MTV Sportin asiantuntija Toni Roponen ei usko, että Tour de Skillä suorastaan kohuksi noustutta tasatyöntötekniikkaa käytetään lauantain perinteisen kisassa.
Kazakhstanin Aleksei Poltoranin teki ennennäkemättömän tempun, kun hän hiihti keskiviikkona 10 kilometrin perinteisen kilpailun voittoon käyttämättä vuorohiihtotekniikkaa. Kahden käden tasatyönnön käyttäminen on mullistamassa hiihtoa ja Kansainvälinen hiihtoliittokin miettii miten siihen pitää reagoida. Kohua Poltoraninin kova suoritus nosti siksi, että ruotsalaiset syyttivät häntä luistelupotkujen käytöstä.
– Tasatyöntö on tullut jäädäkseen, Roponen sanoo.
– Mutta lauantaina hiihdetään Val di Fiemmessä, missä on niin paljon jyrkkiä kohtia, etten usko, että kukaan edes ajattelisi tasatyönnöllä hiihtämistä. Latu on todella jyrkkäpiirteinen ja urheilijat ovat väsyneitä, Roponen sanoo.
Tämän lisäksi tasatyönnöstä saatava luistoetu ei ole niin iso yhteislähtökilpailussa. Tourin päättävä loppunousu käydään vapaalla hiihtotavalla.
Katoaako perinteinen hiihto?
Tasatyöntöä käyttävän hiihtäjän suksien pohjiin ei laiteta lainkaan pitovoiteita, vaan etua haetaan nimenomaan laskuissa ja tasaisilla osuuksilla. Roposen mielestä keskusteluun noussut hiihtotapa vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisilla laduilla tulevaisuudessa hiihdetään.
– Urheilijat ovat kehittyneet niin paljon ylävartalosta, että jos latuprofiili sallii, tasatyöntöä käytetään. Jos ylävartalon kapasiteetti on niin vahva, hiihtäjä hyötyy luistosta niin paljon, ettei ole järkeä laittaa enää pitoa pohjaan. Hiihto on mennyt älyttömän paljon eteenpäin ja ylävartalon merkitys on korostunut paljon, Roponen kertoo.
– Laduilla, joissa on pitkiä alamäkiä, on hirveä hyöty, jos pohjassa ei ole pitoa.
Roponen uskoo, että tasatyöntöön on vasta nyt herätty, ja sen harjoitteleminen tehostuu suuresti. Näin ollen tyyli menee entistä kovempaa eteenpäin.
Perinteinen hiihtotyyli on kadonnut ampumahiihdosta ja yhdistetystä, sama voi äärimmilleen vietynä olla edessä myös maastohiihdossa.
– Joudutaan ihan vakavasti harkitsemaan, onko järkevää pitää keinotekoisesti perinteistä tapaa yllä, jos kaikki menevät tasatyöntöä. Toivoisin itse sääntöratkaisuja, että tasatyöntöä mentäisiin rehellisesti. Tulee kiusaus, että vähän luistellaankin välillä, Roponen sanoo.
– Laduistahan voi myös tehdä niin jyrkkiä, ettei niissä pysty hiihtämään enää tasatyöntöä, mutta sitten ei pysty menemään myöskään vuorohiihtoa. Ei sekään ole itse tarkoitus, hän naurahtaa.
Sääntöjen kontrollointi on juuri nyt vaikeaa, mutta Roposen mielestä tiukka linjaus siihen, että ladulta ei saa hypätä pois, estäisi luistelupotkujen ottamisen. Evoluutio kuitenkin ajaa eteenpäin, ja Roponen sanookin, että kahdeksan vuoden päästä saatetaan ihmetellä miksi vuorohiihtoa jatkettiin niin pitkään.
– Halutaanko ylläpitää keinotekoisesti perinteistä, jos kaikki menevät tasatyöntöä, vai annetaanko sitten luistella? Jos asiaa pitää koko ajan kontrolloida, voi tulla päätös, että mennään vapaalle kokonaan, Roponen miettii.
– Ei ole tarkoituksenmukaista, että voi huijata.
Naisten ja miesten ero
Vaikka porina tasatyönnöstä käykin kuumana, on sitä kokeillut menestyksellä vasta muutama mieshiihtäjä. Onnistumiset saattavat saada muitakin kokeilemaan, mutta naisiin muutos ei niin vain tule.
– Naisilla muutos vaatii ehkä 50 vuotta. Ja säännöt pitää kuitenkin tehdä niin, että ne ovat yhteneväisiä naisissa ja miehissä, Roponen muistuttaa.
Naisissakin löytyy yksi poikkeusyksilö: tämän hetken Marit Björgen.
– Tällä kunnolla hän olisi varmasti kolmen joukossa tasurilla. Hän on tällä hetkellä niin suvereeni ja ylivertainen, että hän pystyisi menemään sillä, Roponen naurahtaa.
Tour de Skin toiseksi viimeinen kisapäivä suorana MTV Maxilla ja Katsomossa lauantaina kello 13.50 alkaen!