Tällä viikolla pörssimaailmaa ihmetyttänyt "meemiosakkeiden" ilmiö näyttää jatkuvan perjantaina. Niin Gamestopin, Blackberryn, AMC:n kuin Nokian osakekurssit ovat perjantaina alkuillasta nousussa.
Reddit-keskustelupalsta ja sen wallstreetbets-ryhmä ovat todennäköisesti tehneet jonkinlaista pörssihistoriaa tällä viikolla. Hedge-rahastoja vastaan tehdyt kohdennetut osakeostot ovat nostaneet muutamien yhtiöiden kursseja roimasti.
Wallstreetbets-ryhmän valitsemien osakkeiden kurssit olivat perjantainakin nousussa.
Pelikauppa Gamestop oli New Yorkin pörssissä 70 prosentin nousussa ja elokuvaketju AMC Entertainment noin 60 prosentin nousussa kello 19 aikaan illalla.
Nokian nousu oli vaatimattomampaa, noin neljä prosenttia. Blackberry oli noin 10 prosentin nousussa. Yhdysvaltojen pörssikurssien kehitystä kuvaavat S&P 500- ja Dow 30-indeksit ovat sen sijaan olleet perjantaina laskussa.
Nokian ja muiden kohun keskelle joutuneiden yritysten osakkeet ovat selvästi kalliimpia verrattuna esimerkiksi tammikuun alkupuolelle. Räikein esimerkki on Gamestop, jonka osakkeen kurssi liikkuu nyt noin 330 dollarissa, mutta oli tammikuun alussa alle 20 dollaria.
Wallstreetbetsin keskustelupalstalla käytetään paljon meemejä kuvaamaan pörssitilannetta, mistä on sukeutunut ”meemiosakkeiden” nimi.
Hedge-rahastoille vahinkoa
Wallstreetbets-ryhmän yksityissijoittajien tarkoituksena on aiheuttaa tappioita hedge-rahastoille, jotka ovat myyneet lyhyeksi kyseisten yritysten osakkeita ja altistaneet näin itsensä suurille tappioille.
Nousevat osakekurssit tarkoittavat sitä, että lyhyeksi myyjät voivat joutua ostamaan osakkeita paljon kalliimmalla kuin olivat ajatelleet.
Lyhyeksi myynti on sitä, kun osakkeita esimerkiksi lainataan kolmannelta osapuolelta ja myydään markkinoilla. Samalla odotetaan, että osakkeen hinta laskee myynnin jälkeen, jotta osakkeita voi ostaa takaisin lainaajalle halvemmalla.
Nousevat kurssit voivat tehdä lyhyeksi myynnistä rankasti tappiollista.
Kotimaassa tulospäivä
Suomessa ja Ruotsissa muutamat suuret yhtiöt ovat julkistaneet tänään viime vuoden tulostietojaan.
Metsäyhtiö Stora Enso teki viime vuonna 650 miljoonan euron liiketuloksen, mikä oli kolmannes vähemmän kuin vuonna 2019.
Yhtiöllä on menossa 400 miljoonan euron säästöohjelma ja tästä vuodesta odotetaan tuloksellisesti parempaa erityisesti koronarokotteiden takia.
Stora Enso yrittää tänä vuonna vahvistaa tarjontaansa paukkausliiketoiminnassa muuntamalla Oulun tehtaansa pakkauskartongin valmistamiseen.
Teleoperaattori Telian liiketulos laski huomattavasti vuodesta 2019. Telian viime vuoden liiketulos oli noin 1,7 miljardia euroa tappiollinen, kun tulokseen lasketaan alaskirjaus, joka liittyy osuuden myymiseen Turkin suuresta teleoperaattorista Turkcellista.
Telia on aloittamassa säästöohjelman, jolla tavoitellaan noin 400 miljoonan euron suuruista säästöä vuoteen 2025 mennessä.
Telia omistaa MTV Oy:n.
Teräsyhtiö SSAB:n liiketulos nousi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 55 miljoonaa euroa voitolliseksi. Koko vuoden tulos jäi kuitenkin koronapandemian takia 32 miljoonaa euroa tappiolliseksi.
Yhtiö odottaa hyvän kehityksen jatkuvan tänä vuonna.