Näin hurjasti siviiliaseiden osien ja ammusten vientiluvat Suomesta Ukrainaan kasvoivat sodan alettua

3:32img
Samuli päätti teettää 10 000 kranaatin pyrstöä Ukrainaan – hyvää tarkoittava hanke voi kaatua byrokratiaan.
Julkaistu 24.11.2022 06:12
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomessa on myönnetty vientilupa Ukrainaan ainakin kaksinkertaiselle määrälle patruunoita ja yli nelinkertaiselle määrälle aseiden osia viime vuoteen verrattuna, selviää Poliisihallituksen tilastoista.

Poliisi vastaa vientiluvista siviiliaseiden, niiden osien ja patruunoiden maasta viennissä. Vientilupa tarvitaan, kun siviiliaseita tai ampumatarvikkeita viedään EU-maan ja EU:n ulkopuolisen maan välillä. Ukraina ei ole EU:n jäsen.

Poliisin tilaston mukaan vientilupa Ukrainaan myönnettiin tänä vuonna 640 000 patruunalle, kun viime vuonna lupa myönnettiin vain 300 000 patruunalle. Aseiden osien vientiluvat kasvoivat 750 kappaleesta 3 140 lupaan.

– Määrissä on tapahtunut kasvua vuosien varrella, isompi yksittäinen lisäys tapahtui vuoden 2014 tienoilla, sanoo asehallintopäällikkö Mika Lehtonen Poliisihallituksesta.

Lehtonen sanoo kuitenkin, että helmikuussa alkaneen Ukrainan sodan seurauksena suuruusluokassa ei ole tapahtunut muutoksia. Sodan alussa Poliisihallitukselle tuli joitakin siviilituotteiden vientiä koskevia kyselyitä ja lupahakemuksia Ukrainan auttamiseksi, ennen kuin länsimaiden järjestäytynyt auttaminen alkoi, Lehtonen lisää.

– Aseen osien osalta määrien kasvu johtuu isolta osin äänenvaimentimien lisääntyneestä viennistä. Niitäkin on sekä siviili- että sotilaskäyttöön valmistettuja versioita. Nämä meidän luvittamat ovat siis siviilikäyttöön tarkoitettuja, Lehtonen sanoo. 

Puolustustarvikkeiksi katsottavan materiaalin osalta lupaviranomainen on puolustusministeriö tai valtioneuvosto.

Laskua on sen sijaan kiväärien vientiluvissa. Edellisen vuoden 1 690 vientilupaa romahti 600 vientilupaan.

3:32img

Samuli päätti teettää 10 000 kranaatin pyrstöä Ukrainaan – hyvää tarkoittava hanke voi kaatua byrokratiaan.

Lue myös: Samulilla on kunnianhimoinen tavoite: 3D-tulostimella 10 000 kranaatin pyrstöä Ukrainaan – "Tästä voi olla montaa eri mieltä"

Yritysten asevienti Ukrainaan sulanut

Jos luvan saaneet viennit ovat toteutuneet, kertonee se siitä, että kyse on yksityishenkilöiden suorittamasta viennistä. Tullin tilastot kertovat yritysten käymästä kaupasta, eikä siinä näy kasvua asevälineiden viennissä Ukrainaan.

Tullin vientitilastojen mukaan viime vuonna yritykset veivät Ukrainaan haulikoiden ja kiväärien osia ja tarvikkeita noin 272 000 eurolla. Tänä vuonna tammikuun ja elokuun välillä vientiä oli vain runsaalla 71 700 eurolla.

Patruunoita ei näy viedyn lainkaan tänä vuonna, vaikka viime vuonna vientiä oli yli 20 000 eurolla.  Myös metsästys- ja urheilukivääreijä vietiin viime vuonna runsaalla 73 000 eurolla, mutta ei lainkaan tänä vuonna.

Tullin tilastojen perusteella myöskään Ukrainan naapurimaihin tapahtuvassa yritysten aseviennissä ei ole tapahtunut huomattavia muutoksia.

Luvuissa ei tiettävästi näy Suomen valtion puolustusapu Ukrainalle. Puolustusministeriö kertoi tässä kuussa, että Suomi on lahjoittanut Ukrainalle noin 160,4 miljoonalla eurolla puolustustarvikeapua. Lahjoituksiin kuuluu muun muassa rynnäkkökivääreitä, kertasinkoja ja suojaliivejä.

Lue myös: Antti Kaikkonen MTV:lle: Suomi antanut Ukrainalle raskasta aseistusta – "En voi kertoa tarkemmin, mitä meillä ei ole enää varastossa"

patruuna

Kuvituskuvassa patruunoita.

Tuoreimmat aiheesta

Ampuma-aseet