Korkein oikeus (KKO) on linjannut, että Paperiliiton lakon rajoittamiselle viime vuonna ei ollut perusteita.
Paperiliitto aloitti viime vuoden alussa lakon metsäyhtiö UPM:n työpaikoilla. Helsingin käräjäoikeus ja myöhemmin hovioikeus määräsivät liiton lopettamaan lämmöntuotantoa ja vedenkäsittelyä koskevat työtaistelutoimet kahden miljoonan euron uhkasakon uhalla.
Käräjäoikeuden turvaamistoimimääräys perustui siihen, että lakko olisi vaikuttanut tehdaspaikkakuntien kaukolämmön tuottamiseen ja jakeluun sekä tiettyjen jätevesien käsittelyyn, mistä käräjäoikeus katsoi aiheutuvan vaaraa hengelle, terveydelle ja ympäristölle. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden päätöstä.
Koski alle kymmentä prosenttia työntekijöistä
Turvaamistoimi koski UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa. Kaikkiaan päätöksen piirissä oli käräjäoikeuden mukaan 160 työntekijää, kun lakon piirissä oli kaikkiaan 2 200 työntekijää.
KKO katsoo ennakkopäätöksessään, että UPM ei pystynyt osoittamaan, että lakosta olisi ollut välitöntä, konkreettista ja vakavaa vaaraa hengelle, terveydelle tai ympäristölle. KKO kumosi näin käräjäoikeuden ja hovioikeuden aiemmat päätökset.
– (UPM:n) yhtiöt eivät ole saattaneet todennäköiseksi, että Paperiliiton toimeen panemasta lakosta olisi kriittisiin töihin ja toimintoihin kohdistetulta osalta aiheutunut välitöntä, konkreettista ja vakavaa vaaraa hengelle, terveydelle tai ympäristölle ja että se olisi siten ollut turvaamistoimihakemuksessa vedotuilla perusteilla oikeudenvastainen. Näin ollen yhtiöt eivät ole saattaneet todennäköiseksi, että niillä olisi turvaamistoimea myönnettäessä ollut Paperiliittoa vastaan oikeudenkäymiskaaren 7 luvun 3 §:ssä tarkoitettu oikeus saada kriittisiin töihin ja toimintoihin kohdistettu lakko kielletyksi. Yhtiöiden hakemus olisi siten tullut hylätä, KKO kirjoitti päätöksessään.