Kumpi joustaa, toimistokoira vai allerginen työntekijä? – "Työnantaja ei voi velvoittaa, että täytyy tulla töihin allergialääkittynä"

Lukukoiria, terapiakoiria, toimistokoiria. Suomalainen yhteiskunta on viime vuosina avautunut erityisesti koirille – pitääkö allergikkojen siis joustaa?

Suomalainen yhteiskunta on viime vuosina avautunut erityisesti koirille: kirjastoissa on lukukoiria, töistä löytyy toimistokoira ja lemmikille voi olla myös oma kärry kaupassa

Allergikon olon tämä tekee hankalaksi. 

– Allergeenimäärät lisääntyvät silloin, kun julkisiin tiloihin saa viedä lemmikkejä. Allergiapöly on niin kevyttä, se leviää kaikkialle. Meillä ei ole tilaa, jossa ei sitä jossakin määrin olisi, astma- ja allergia-asiantuntija Anne Vuorenmaa Avamasta kuvailee Huomenta Suomessa.

Avama kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia.

"Työnantaja ei voi velvoittaa, että täytyy tulla töihin allergialääkittynä"

Aiemmin tunteita herätti sääkoira Sinin poistuminen ruudusta. MTV Uutisten suosikkimeteorologi Pekka Poudan koiria ei enää nähdä lähetyksissä. Televisionkatsojia ilahduttaneet koirat Sini ja Suvi joutuivat jäämään pois säälähetyksistä MTV:n toimituksessa ilmenneiden allergiaoireiden takia. Allergia-ja astmaliiton mukaan 15 prosenttia suomalaisista saa oireita kissoista ja koirista.

– Haasteethan on olleet vuodesta toiseen ihan samanlaisia ja välillä vähän tunteitakin herättäviä. Aiheena tämä on sellainen, Vuorenmaa myöntää.

Esimerkiksi työpaikalla ihminen viettää koko päivän, jolloin altistumisaika vaikkapa toimistokoiralle on pitkä. 

– Työnantaja ei voi velvoittaa, että täytyy tulla töihin allergialääkittynä. Siinä on raja. Jos tulee useampi koira tilaan, allergeenimäärä on aina isompi, Vuorenmaa sanoo.

Joihinkin vuokra-asuntoihin ei saa ottaa lemmikkiä, joihinkin saa. Asukkaat kuitenkin vaihtelevat, ja lemmikin jälki säilyy kodissa yllättävän pitkään.

– Kuukausia tehosiivouksen jälkeenkin saattaa allergeenipölyä löytyä, jopa pidempäänkin. Se on kevyttä, hentoista hilsettä, se saattaa mennä ihan lattialistoihin. Joissain tapauksissa ne joutuu ottamaan pois, Vuorenmaa kuvaa.

Eikö siedätyshoidosta voisi olla apua vaikkapa työläiselle, kuka sitä voi saada? Auttaako allergialääke tai koiran laittaminen toiseen huoneeseen allergikon vierailun ajaksi? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija

Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija 1:08
Koira saattaa hätääntyä hihnassa nähtyään jotakin pelottavaa. Saako sitä rauhoitella, vai pahentaako se tilannetta?

Artikkelia korjattu 28.11.2023 klo 7.09: haastateltavan sukunimi korjattu oikeaan muotoon. Nimi on Vuorenmaa, ei Vuorelma, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti luki.

Lue myös:

    Uusimmat