Norjalaispoikien harjoitusvideo muutti maastohiihtosääntöjä – "FIS:ssä heräsi huoli"

17.51743606
Kuvituskuva
Julkaistu 22.11.2016 16:51

MTV SPORT - STT

Video kymmenvuotiaiden norjalaispoikien tasatyöntöharjoittelusta herätti Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n päättäjät, ja tästä kaudesta alkaen sauvojen mitta on rajattu perinteisellä hiihtotavalla.

Sauvan pituus saa olla enintään 83 prosenttia hiihtäjän pituudesta.

- Norjalaispojat käyttivät videon harjoituksessa itseään pitempiä sauvoja ja tekivät tasatyönnöt korostetun hitaasti. FIS:ssä heräsi huoli, ettei laji vaan mene sellaiseksi, kuvaa FIS:n maastohiihtokomitean jäsen Juha Kolu STT:lle.

Maailmancupissakin etenkin miesten perinteisen hiihtotavan kilpailuja on kisattu tasatyöntämällä, vapaan hiihtotavan suksilla. Kazakstanin Aleksei Poltoranin voitti tammikuussa 2015 Tour de Ski -kiertueen kympin tasatyöntämällä Toblachissa.

- Kyllähän ylivoimaisesti suurin osa perinteisen hiihtotavan kisoista on yhä voitettu muuten kuin tasatyönnöllä, mutta sauvasäännöllä haluttiin turvata se, etteivät sauvat enää pitene, Kolu sanoo.

Hän haluaa ehdottomasti säilyttää perinteisen hiihtotavan osaamisen maastohiihdon repertuaarissa. FIS:n jäsenmaiden joukossa on niitäkin, jotka olisivat valmiit hylkäämään "pertsan". Argumenttina on se, että suositussa ampumahiihdossa ja yhdistetyssäkin käytetään vain vapaata hiihtotapaa.

- FIS osoitti sauvasäännöllä, että perinteinen hiihtotapa halutaan säilyttää, Kolu linjaa.

Urheilijalla vastuu välineistä

Rukan maailmancup-ladut ovat profiililtaan niin vaativat, että siellä tasatyöntäjät eivät menesty. Silti Rukallakin on viikonloppuna luvassa sauvakontrolleja.

- Uskoisin, että ainakin kolmen parhaan sauvat mitataan, ja lisäksi mittaukseen otetaan muutama arvalla. On urheilijan vastuulla, että välineet ovat sääntöjen mukaiset. Joukkueet varmasti kontrolloivat myös toisiaan, Kolu sanoo.

Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan suomalaiset eivät ole joutuneet lyhentämään sauvojaan sääntömuutoksen takia. Kolun mukaan säännöllä on maailmancupin sijasta eniten vaikutusta pitkän matkan kilpailuissa, joita lykitään usein tasatyönnöllä.

- Kun palkintorahaa on jaossa, kärkihiihtäjiä pitää valvoa. Ei siellä varmaan laturetkeläisten sauvoja mitata, Kolu arvioi.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto