Lobbarit aiheuttavat närää Säätytalon ulkopuolelle jääneissä: "Aika erikoinen veto" – Rinne ei näe ristiriitaa

Antti häkkänen AOP
Kuvassa Antti Häkkänen / AOP
Julkaistu 10.05.2019 15:29(Päivitetty 10.05.2019 16:31)

MTV UUTISET – STT

Hallitusneuvottelujen ulkopuolella olevien puolueiden näkemys muiden kuin poliitikkojen osallistumisesta hallitusneuvotteluihin ei jäänyt epäselväksi eduskunnan perjantain täysistunnossa. Asiaa kritisoitiin niin kristillisdemokraattien, kokoomuksen kuin perussuomalaistenkin riveistä.

– On aika erikoinen veto, että lobbarit kirjoittavat Suomessa hallitusohjelmaa, kritisoi kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen STT:lle ennen täysistuntoa.

– Vihreillä on lobbaritoimiston vetäjä, SDP:llä ja vasemmistoliitolla SAK:n ja JHL:n virkailijat neuvottelemassa, Häkkänen lisäsi ja kuvasi tilannetta huolestuttavaksi ja ennenkuulumattomaksi.

Asiaa täysistunnossa kommentoinut kristillisten Päivi Räsänen kuvaili tilannetta uudeksi.

– Lobbarit eivät siis juoksentele siellä Säätytalon käytävillä vaan istuvat kokoussaleissa kirjoittamassa hallitusohjelmaa. Arvoisa puhemies, tästä on varmasti hyvä käydä keskustelua, koska käytäntö ainakin siihen, mitä ainakin itse olen kokenut, vaikuttaa aika uudelta, sanoi KD:n ryhmää johtava Räsänen.

Lobbareista puhuttu ennenkin

Edunvalvontajärjestöjen ujuttautuminen hallitusneuvotteluihin ei kuitenkaan ole ainutkertaista. Myös vuonna 2011 media raportoi, että SDP:tä ja vasemmistoliittoa edusti neuvottelijoina, työryhmien sihteereinä tai avustajina useita SAK:n, STTK:n ja jäsenliittojen lobbareita.

Sitä edellisen porvarihallituksen sorvatessa hallitusohjelmaa Säätytalossa päivystivät työnantajien edustajat, vaikkakaan eivät neuvottelupöydissä. Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaikutti poikkeuksellisen tiiviisti hallitusohjelman sisältöön, kuvaili työnantajajärjestön silloinen toimitusjohtaja Leif Fagernäs jälkeenpäin Suomen Kuvalehdelle.

Vuoden 2015 hallitusneuvottelijat kuulivat edunvalvontajärjestöjä varsinkin asuntopolitiikasta. Kantojaan kävi kertomassa asiantuntijoita muun muassa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta, Kiinteistöliitosta ja Rakennusteollisuudesta.

Tuolloinen hallituksen muodostaja Juha Sipilä (kesk.) oli toivonut, että työryhmät eivät kutsuisi puheilleen edunvalvonnasta palkkaa saavia asiantuntijoita. Hänen mukaansa oli kuitenkin työryhmien arvioitavissa, minkälaista asiantuntemusta ne tarvitsevat.

Rinne ei näe ristiriitaa

Tällä kertaa SDP on esimerkiksi nimennyt työmarkkinoita käsittelevään pöytään yhdeksi edustajakseen SAK:n johtajan Saana Siekkisen ja Elinvoimainen Suomi -pöytään Teknologiateollisuuden innovaatioasioiden päällikön Tino Aallon.

Poliittisesta asiantuntijaryhmästä löytyy myös vahvan työmarkkinataustan omaava demarivaikuttaja Vesa Mauriala JHL:stä.

Kestävän talouden Suomi -pöydässä edustaa puolestaan keskustaa ekonomisti Vesa Vihriälä, joka on entinen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimitusjohtaja.

Rinne ei näe tässä ristiriitaa aiempiin puheisiin, kun hän on korostanut sitä, että Säätytalolle lobbarit pääsevät vain kutsuttuina.

– Puolueet arvioivat itse, ketkä he valitsevat edustajikseen neuvottelupöytään, Rinne korosti.

– Täällä ei tule juoksemaan lobbareita tämän neuvotteluprosessin aikana, muuta kuin näiden neuvotteluryhmien pyynnöstä.

Neuvottelijoita otettu laajalla kammalla

Vihreät on ottanut neuvottelijakseen esimerkiksi vaikuttajaviestintään erikoistuneen Miltton Networksin osakkaan Elina Moision, joka on kaupunginvaltuutettu Helsingissä ja esimerkiksi entinen ympäristöministerin erityisavustaja.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoo, että vihreät ottivat neuvottelujoukkoihinsa mukaan hyvin laajalla kammalla ihmisiä, joilla on vahva poliittinen kokemus.

Haavisto huomauttaa, että puolueiden puheenjohtajat kävivät läpi sitä, millaisessa asemassa neuvottelijat voivat olla.

– Olemme nimenomaan lähteneet siitä, että lobbaaminen jonkin tietyn organisaation eteen ei ole mahdollista, Haavisto vakuuttaa.

Paljon neuvottelijoita tarvitaan

Yhteensä neuvottelupöytiä on parisenkymmentä, kun pienetkin ryhmät aloittavat työnsä ensi viikolla. Jokaisessa suuressa neuvottelupöydässä istuu kaksi edustajaa kustakin puolueesta. Osalla puolueista on kaikki kansanedustajat käytössä, mutta sekään ei pienimmille riitä.

Esimerkiksi RKP on haalinut neuvottelijoikseen muun muassa entisen puolustusministerin Ole Norrbackin puolustuspolitiikkaa puivaan pöytään. Hänen poikansa, kansanedustaja Anders Norrback puolestaan neuvottelee Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -pääpöydässä.

Työmarkkinapöydässä RKP:tä edustaa Mats Nyman, joka on työskennellyt Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkönä.

Poliittisessa asiantuntijaryhmässä RKP:n edustaa puolestaan Marcus Rantala konsulttitoimisto Rud Pedersen Public Affairista.

Juttua päivitetty 16.31 STT:n pidemmällä versiolla.

Tuoreimmat aiheesta

Hallitus