Koiran kauppareissu tyssää yhä ovelle – sääntömuutos ei tuonut helpotusta lemmikkien ruokakauppavierailuihin

3:55imgMitä mieltä kansalaiset ovat koirista ruokakaupoissa? MTV Uutiset otti asiasta selvää Munkkivuoren ostoskeskuksella Helsingissä. Kävimme myös lemmikkitarvikeliikkeessä kysymässä koirien ostoskäyttäytymisestä.
Julkaistu 22.08.2021 13:43
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Koirat pääsevät yhä harvoin ruokakauppaan tuoreesta sääntömuutoksesta huolimatta. Varsinkin isot kauppaketjut suhtautuvat nihkeästi lemmikkien kauppavierailuihin.

Mitä jos yhdistäisi lemmikin ulkoilutuksen ja ruokakaupassa käynnin? Tai onnistuisiko jäätelön osto kioskilta koira kainalossa tai hihnassa?

Maa- ja metsätalousministeriön tuoreen elintarvikehygienia-asetuksen mukaan koiran vieminen kauppaan ja elintarvikekioskille on nyt periaatteessa mahdollista. Lemmikkieläimen, siis koiran lisäksi vaikka kissan, on voinut ottaa ruokaostoksille huhtikuusta alkaen. Aiemmin sääntö koski vain avustavia koiria, kuten opaskoiria.

Vaatii kauppiaan suostumuksen

Lemmikin vieminen kauppaan vaatii kuitenkin edelleen rekisteröidyn elintarvikehuoneiston toimijan suostumuksen. Hän voi myös rajata sallitut eläimet esimerkiksi tiettyihin eläinlajeihin tai tietyn kokoisiin eläimiin. 

Mahdollisuudesta tuoda lemmikki elintarvikehuoneistoon ja siihen liittyvistä rajauksista tulee ilmoittaa elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin yhteydessä. 

– Muista lemmikkieläimistä poiketen avustavan koiran, kuten opas-, kuulo-, tuki- ja hypokoiran saa tuoda elintarvikehuoneiston asiakastiloihin myös ilman toimijan lupaa. Toimijan on elintarvikelain mukaisesti edelleen huolehdittava siitä, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu, Ruokavirasto kertoo nettisivuillaan.

Kesko: Asiaan aikalisä

Lemmikkien kauppavierailut tyssäävät sääntömuutoksen jälkeen yhä kauppiaiden suostumukseen. Ainakaan suuret kauppaketjut eivät ole olleet valmiita sallimaan karvaisten ystävien saapumista ruokahyllyjen väliin vaeltelemaan.

Keskon palvelupäällikkö Marita Hätönen kertoo, että asia on vielä niin uusi, että päivittäistavarakaupan toimijat eivät ole ehtineet keskustella siitä perusteellisesti yhdessä. Kesko on kuitenkin päättänyt pitäytyä toistaiseksi vanhoissa suosituksissa ja ohjeistanut kauppiaitaan sallimaan liikkeissään vain avustavat koirat. 

– Olemme ottaneet aikalisän asiassa, Hätönen toteaa.

Hätönen muistuttaa, että päätös on viime kädessä itsenäisten kauppiaiden. Hänen mukaansa monet kauppiaat ovat jo helpottaneet kauppa-asiointia koiran kanssa järjestämällä lemmikeille säilytystiloja sisätiloissa. Eri kauppaliikkeet ovat rakentaneet koirille myös odotushäkkejä ja -koppeja kauppojen ulkopuolelle.

Useimmat ruokakaupat eivät päästä koiria sisään ostoksille. Kamu, 13, odottelee Munkkivuoren ostoskeskuksen ulkopuolella Helsingissä18.8.2021.Useimmat ruokakaupat eivät päästä koiria sisään ostoksille. Kamu, 13, odottelee Munkkivuoren ostoskeskuksen ulkopuolella Helsingissä 18.8.2021.Jere Silfstén / MTV

Lidl: Lemmikille kaupassa käyminen saattaa olla hankalaa

Lidlistäkin kerrotaan, että näkövammaisten opaskoirat, liikuntavammaisten avustajakoirat sekä kuulovammaisten kuulokoirat ovat tervetulleita myymälöihin mutta muut lemmikit tulee jättää kaupan ulkopuolelle kauppareissun ajaksi. 

– Lidlissä ymmärrämme sen, että lemmikit ovat tärkeitä omistajilleen, mutta lemmikille itselleen kaupassa käyminen saattaa olla hankalaa, jos tiloissa on ahdasta ja ihmisiä on paljon, Lidlin tiedottaja Anna Rissanen toteaa sähköpostiviestissään.

– Lisäksi lemmikit saattavat aiheuttaa häiriöitä myymälän sisätiloissa, joissa haluamme varmistaa rauhallisen asioinnin kaikille.

0:37imgHanna jätti Pitbullinsa kaupan pihaan – kauppareissun jälkeen koira oli kadonnut.

SOK: Tärkeintä asiakkaan turvallisuus ja viihtyvyys

Myös SOK on päätynyt kieltämään koirien vierailut kauppoihinsa toistaiseksi kokonaan. SOK:n marketkaupan ketjuohjauksen suunnittelujohtajan Mika Lyytikäisen mukaan tilannetta kuitenkin seurataan.

