Kobayashi lensi mäkiviikon voittoon – Aalto ainoana suomalaishyppääjänä finaalikierrokselle

Japanin Ryoyu Kobayashi näytti tämänkertaisella Keski-Euroopan mäkiviikolla tasaisuuden mallia. Kaikissa neljässä kisassa toiseksi sijoittunut Kobayashi voitti mäkiviikon kolmannen kerran.

Päätöskisan lauantaina Bischofshofenissa voitti 136,5 ja 140 metriä hypännyt Itävallan Stefan Kraft. Kobayashin jälkeen kolmanneksi sijoittui Slovenian Anze Lanisek.

Kobayashi kukisti kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittuneen Saksan Andreas Wellingerin 24,5 pisteellä. Kolmas kiertueella oli Kraft.

Antti Aalto oli Bischofshofenissa parhaana suomalaisena 28:s. Hän ponnisti 120,5 ja 123,5 metriä.

Eetu Nousiainen karsiutui 113,5 metrin hypyllään kakkoskierrokselta ja oli lopputuloksissa 42:s. Kasperi Valto ja Niko Kytösaho jäivät perjantaina karsintaan.

Saksalaisten unelma murskaksi

Mäkiviikon voitto ratkesi käytännössä Bischofshofenin suurmäessä ensimmäisellä kierroksella. Kobayashi lensi HS142-mäessä ensimmäisellään 137 metriä, kun Wellinger jäi 132 metriin.

Kobayashi oli kivunnut mäkiviikon kokonaiskisassa jo ennen Bischofshofenia 4,8 pisteen johtoon ennen Wellingeriä. "Bissenin" avauskierroksen jälkeen Kobayashin kaula kakkoseen Wellingeriin oli kasvanut 19 pisteeseen.

Kobayashi on voittanut Keski-Euroopan mäkiviikon kahdesti aiemmin, kausina 2018–19 ja 2021–22. Mäkiviikon ensimmäinen kiertuevoitto heltisi 2018–19 vakuuttavasti, kun Kobayashi oli ykkönen kaikissa neljässä kilpailussa.

Sen sijaan saksalaiset ovat joutuneet odottamaan turneevoittoa pitkään. Viimeksi saksalainen juhli kokonaiskisan voittoa 22 vuotta sitten, kun Sven Hannawald vei 2001–02 Kobayashin tavoin nimiinsä kaikki klassikkokiertueen neljä kilpailua.

Janne Ahonen on voittanut Keski-Euroopan mäkiviikon viisi kertaa. Jens Weissflog vei kiertueen DDR:n ja myöhemmin yhdistyneen Saksan väreissä neljästi.

Bishofshofenissa voittaneelle Kraftille ykkössija oli maailmancupissa 36:s. Määrällä hän sivuaa Ahosen cup-lukemaa.

Suomella kehno joukkuemenestys

Entinen lajimahti Suomi on kyntänyt mäkihypyssä vuosikausia syvällä, eivätkä odotukset mäkiviikon alla olleet suuret.

Silti suomalaishyppääjien alavire oli hätkähdyttävä. Aallon ohella toiselle kierrokselle neljässä kisassa ylsi vain tulokashyppääjä Valto, joka ponnisti Garmisch-Partenkirchenin uudenvuoden perinnekisassa 26:nneksi.

Suomalaisten menestys 72. mäkiviikolla eteni suurin piirtein samoja vauhtilatuja pitkin kuin edellisellä klassikkokiertueella.

Vuoden takaisella mäkiviikolla debytantti Vilho Palosaari oli Garmisch-Partenkirchenissä 26:s ja Aalto Innsbruckissa 27:s. Siihen suomalaiskotkien kahden kierroksen kisat Oberstdorfissa, Garmischissa, Innsbruckissa ja Bischofshofenissa 2022–23 jäivätkin.