Pääseekö sinultakin kyynel jo elokuvan mainosten aikana? Siihen voi olla varsin luonnollinen selitys, Kuntoplus-lehti kertoo.
Toisella kyyneleet kirpoavat jo kauniin maiseman äärellä, toisella ei ilmekään värähdä edes nyyhkyistä nyyhkyimmässä elokuvassa. Itkuherkkyyteen vaikuttavat geneettiset erot sekä ympäristön vaikutus. Erot eivät kuitenkaan välttämättä johdu siitä, että itkijät olisivat kivikasvoja herkempiä. Asiantuntijoiden mukaan itkuherkkyyden taustalla voi olla esimerkiksi aiemmin koettu trauma.
Itkuherkkyydellä ja hormoneilla on myös todettu olevan yhteys. Esimerkiksi kuukautiskierron lopulla kyynelehtiminen voi olla herkemmässä. Myös ehkäisypillereiden hormonit voivat vaikuttaa itkuherkkyyteen.
Unenpuute ja stressi voivat myös olla syynä, jos itku tulee pienistäkin asioista ilman varsinaista syytä, vaikka ei muuten olisikaan herkästi liikuttuvaa tyyppiä. Tällöin kannattaa panostaa riittävään unensaantiin ja yksinkertaisesti mennä aikaisemmin nukkumaan. Jooga ja meditaatio voivat auttaa rentoutumaan.
Itku ei kuitenkaan ole aina suinkaan aina pahasta, vaan usein se voi helpottaa oloa ja parantaa mielialaa. Jos alakuloinen ja itkuinen olo tuntuu vain jatkuvan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, sillä itkuherkkyys voi olla myös masennuksen oire.
MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.
Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita:
Näissä töissä masennutaan eniten
Kuusi asiaa, joita ei kannata tehdä vihaisena
5 romukoppaan joutavaa uskomusta painonpudotuksesta
Punnituksessa ajankohdalla on väliä
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.