Klassikkoseura palaa Valioliigaan yli 20 vuoden jälkeen – suomalaispelaajalla sauma nousuun

Ipswich Town palaa 22 vuoden jälkeen jalkapallon Englannin pääsarjaan eli Valioliigaan. Ipswich nujersi kakkostason eli Englannin liigan mestaruussarjan päätöskierroksella Huddersfieldin 2–0 ja varmisti Leicesterin perässä toisen suoran nousupaikan.

Vuonna 1878 perustettu ja Englannin mestaruuden vuonna 1962 voittanut Ipswich pelasi Valioliigassa viimeksi kaudella 2001–2002. Lempinimellä "Tractor Boys" (Traktroripojat) tunnettu seura sijoittui Valioliigassa komeasti viidenneksi kaudella 2000–2001, mutta seuraava kausi toi 18. sijan ja putoamisen mestaruussarjan puolelle.

Päävalmentaja Kieran McKenna on onnistunut kääntämään itäenglantilaisen Ipswichin suunnan, sillä kaupungissa vietetään nousujuhlia nyt toisena vuotena peräkkäin. Ipswich pelasi vuosina 2019–2023 neljän kauden ajan Englannin kolmannella sarjaportaalla Ykkösliigassa.

Leicester oli varmistanut nousun ja mestaruussarjan voiton jo aiemmin. Valioliigassa yllätysmestaruuden vuonna 2016 voittanut Leicester putosi viime kauden jälkeen pääsarjasta, mutta viihtyi alemmalla tasolla vain yhden kauden.

Nousu Valioliigaan takaa nousijaseuroille tulevien vuosien aikana pelkästään tv-sopimusrahaa vähintään 200 miljoonan punnan edestä.

Leedsin kone on yskinyt

Suomen maajoukkuepelaajan Glen Kamaran edustama Leeds päätti runkosarjan tahmeasti ja sijoittui kolmanneksi kuuden pisteen päähän Ipswichistä. Leedsin kausi jatkuu nousupudotuspeleissä, joihin osallistuvat sijoille 3–6 päätyneet joukkueet.

Daniel Farken valmentama Leeds kohtaa kaksiosaisessa välierässä Norwichin, joka tavoittelee myös paluuta Valioliigaan. Saksalaisluotsi Farke muistetaan myös Norwichin päävalmentajan paikalta, kun Teemu Pukki takoi maaleja "Kanarianlinnuissa". Toisessa välieräparissa kohtaavat Southampton ja West Bromwich.

Leeds pelasi erinomaisen alkuvuoden ja oli pitkään vahvoilla liiganousun suhteen, mutta sarjan loppusuoralla tulokset heikkenivät rutkasti. Joukkue hankki kuudesta viimeisimmästä ottelustaan vain neljä pistettä häviten neljä peliä – päätöskierroksella Southampton kaatoi Leedsin 2–1.

Nousupudotuspelien loppuottelu pelataan Lontoon Wembleyllä 26. toukokuuta. Ottelun voittaja saa kolmannen nousupaikan Valioliigaan.

Birmingham putosi kolmostasolle

Kauden heittopussi Rotherhamin lisäksi Huddersfield ja päätöskierroksella Norwichin kaatanut Birmingham putosivat sarjaporrasta alemmas Ykkösliigaan. Plymouth pelasti sarjapaikkansa pisteen erolla Birminghamiin, kun joukkue nujersi Hullin.

Marcus Forssin edustama Middlesbrough ylsi sarjassa kahdeksanneksi ja jäi pudotuspelipaikasta vain neljä pistettä. Sarjassa seitsemän maalia viimeistelleen Forssin kausi päättyi maaliskuussa loukkaantumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat