Kojonkoski kohahduttaa: Menestyminen mäkihypyssä vaatii itävaltalaisluotsin

5:15img
Julkaistu 07.01.2016 11:37
Toimittajan kuva

Mervi Kallio

mervi.kallio@mtv.fi

Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköä johtava Mika Kojonkoski näkee itävaltalaisvalmennuksen näyttävän selvästi tietä mäkihypyssä.

Valmennusurallaan menestyksellä Itävallan, Suomen ja Norjan maajoukkueita luotsannut Kojonkoski alleviivaa, että itävaltalaisen valmennuksen korkean tason taustat lepäävät Stamsin sisäoppilaitoksessa. Se on lukuisten huippuhyppääjien opinahjo.

– Siellä on viimeiset kaksi vuosikymmentä ollut yliopistokoulutuksen saaneet ammattivalmentajat. He ovat etsineet oikealle asenteella, oikealla työmoraalilla ja hyvällä yhteistyöllä koko ajan parempaa tekemisen laatua, Kojonkoski taustoittaa MTV Sportille.

Esimerkkinä Kojonkoski mainitsee Saksan nykyisen maajoukkueen.

– Saksan joukkueen takana on loistava itävaltalainen valmentaja Werner Schuster. Hän on rakentanut sinne huikean systeemin, Kojonkoski kehuu vuodesta 2008 nykyisessä pestissään toiminutta Schusteria.

– Tällä hetkellä tuntuu, että jos haluat menestyä mäkimaailmassa, tulee (joukkueella) melkein olla itävaltalainen valmentaja. Viisitoista vuotta sitten se oli suomalainen valmentaja.

Ulkomaanapuja Suomeen?

Suomen maajoukkueen luotsina toimii tällä hetkellä Jani Klinga. Voisiko menestymättömyydessä rämpivän maajoukkueen peräsimeen nousta ulkomaalainen luotsi?

– Suomessa on eri lajeissa ollut ulkomaalaisia valmentajia, siitä on hyviä ja huonoja kokemuksia. Se on paljon tyypistä ja järjestelmästä kiinni. Sanoin kauden alussa, että helmikuussa katsotaan mäkihypyn tilannetta. Itse menisin edelleen sillä lailla, että annetaan työrauha, mutta totta kai me vastuulliset mietitään miten jatketaan tulevaisuudessa, Kojonkoski pyörittelee.

Maajoukkueen nykytila, jota esimerkiksi MTV Sportin asiantuntija Toni Nieminen pui tiukkasanaisesti juuri päättyneen mäkiviikon jälkeen, masentaa Kojonkoskea. 

–  Ei se hyvältä tunnu. Yllättävän alas me ollaan menty. Uskon, että tekeminen on parempaa kuin mitä tulokset ovat, mutta tässä välillä on ehditty menettää urheilijoiden itseluottamus.

– Ehkä se, että me tiedettiin Suomessa olevan hyvä tietotaito, tekeminen ja olosuhteet, kantoi meitä aika pitkään. Pikku hiljaa tekeminen ehkä vähän mureni. Sitten kun tulee epäusko, että ei pärjätä, niin saat tehdä pitkään hyvin töitä, että se rakentuu uudestaan, mäkihyppytietäjä päättää.

Kojonkoski kertoo myös yllä olevalla videolla, mikä on mäkiviikon kärkikaksikon Peter Prevcin ja Severin Freundin menestyksen salaisuus?

Sport hiihtolajit gallup

Hiihtolajit live 10 kpl

Tuoreimmat aiheesta

Mäkihyppy