Paperiliiton on rajattava lakkoilunsa UPM:n tehtaiden kriittisten toimintojen ulkopuolelle, linjaa Helsingin käräjäoikeus.
Helsingin käräjäoikeus on tänään päättänyt, että Paperiliiton on lopetettava työtaistelutoimenpiteet Lappeenrannan, Kouvolan, Pietarsaaren, Rauman, Jämsän ja Valkeakosken tehtaiden voimalaitoksilla sekä muutamissa vedenkäsittelylaitoksissa.
Liitto määrätään lopettamaan lakkoilu kahden miljoonan euron sakon uhalla.
Paperiliiton ja UPM:n väliset työehtosopimusneuvottelut kriisiytyivät jo syksyllä, ja vuodenvaihteesta lähtien UPM:n tehtailla on ollut käynnissä laaja lakko.
Liitto ilmoitti eilen jatkavansa lakkoa kahdella viikolla 19.2. asti, mikäli sopuun ei päästä ennen sitä.
Lakko on kohdistunut muun tuotannon lisäksi useisiin UPM:n tehtaiden yhteyksissä oleviin voimalaitoksiin, jotka tuottavat lämpöä myös kaupunkiensa lämpöverkkoihin.
Lue lisää: UPM:n lakko jatkuu kahdella viikolla
Lue lisää: Analyysi: He sopivat sittenkin, paitsi UPM ja Paperiliitto – uudistuneella työmarkkinakierroksella ei ole palkankorotuksilla mässäilty
Kaupunginjohtajatkin joutuivat vetoamaan
UPM:n mukaan voimalaitoksiin ja vedenkäsittelyyn kohdistunut lakkoilu on vaarantanut tehdaskaupunkien kaukolämmöllä lämmitettävien rakennusten lämmityksen.
– Ihmisten hengen ja terveyden sekä ympäristön tietoinen vaarantaminen neuvottelutaktisista ja työmarkkinapoliittisista syistä oli kohtuutonta, hyvän tavan vastaista ja oikeudenvastaista, UPM sanoo turvaamistoimihakemuksessaan.
Lappeenrannan, Rauman ja Kouvolan kaupunginjohtajat ovat vedonneet työtaistelun osapuoliin peläten 150 000 asukkaan lämmöntoimitusten vaaraantuvan.
Voimalaitoksia on pyöritetty alkuvuoden ajan UPM:n toimihenkilöiden sekä ulkopuolelta hankitun työvoiman voimin.
Paperiliiton mielestä kaukolämmöllä lämmitettävien rakennusten lämmitys tai jätevedepuhdistamojen toiminta ei ole vaarantunut.
Oikeus: "Voi vaarantaa kaukolämmön jakelun sekä vedenkäsittelyn"
Käräjäoikeus päätyi asiassa UPM:n kannalle. Henkilökunta ei riitä turvaamaan voimalaitosten häiriötöntä toimintaa.
Päätökseen vaikuttaa sekin, että yleensä metsäalan lakkoilu ei ole kohdistunut voima- tai vesilaitoksiin. Paperiliittokin on siis aikaisemmin katsonut, että voimalaitoksilla lakkoilu voisi aiheuttaa vaaraa.
Tällä kertaa voimalaitoksia ei rajattu lakon ulkopuolelle, sillä UPM ei hyväksy sitä, että työntekijät työskentelisivät päättyneen työehtosopimuksen työehdoilla.
– Paperiliiton lakon jatkuminen kriittisten töiden ja toimintojen osalta voi vaarantaa koronatilanne huomioon ottaen kaukolämmön tuottamisen ja jakelun sekä vedenkäsittelyn kysymyksessä olevissa kaupungeissa silla tavoin, että siitä aiheutuu vaaraa hengelle, terveydelle ja ympäristön tilalle, oikeus toteaa.