Noin kuudesosa ihmisistä kärsii masennuksesta jossakin elämänvaiheessa. Yksi merkki mielen synkistymisestä voi ilmetä aamuisin.
Vaikka on normaalia nauttia nukkumisesta ja vällyjen välissä oleskelusta, voivat jatkuvat motivaatio-ongelmat päivän aloittamiseen olla merkki jostain vakavammasta. Vaikeudet nousta sängystä aamuisin saattavat nimittäin kieliä masennuksesta, yhdysvaltalainen Coloradon yliopisto kertoo.
Masennus voi aiheuttaa väsymystä ja fyysistä vetämättömyyttä. Tällöin jo pienet toimet, kuten vaikkapa sängystä nouseminen, voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä tehtäviltä. Masennus voi aiheuttaa myös unettomuutta tai lisääntynyttä unen tarvetta, mitkä voivat hankaloittaa heräämistä entisestään.
Lue myös: Yhdeksän yllättävääkin masennuksen merkkiä – osaisitko yhdistää?
Muita masennuksesta kieliviä merkkejä ovat merkittävät muutokset painossa ja ruokahalussa, arvottomuuden ja syyllisyyden tunteet, vaikeudet keskittyä tai tehdä päätöksiä sekä kuolemaan liittyvät ajatukset. Kyse ei ole hetkellisesti alentuneesta mielentilasta, vaan oireet vaivaavat ihmistä suurimman osan päivästä yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan.
Mikäli sängystä nouseminen tuottaa jatkuvasti vaikeuksia, ei asiaa kannata sivuuttaa vaan hakea apua esimerkiksi koulun tai työpaikan terveydenhuollosta tai Mielenterveyden keskusliiton neuvontanumerosta 0203 91920.
Lue myös: Kahden lapsen äiti Ida, 27, piiloutui vuosia hymyn taakse – sai lopulta kolme tuskaista diagnoosia: "Ei tämä läheisillekään mikään helppo paketti ole"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Herääminen voi olla myös seurausta univajeesta – videolla kerrotaan, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan, jos kello soi aamuseitsemältä.
2:06
Lähteet: University of Colorado, Verywell Health, Terveyskirjasto