Kohta kajotaan harrastegolfarin lyönteihin – lajin huipulla tekeillä valtava sääntömuutos: "Hirviömäistä"

GettyImages-1650830474
Lyömmekö kaikki pian hieman lyhyempiä draiveja? Siihen suuntaan golfpallon kehitystä viedään. ©SPORTSFILE
Julkaistu 04.12.2023 15:01
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Golfin sääntöelimet ovat ilmoittamassa muutoksesta, joka leikkaa tulevaisuudessa golfpallojen lentopituutta niin ammattilaisilla kuin harrastepelaajillakin, Golf Digest uutisoi viime perjantaina. Suomen golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kommentoi uudistusta MTV Urheilulle.

Lajin säännöistä vastaavat järjestöt USGA ja R&A ovat Golf Digestin mukaan tiedottamassa asiasta tällä viikolla. Korhonen kertoo, että asiasta on keskusteltu tiiviisti eurooppalaisten golfliittojen keskusjärjestössä EGA:ssa.  

– Se on pitänyt meitä hereillä asian suhteen, Korhonen toteaa MTV Urheilun haastattelussa.

LUE MYÖS: Sami Välimäki saavutti suuren unelmansa ja miljoonien tienestit – "Kymmenien vuosien työ tuottaa hedelmää"

Muutoksen keskiössä ovat pallot ja menetelmä, jolla pallojen lentoa testataan. 

Tällä hetkellä golfpallo saa lentää testissä enimmillään 317 jaardia (vajaat 290 metriä), kun mailanpään nopeus on 120 mailia tunnissa (noin 193 km/h). Uusi standardi nostaa testissä mailanpään nopeudeksi 125 mailia tunnissa, mikä toisi pallolle lisää lentoa noin 15 jaardia, mutta pallonvalmistajat joutuvat uuden säännön puitteissa suunnittelemaan pallot sellaisiksi, että niiden lentomatka pysyy edelleen 317 jaardin rajamitassa. 

Uudet pallot leikkaavat siis ammattilaisten draivimitasta karkeasti arvioiden 15 jaardia (vajaat 14 metriä) ja klubipelaajien avauksista noin 10 jaardia (reilut 9 metriä). Keskimäärin puhutaan noin viiden prosentin leikkauksesta lyöntimitassa.  

"Tontti tulee vastaan"

29.11581979Bryson DeChambeau haastoi golfin luonnetta valtavilla draiveillaan, kunnes joutui hieman rauhoittamaan peliään vammojen takia.

Sääntömuutoksen taustalla on lajin ehdottomien huippunimien kyky mättää palloa draiverilla yhä pidemmälle, vaikka kaikkinensa avausten keskimitta ammattilaiskiertueilla on kasvanut tällä vuosituhannella kuviteltua vähemmän. 

Lajin ykköskiertueella, miesten PGA:lla draivin keskimitta on noussut viimeisen 20 vuoden aikana 12,6 jaardia eli noin 11,5 metriä. Viime vuonna se oli 265,6 metriä. Huippupitkien draivien ja niihin pystyvien pelaajien määrä on kuitenkin kasvanut huomattavasti voimakkaammin.   

– Kriittinen tekijä tässä on se, että kenttien pituudet eivät meinaa enää riittää, kun huippupelaajat lyövät niin pitkälle. 

– Monissa paikoissa kenttää ei voi enää virittää pidemmäksi, kun tontti tulee vastaan, Korhonen selvittää. 

Ammattilaispelaajista kumpuava muutos on siis iskemässä myös klubipelaajan lyöntikokemukseen. 

– Se ei tietenkään ole klubipelaajan tahto, vaan klubipelaaja haluaisi vain lyödä pidemmälle! Itse en tunnista tuota (kenttien pituuden riittämättömyyttä) ongelmaksi, itsekin klubipelaajan näkökulmasta puhuva Korhonen naurahtaa.  

Hän nostaa kuitenkin esiin myös tekijän lajin luonteesta. 

– Moni näkee sen varmasti niinkin, että kun lyödään pitkälle, niin se paremman sanan puutteessa tylsistyttää peliä, eli lyödään draivi ja wedge väylä väylän perään. Siitä jää se golfin idea, että voi käyttää monipuolisesti mailavalikoimaa.

Muun muassa yhdysvaltalainen Bryson DeChambeau, 30, on ollut golfin pelillisen muutoksen kärkitekijöitä. Hän haki avoimesti omia fyysisiä rajojaan ja hämmästytti hirmudraiveillaan, mikä poiki paljon puhetta lajin luonteen ympärillä.   

– Hän vei lajin taas uusille ulottuvuuksille, mutta sitten tuli terveys vastaan, Korhonen huomauttaa DeChambeaun vammakierteeseen liittyen.  

Pitkiin lyönteihin liittyy kuitenkin mielenkiintoa ja näyttävyyttä, mitä uusi sääntö voi osaltaan vesittää. 

