan terroristijärjestö Isisin rahoituksen keräämisen.
Suomesta sotatuotteiden vientilupia Qatariin heltisi kuitenkin seitsemän. Ministeriö vetoaa kokonaisarvioon.
– Olemme todenneet, että estettä viennille ei ole. Lisäksi Qataria koskevat vientiluvat ovat olleet tilapäisiä esittelyvientejä. Niissä kyse on usein loppuasiakkaan puolelta esitetystä kiinnostuksesta. Varsinainen vientilupa ja tuotteen siirtäminen ovat vielä erillisen vientiluvan varassa, kommentoi kaupallinen neuvos Olli Ruutu puolustusministeriöstä.
Nämä esittelyyn tarkoitetut vientiluvat eivät siis ole yritykselle signaali siitä, että ne varmuudella saavat luvan myöhemmin?
– Tottakai otamme huomioon, että vientiponnisteluissa menee yritykseltä resursseja eikä tarkoituksena tietenkään ole evätä lupia myöhemmässä vaiheessa.
Patrian Millog-yhtiö haki luvat valonvahvistimien, lämpökameroiden ja tulenjohtosensorien viennille Qatariin. Lisäksi saman konsernin Patria Land Systems haki luvan kranaatinheitinjärjestelmän viennille. Sako havittelee puolestaan kiväärikauppaa Qatariin.
Tarkkuuskiväärit ja suojavarusteet kysyttyjä
Lupahakemusten vientituotteiden kirjo on laaja. Tuotenimikkeet vaihtelevat sirpalekranaatista herätemittausjärjestelmiin sekä panssaroidusta ajoneuvoista ja sotilasveneistä kaliiberinvaihtosarjoihin.
Yleisimpiä tuotteita ovat muun muassa erilaiset tarkkuuskiväärit, suojausvarusteet, kivääreiden tarvikkeet sekä erilaiset patruunat ja luodit.
Järeämpää kalustoa edustavat muun muassa sotilaskäyttöön tarkoitetut veneet ja panssaroidut ajoneuvot, jotka tunnetaan Suomessa tuttavallisemmin nimellä Pasi ja Sisu. Veneille vientilupa myönnettiin Bruneihin ja Ruotsiin.
Eniten lupahakemuksia 2014
Sako Oy
Verseidag Ballistic Protection Oy
Patria Land Systems Oy
Nammo Lapua Oy
C.P.E. Production Oy
Valukumpu Oy
Reifer Oy
Patria Land Services Oy
Oy Forcit Ab
Asesepanliike Ase Utra Oy
Eri käyttötarkoituksiin mukautettuja Paseja viedään muun muassa Kroatiaan, Qatariin, Ruotsiin, Arabiemiraatteihin ja Etelä-Afrikkaan. Sen lisäksi, että Patria sai luvan viedä Etelä-Afrikkaan 16 Pasia varusteineen ja jälkiasennusosineen, se sai luvan viedä myös dokumentit, tarvikkeet ja osat 217 ajoneuvon valmistamiseksi määrämaassa. Sisuille vientilupa heltisi Ruotsiin.
120 millimetrin kranaatinheitinjärjetelmien vientilupa Patrialle heltisi Kanadaan, Yhdysvaltoihin, Saudi-Arabiaan ja Qatariin.
Viime vuonna myönnetyt vientiluvat eivät välttämättä kerro kyseisen vuoden sotatuoteviennistä. Monet luvista ovat voimassa useamman vuoden ajan ja toisaalta vuonna 2014 vietiin tuotteita, joille lupa oli myönnetty jo aiemmin. Kaikki myönnetyt luvat eivät myöskään johda vientiin. Tähän voi olla syynä esimerkiksi tarjouspyynnön tai kaupan peruuntuminen.
Päivitetty kello 11.56: Jutun rakennetta muokattu, sisältö ennallaan.
Juttua korjattu 16.4.2014: Jutussa väitettiin aiemmin, että lupia olisi myönnetty 115, vaikka niitä todellisuudessa on myönnetty 215.