Politiikan asetelmat eivät voisi olla jännittävämmät, kun aikaa kevään eduskuntavaaleihin on enää kuukausi. Ylen tuoreimman kannatuskyselyn perusteella taistelu vaalien kärkipaikasta tulee olemaan äärimmäisen tasainen. Kokoomuksen etumatka on sulanut ja puolueen kannatus oli Ylen gallupissa 20,8 prosenttia. Toisena on SDP (19,9%) ja kolmantena perussuomalaiset (19%).
Millaisista asetelmista lähdetään kohti vaalikenttiä? Tarkimman ja syvällisimmän analyysin tarjoili jälleen Huomenta Suomen Pöllöraati. Raadissa istuivat tällä kertaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala, Ylen Politiikkaradion Linda Pelkonen sekä MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.
Kokoomuksen kannatus huiteli vielä viime keväänä yli 25 prosentissa. Timo Haapala arvelee kuntohuipun syiksi muun muassa Suomen tuoreen Nato-jäsenyyshakemuksen, ja kokoomuksen perinteisesti suopean suhtautumisen puolustusliittoa kohtaan. Puolue on myös kampanjoinut vahvasti talousteemoilla, mutta sen lisäksi kampanjasta on puuttunut intoa.
– Kokoomuksella hihna huutaa hartsia. Asetelma on hieman sama kuin 2007 vaalien alla, jolloin kolme suurta olivat lähellä toisiaan. Keskustan paikan on nyt vain ottanut perussuomalaiset, Haapala toteaa.
Alec Neihum on huomannut, miten kokoomuksen viestintä on muuttunut viime aikoina hyvin varovaiseksi. Puolueelle tyypillisiä vähän ylimielisiäkin heittoja ei ole kuulunut.
Linda Pelkonen tulkitsee kokoomuksen kannatuksen laskun liittyvän talousteemojen korostamiseen.
– Sehän voi olla, että talouslinja ja leikkauspuheet ovat sellaisia, etteivät kansalaiset halua että heitä rankaistaan tai heiltä leikataan.
– Ilmastovaaleja näistä ei tule lainkaan samalla tavalla kuin 2019. Talous on ollut hyvin dominantti keskusteluaihe ja ensi viikolla on luvassa lisää valtiovarainministeriön linjauksia siitä, mistä voitaisiin leikata. Hyvin vaikea on tuoda mitään muuta vaalien agendalle, pohtii Alec Neihum.
"Ei siinä oikein rehellistä peliä pelata"
Pääministeripuolue SDP on vetänyt taloudessa erilaista linjaa kokoomukseen nähden eikä puolue ole lainkaan innostunut leikkauksista. Linja on sen verran vasemmistolainen, että raatilaisten mielestä se saa aikaa parkaisuja jo vasemmistoliitossa asti.
– Demareiden mukaan pitää ilmeisesti olla nelipäiväinen työviikko eikä työnantaja saa olla työntekijään yhteydessä, ja mitä muita näitä pilipalilupauksia on. Ei siinä oikein rehellistä peliä pelata, jos realismi ohitetaan ylenpalttisilla ”vaalilupauksilla” tai mielikuvilla, sanoo Timo Haapala.
Linda Pelkonen nostaa esiin myös pienempien puolueiden merkityksen lopputuloksen kannalta. Viime aikoina näkyvyyttä saanut Liberaalipuolue ja myös Liike Nyt voivat hyvinkin napsia ääniä kokoomukselta. Ensimmäistä kertaa vaaleihin osallistuva Sinimusta Liike voi puolestaan viedä joitakin ääniä perussuomalaisilta.
– Jos yksikin kärkikolmikosta menettää kannatuksestaan yhden prosenttiyksikön, niin se on fataalia, koska kisa on niin tiukka.