– S-ryhmän ruokakaupoissa, eli Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, Alepoissa ja Food Market Herkuissa, lemmikkieläinten pääsyä tiloihin on arvioitu asiakkaan turvallisuuden ja viihtyvyyden näkökulmasta, Lyytikäinen sanoo.

– Asiakkaidemme joukossa on todennäköisesti eläimille allergisia sekä niitä, jotka vain muusta syystä eivät halua olla eläinten lähettyvillä tai jopa pelkäävät eläimiä, Lyytikäinen toteaa viestissään.

Lyytikäisen mukaan SOK:n tavoitteena on palvella kaikkia asiakkaitaan mahdollisimman tasavertaisesti. 

– Yleisen järjestyksen, asiointimukavuuden sekä järjestyksen valvonnan toteuttamiseksi lemmikkieläinten pääsy S-ryhmän ruokakauppoihin ei ole toistaiseksi mahdollista. Opaskoirat, kuulokoirat tai fyysisesti rajoitteisen henkilön avustajakoirat ovat myymälätiloihin tervetulleita, kuten ennenkin. 

Useimmat ruokakaupat eivät päästä koiria sisään ostoksille. Kamu, 13, odottelee Munkkivuoren ostoskeskuksen ulkopuolella Helsingissä18.8.2021.Eri kauppaliikkeet ovat rakentaneet koirille odotushäkkejä ja -koppeja kauppojen sisä- tai ulkopuolelle. Munkkivuoren ostoskeskuksella Helsingissä koiran hihnan voi kiinnittää liikkeen ulkopuolella olevaan koirakoukkuun.Jere Silfstén / MTV

Allergialiitto: Koira kotiin tai kaupan ulkopuolelle kauppareissulla

Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko suosittelee lemmikkien jättämistä kotiin tai kaupan edustalle asioinnin ajaksi.

Liiton laskelmien mukaan 15 prosenttia suomalaisista saa allergisia oireita lemmikkieläimistä kuten koirista ja kissoista. Oireet voivat vaihdella lievästä hyvin hankalaan. Myös vaikeat astmaoireet ovat mahdollisia.

– On ensisijaisen tärkeää, että mahdollisuus yhdenvertaiseen asiointiin elintarvikekaupoissa turvataan jatkossakin kaikille. Kauppatiloissa liikkuvat lemmikit voivat aiheuttaa oireita paitsi asiakkaille, myös kaupan henkilökunnalle, Toikko toteaa liiton nettisivuilla.

Toikko tähdentää myös, että vaikka kyseessä olisi pieni sylikoira, allergisen näkökulmasta rajauksesta ei ole merkittävää apua, sillä kaikki eläimet voivat aiheuttaa oireita.

– Toisaalta muutos tämänhetkiseen tilanteeseen ei välttämättä tule olemaan merkittävä. Joka kolmannessa suomalaiskodissa on jokin lemmikki ja eläinallergeeneja on lähes kaikkialla. Mukana kulkeutuvien allergeenien vuoksi herkimmät voivat saada oireita myös sellaisissa tiloissa, joissa ei ole koskaan ollut eläimiä, Toikko arvioi.

Palautetta puolesta ja vastaan

Koirat ovat päässeet laillisesti kahviloihin ja ravintoloihin liikkeen omistajan suostumuksella jo lähes kymmenen vuotta. Asetusmuutos asiasta astui voimaan vuonna 2012.

Koiria on totuttu näkemään jo myös esimerkiksi kirjastoissa ja hautausmailla, joskin välillä koirien läsnäolo niissä on aiheuttanut eripuraa eri ihmisten välillä.

Keskon Marita Hätönen kertoo saaneensa asiakkailta pari vetoomusta Helsingin Sanomien uutisoitua kauppoja koskevasta sääntömuutoksesta kesäkuussa. Viestien lähettäjät vastustivat Hätösen mukaan koirien päästämistä kauppoihin siksi, että se häiritsisi allergisten asiointia.

SOK:n Mika Lyytikäisen mukaan artikkeli kirvoitti palautetta molempiin suuntiin. Osa haluaisi kauppareissulle koiran kanssa, osa on pettynyt uuteen sääntöön. 

Lue myös: Koira kahvilassa ei ole kiistakapula – karvaisia ystäviä on saanut tuoda ravintoloihin jo kahdeksan vuotta: "Homma toimii, jos koira osaa käyttäytyä"

Papukaija kauppareissulla

Vaikka sääntömuutos lemmikkien sallimisesta elintarvikeliikkeissä on tuore, osa kansalaisista on kuvitellut sen olevan voimassa jo aiemminkin.

Vantaalla vuosia sitten kauppiaana ollut Erkki Kääpä kertoo asiakkaasta, joka oli tullut ostoksille papukaijan kanssa.

– Komea lintu istui omistajansa harteilla ja huuteli mennessään. Valitettavasti jouduin ystävällisesti pyytämään miestä viemään linnun pois ja jättämään sen kotiin seuraavalla kerralla, Kääpä kertoo ja naurahtaa.

– Mies ei ollut kertomansa mukaan itse tullut ajatelleeksikaan, että lintu ei olisi voinut tulla kauppaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koirat