Suomessa tehdään vuosittain 10 000 kohdunpoistoa. Naistentautien asiantuntijan mukaan suuri osa kohdunpoistoleikkauksista on turhia.
Suomessa tehdään kohdunpoistoja ainakin kaksi kertaa enemmän kuin Euroopassa keskimäärin, arvioi professori Olavi Ylikorkala Naistenklinikalta. Hänen mielestään osa leikkauksista on turhia.
Kohdunpoistoja tehdään professorin mukaan silloinkin, kun ongelma voitaisiin hoitaa vähemmän rajulla toimella. Esimerkiksi vuotohäiriöitä voidaan hoitaa menestyksekkäästi ilman, että kohtu poistetaan. Niihin tepsivät lääkehoito ja kohdun sisälle laitettava hormonikierukka.
Syitä kohdunpoistoon ovat myoomat eli kohdun lihaskasvaimet, runsaat, pitkittyneet kuukautisvuodot ja kivuliaat kuukautiset, jotka voivat johtua esimerkiksi endometrioosista. Jollakulla voi toimen syynä olla kohdunlaskeuma. Syöpäpotilaat ovat pienempi osa tästä joukosta, Ylikorkala kertoo.
Suomessa tehdään vuosittain 10 000 kohdunpoistoa. Kohtu on poistettu viidesosalta 60 vuotta täyttäneistä naisista. Kohdunpoistoista tapahtuu noin puolet ennen 50 ikävuotta. Huippu on 45 ja 52 ikävuoden välillä. Ranskassa kohdunpoistoja tehdään huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.
- Ranskassa on kymmenen kertaa enemmän asukkaita kuin Suomessa, ehkä noin 55 miljoonaa. Siellä poistetaan 11 500 kohtua vuosittain. Meillä on asukkaita viitisen miljoonaa, ja vuosittain tehdään noin 10 000 kohdunpoistoa. Siinä on hieman eroa, Ylikorkala sanoo.
Ylikorkala arvelee, että kyse on jonkinlaisesta kulttuurierosta.
- Ranskalaiselle naiselle kohtu saattaa merkitä enemmän, se on ehkä naiseuden symboli. Suomalaiset naiset taas ovat hyvin informoituja ja niin sanotusti järkitietoisia. Kohtua pidetään elimenä, jolla tehdään lapsia eikä sillä sitten ole muuta merkitystä, Ylikorkala pohtii.
Hän toteaa, että toisaalta on kuitenkin paljon suomalaisnaisiakin, jotka eivät mistään hinnasta luopuisi kohdustaan.
Kohdunpoisto ei ole riskitön toimenpide
Ylikorkalan mielestä ihmiset eivät aina ymmärrä toimen riskejä. Jos otetaan huomioon pienetkin riskit kuten haavatulehdukset, haavavuodot tai virtsatieinfektiot, niin jopa 20-30 prosentilla kohdunpoiston läpikäyneellä esiintyy tällaisia komplikaatioita. Vakavia komplikaatioita, joiden takia joudutaan tekemään uusi leikkaus esimerkiksi rakkoon tai suoleen tulleen reiän vuoksi, esiintyy 1-3 naisella sadasta leikatusta.
Kohdunpoistoleikkaukseen voi myös kuolla, kun esimerkiksi laskimotukosriski jalassa kasvaa. Jos sellainen tukos liikkuu keuhkoihin, kyseessä on hengenvaarallinen tilanne. Tämän takia leikkaukseen menemistä on syytä harkita tarkkaan.
Ylikorkala pitää keskustelua kohdunpoistoista ja niiden syistä ajankohtaisena myös hoitotakuun vuoksi, joka tuli voimaan maaliskuun alusta. Se velvoittaa, että erikoissairaanhoitoon eli kohdunpoistoon pitää päästä kuudessa kuukaudessa, jos se on aiheellista.
Yksi kohdunpoisto maksaa suunnilleen 3000 euroa veronmaksajien rahoja, Ylikorkala sanoo. Hän haluaa muistuttaa, että kohdunpoistolle on vaihtoehtoja.
(MTV3-STT)