Kokoomus sai torstaina Ylen gallupissa huippukannatuslukeman 26,1 prosenttia. Uutisaamun Pöllöraati oli yksimielinen kannatuksen syistä, mutta kestääkö se vaaleihin saakka?
Pöllöraati oli yksimielinen siitä, että suomalaisten nopeasti kasvanut Nato-kannatus heijastuu myös kokoomukseen, jolla on selkeä kanta asiaan.
– Kaikella kunnioituksella Petteri Orpoa ja hänen varsinaissuomalaista karismaansa kohtaan, ei tämä nyt siitä johdu, toteaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.
Ilta-sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala uskoo, että suomalaiset haluavat ikään kuin varmistaa Nato-hakemuksen valitsemalla asiasta selkeästi kantansa ilmoittaneen puolueen.
Nato, turvallisuus ja maanpuolustus ovat kokoomukselle helppoja aiheita keskustella.
– Jo se pelaa itsestään kokoomuksen pussiin sen sijaan, että puhuttaisiin esimerkiksi sosiaaliturvasta tai sotepalveluista, Neihum sanoo.
Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tammisen mukaan kokoomus on nyt saanut "Nato-bonuksen" jo pitkään jatkuneen kannatusnousun päälle.
– Mutta tässähän on sellainen vaara, että heiltä katoaa Nato-omistajuus tässä jossain kohtaa. Muuten aika "smooth sailing", eli jos ei itse munaa, niin hyvin pitäisi mennä, Tamminen sanoo.
Muissa puolueissa Nato-kannat ovat olleet pääosin vielä jokseenkin epämääräisiä, mutta ne tarkentunevat pian. Se voi nakertaa kokoomuksen Nato-bonusta.
Pääministeri Sanna Marinin (sdp) mukaan Nato-hakemus tulisi jättää vielä kevään aikana, jos siihen päädytään.
Minkälaiset riippakivet vaikuttavat keskustan ja muiden puolueiden kannatukseen sekä Nato-mielikuviin? Katso koko Pöllöraadin keskustelu videolta:
10:57