– Sama se on kaikessa urheilussa: Ihmiset haluavat nähdä sitä inhimillisen suorituskyvyn huippua. Tuli nopeasti mieleen mäkihyppy. Siinäkin ihmiset haluavat nähdä hurjan pitkiä hyppyjä, mutta siinä riskeerataan jo hyppääjien terveyttä. Siinäkin on kyse siitä, että viritetään mäki sellaiseksi, että siinä on mahdollista hypätä. Sitten on vielä välinekehitystä suksien ja pukujen osalta, Korhonen pohtii. 

Miksi vain pallo?

Golf Digestin mukaan sääntömuutos aiotaan ajaa sisään vähitellen vuodesta 2028 alkaen. Ensin uudet pallot tulevat ammattilaisten käyttöön, mistä käynnistyy noin kahden vuoden siirtymäaika. 

– Samanlaista olen kuullut. Ilmeisesti vuonna 2030 pitäisi sitten harrastepelaajillekin tulla ne muutokset, Korhonen toteaa. 

Lyöntimittojen hillitsemisestä nousee esiin yksi iso kysymys. 

– Nykyhuiput ovat valmiimpia lyömään palloa pidemmälle. Jännä, että tämä kohdistuu vain palloon, vaikka taustalla on paljon tekijöitä, Korhonen huomauttaa. 

Lista on pitkä. Ensinnäkin huippugolfarit ovat nykyään entistä urheilullisempia, ja he osaavat panostaa halutessaan lyöntimitan kasvattamiseen voima- ja tekniikkaharjoittelussaan.

Välinekehityspuolella mailat eli käytännössä niiden varret ja nupit antavat entistä paremmat pohjat pidempiin lyönteihin. Yksi iso tekijä on myös nykydraiverien anteeksiantavuus – vanhemmilla pienilapaisilla välineillä hirmuavauksen tekeminen oli monin kerroin vaikeampaa. 

Lisäksi pelaajilla on käytössä analysointivälineitä, joiden avulla lyönnistä saa hiottua teknisesti tehokkaamman ja pallo-osumasta entistä puhtaamman. 

Korhonen tunnistaa lyöntimittoihin liittyvän ongelman kenttien näkökulmasta, mutta näkee ratkaisupuolella muitakin mahdollisuuksia kuin pallon. 

– Laitetaan niiden pitkien draivien mitoille väylät kapeammiksi tai annetaan raffien (karheikkojen) kunnolla kasvaa. Silloin he ottavat vielä isompia riskejä. En näkisi, että kaikki keinot on vielä käytetty.

"Ei mitään tyhmempää"

29.11847352Nelinkertainen major-voittaja Rory McIlroy antoi suoran mielipiteensä golfpalloasiaan.

Sääntöuudistus on poikinut huippupelaajilta ristiriitaisia reaktioita. Valtaosa tuntuu olevan sitä vastaan. 

– Amatööripelaajille pallon lyöntipituuden leikkaaminen on hirviömäistä. En voi kuvitella mitään tyhmempää kuin tuo. En pidä sitä erityisen fiksuna, varsinkin kun golfin suosio on kasvussa koronapandemian myötä, urallaan muun muassa PGA Championship -arvoturnauksen voittanut Keegan Bradley kommentoi Fox Sportsille

Kuusi kisavoittoa PGA-kiertueella ottanut Rickie Fowler pitää golfpalloon kajoamista "kammottavana" ratkaisuna. 

– Kiitos, kun aloititte lajin koronapandemian aikana. Nyt pakotamme teidät lyömään 20 jaardia lyhyempiä lyöntejä. Pitäkää hauskaa! Fowler huikkasi sarkastisesti klubipelaajan kenkiin astuen.

LUE MYÖS: Tiger Woodsilta iso uutinen

Yksi puheenaihe aiheen ympärillä on ollut myös erilaisten pallojen kehittäminen vain ammattilaisille, niin sanottu kahtiajako välinekehityksessä. Tämän on kuitenkin katsottu sotivan lajin perusteita vastaan. 

Lisäksi se toisi valtavia kustannuksia pallonvalmistajille.

– Olen aina ollut kahtiajaon puolella, lajilegenda Tiger Woods toteaa ja saa tukea Rory McIlroylta

– Keskivertogolfarille tällä (sääntömuutoksella) ei ole minkäänlaista merkitystä, ja tämä sysää golfin takaisin pitkäjänteisyyden tielle. Lisäksi se auttaa tuomaan takaisin ammattilaispeliin tiettyjä taitoja, jotka ovat hävinneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.  

– Eliittipelaajat ja pallonvalmistajat ajattelevat, että kahtiajako vaikuttaisi negatiivisesti heidän taloudelliseen tulokseensa, mutta todellisuudessa peli on jo jakautunut kahtia. Luuletko, että pelaamme samaa peliä kuin te (harrastajat)?

– Kahtiajako oli looginen ratkaisu kaikille, mutta raha puhuu jälleen kerran tässä pelissä, McIlroy summasi Twitterissä.

Tuoreimmat aiheesta

Golf