Toisin kuin monilla muilla hautausmailla, Helsingin hautausmailla ei ole koirakieltokylttejä. Laissa koiran viemistä hautausmaalle ei nimittäin kielletä. Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri toivoo, että asiaan tulisi muutos, sillä ylilyönneiltä ja mielipahalta ei ole vältytty.
– Kyllä tämä selkeästi on ongelma. Pitäisi pikkaisen miettiä muitakin, ei pelkästään sitä, mikä minusta ja fifistä on kivaa, Helsingin Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti puuskahtaa.
Puhe on koirien ulkoiluttamisesta Hietaniemen hautausmaalla. Koirien vieminen hautausmaalle on nykyään mahdollista, sillä Suomessa tuli lokakuussa 2003 voimaan järjestyslaki, joka kumosi kuntien omat järjestysmääräykset.
– Aikaisemmin lähes kaikkien kuntien järjestyssäännöissä sanottiin, että hautausmaille ei tule viedä koiria. Uudessa järjestyslaissa koirakuria koskevaan pykälään ei tullut mitään merkintää hautausmaista.
Koirien pääsy on kokonaan kielletty ainoastaan yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikoiksi varatuille alueille, toriaikana toreille sekä yleiseen käyttöön kunnostetuille laduille ja urheilukentille. Hautausmaa määritellään laissa yleiseksi paikaksi siinä missä tiet, kadut ja puistotkin.
– Asiasta alkoi tulla sen verran paljon kirjoittelua ja palautetta, että vuoden 2008 tietämillä Helsingin hautausmailta päätettiin poistaa koiran ulkoiluttamisen kieltävät laput, koska ne eivät olleet järjestyslain mukaisia, Pipatti sanoo.
”Pahimmillaan koira on jopa irti, ja jäljet sitten näkyvät”
Koska Hietaniemen hautausmaan toisella puolella on meri ja toisella puolella Töölö, joskus hautausmaan läpi oikaistaan. Myös koirien kanssa.
– Ongelma ei ole se, jos haudalla käyvällä omaisella on mukanaan koira. Ongelma on se, että on ihmisiä, jotka kuvittelevat, että hautausmaa on koirien ulkoiluttamisalue. Näin asia ei ole, Pipatti toteaa.
– En todellakaan sano, että kaikki töölöläiset koiranomistajat haluavat ulkoiluttaa lemmikkejään Hietaniemessä, mutta joillekin siitä on tullut tapa. Monesti ne ovat niitä samoja henkilöitä.
Ulkoiluttajat eivät aina ymmärrä, miksi henkilökunta huomauttaa heitä asiasta.
– Mutta jos näkee sata kertaa saman ihmisen koiran kanssa hautausmaalla, niin kyllä jokainen keksii, mikä on homman nimi. Eihän hän silloin missään haudalla käy. Pahimmillaan koira on jopa irti, ja jäljet sitten näkyvät ja jäävät monesti meidän henkilökunnan korjattaviksi, Pipatti sanoo.
Näin laki sanoo
Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:
1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;
2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se erikseen ole sallittua;
3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.
Lähde: Finlex
Hautausmaalle on tullut palautetta myös omaisten ja koiranulkoiluttajien välisistä yhteentörmäyksistä.
– Jotkut soittavat, että teidän hautausmaalla ulkoilutetaan koiria, eroan kirkosta. Toiset soittavat, että minua on kielletty ulkoilemasta hautausmaalla koirani kanssa, eroan kirkosta.
”Maaseudulla mummo taluttaa korvasta pihalle”
Pipatti kertoo ottaneensa lain tulkitsemisesta yhteyttä Helsingin poliisin johtoon.
– Heidän kantansa on, että kytketyn koiran kanssa saa mennä hautausmaan lävitse, jos se on siinä kulkureitillä, tai käydä haudalla ja tulla pois. Mutta koirien ulkoiluttaminen hautausmaalla ei poliisin mielestä ole asianmukaista tai lain hengen mukaista, vaikka järjestyslaista maininta hautausmaista puuttuukin.
Pipatti huomauttaa, että koirakieltokyltit ovat useilla hautausmailla edelleen pystyssä.
– Maaseudulla mummo taluttaa korvasta pihalle, jos menee koiran kanssa hautausmaalle. Tässä on kyse yleissivistyksestä ja hyvistä tavoista. Tuntuu, että ne on pääkaupunkiseudulla viime vuosikymmeninä unohdettu.
– Koiran kanssa kävellessä pitäisi vähän miettiä, onko kaikki sopivaa vai ei. Jos on mahdollista pahoittaa jonkun mieli, niin miksi ihmeessä – vaikka olisi kuinka oikeassa – niin tekisi? Oli se mielensä pahoittava sitten hautausmaan henkilökuntaa tai omainen tai kuka tahansa, Pipatti sanoo.